Περιορισμένη εκφόρτιση πηγών - Βρυσιά Φαρσάλων, 2003 |
Μετά από τις ζημίες και τα πολλά δεινά που συσσώρευσε ο «Ιανός» στη Θεσσαλία, επιτέλους μια ευχάριστη και ταυτόχρονα ενθαρρυντική εξέλιξη για τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής Φαρσάλων.
Η είδηση στα ΜΜΕ, ότι επιτέλους δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το φράγμα στα Βρυσιά Φαρσάλων, αποτελεί το επιστέγασμα προσπάθειας πολλών ετών, από όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό.
Ειδικότερα, το θέμα του εμπλουτισμού των καρστικών πηγών Βρυσιών, απασχόλησε τις αρμόδιες υπηρεσίες από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν, η εκβάθυνση των - μεγάλης παροχής - αρδευτικών γεωτρήσεων είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ικανοποιητική εκφόρτιση των πηγών.
Το έργο της αναστόμωσης των πηγών στα Βρυσιά, που δημοπρατεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το διεκδικούν οι αγρότες με τους φορείς της περιοχής, ήδη από τις αρχές του 2000.
Στην συνέχεια, σύμφωνα και με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, το 2004 μετά και από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας (ΔΕΒ), εντάχθηκε στο νομαρχιακό πρόγραμμα η χρηματοδότηση σχετικής υδρογεωλογικής μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008. Τον Μάϊο του 2011 υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας η σύμβαση για την ανάθεση της «Μελέτης κατασκευής φράγματος αναστόμωσης πηγών Βρυσιών Π.Ε. Λάρισας», έργο το οποίο - σύμφωνα με την σημερινή είδηση - δημοπρατείται.
Το θέμα υλοποίησης έργων τεχνητού εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων στη Θεσσαλία, απασχόλησε – ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 – το Υπουργείο Γεωργίας, με την εκπόνηση αναγνωριστικής μελέτης για τον Ενιπέα Φαρσάλων και οριστικής μελέτης για την Υπέρεια – Ορφανά.
Την ίδια περίοδο (2005)
επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε
συνεργασία με φορείς της αυτοδιοίκησης και
το ΑΠΘ προχώρησαν σε παρόμοια αναγνωριστική μελέτη τεχνητού εμπλουτισμού, για την ευρύτερη
περιοχή (Χάλκη – Κιλελέρ – Νίκαια), ενώ και επιστημονικοί φορείς (ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ)
τοποθετήθηκαν θετικά.
Τέλος στα μέσα της δεκαετίας 2010, πιστοποιήθηκε και επίσημα η αναγκαιότητα τους, με την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (δες σχετικό απόσπασμα εδώ).
Στο θέμα εξοικονόμησης νερού και της ανάγκης να κατασκευάζονται έργα υπογειοποίησης αγωγών μεταφοράς του, αναφερθήκαμε και πρόσφατα στο blog (δες εδώ), οπότε δεν χρειάζεται να αναφερθούμε ιδιαίτερα στην αυτονόητη αξία των 36.500 μέτρων που θα αντικαταστήσουν και θα εκσυγχρονίσουν αρδευτικό δίκτυο τουλάχιστον 30 ετών (!) της περιοχής δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων.
Η υλοποίηση όλων των παραπάνω - έστω και μικρής εμβέλειας - έργων, αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση και
στοιχειώδης διαχρονικός προγραμματισμός, μπορούν να
γίνουν κάποια βήματα για να αντιμετωπιστεί – σε ένα βαθμό - το χρόνιο υδατικό
πρόβλημα της περιοχής αυτής των Φαρσάλων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αγρότες μαζί με τους φορείς της περιοχής Φαρσάλων, θα πρέπει να διεκδικήσουν - σταθερά και με αμείωτο ενδιαφέρον - την κατασκευή του φράγματος Σκοπιάς (ή Παλιοδερλί) στον Ενιπέα Φαρσάλων, ενός έργου ταμίευσης νερού που θα λύσει οριστικά το οικολογικό πρόβλημα της ληστρικής εκμετάλλευσης των υπόγειων υδροφορέων, θα συμβάλλει στην μείωση του κόστους άρδευσης και θα προφυλάξει στο μέλλον την περιοχή, από πλημμυρικά φαινόμενα ανάλογα με αυτά του "Ιανού" !
Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :
- Από την σελίδα μας στο fb
- Από την ομάδα μας στο fb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :