Στις ΗΠΑ άρχισαν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο το νερό κι εμείς ..πετάμε αετό με τον Αχελώο ! - Του Γιάννη Κολλάτου*


 

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Κολλάτος*, γνώστης των γεωργικών και υδατικών θεμάτων και ειδικότερα του θέματος των έργων του Αχελώου, αρθρογραφεί τακτικά και αναδεικνύει το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας με τα γραπτά του κείμενα και με τις εκπομπές του.

Σήμερα, με το παρακάτω άρθρο του, δίνει μια άλλη οπτική της αξίας του νερού διεθνώς και μας μεταφέρει στις ΗΠΑ. Στην κοιτίδα του καπιταλισμού, ενόψει των επικείμενων απειλών της κλιματικής αλλαγής, ήδη  διαπραγματεύονται πλέον το νερό ως «ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στο μέλλον» και ως «εμπόρευμα».

Οι απόψεις μας για την αξία του νερού «ως κοινωνικού αγαθού» και την εμπορευματοποίηση του είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν (δες εδώ {1} σχετικά κείμενά) .

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί κανείς να μην προβληματιστεί με τις διαχρονικές αδυναμίες της Πολιτείας στη χώρα μας, να αξιοποιήσει το πολύτιμο αυτό αγαθό με την κατασκευή έργων ταμίευσης νερού, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ορισμένα από αυτά είναι σχεδόν ολοκληρωμένα - όπως τα ημιτελή έργα του Άνω Αχελώου, που παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και πολλά χρόνια !

Άρθρο του Γιάννη Κολλάτου*

«Οι εξελίξεις από τις ΗΠΑ μας δείχνουν ότι αυτό που εδώ και χρόνια ισχυριζόμαστε στη Θεσσαλία, πόσο δηλαδή αναγκαίο είναι το έργο του Αχελώου για μελλοντικές απειλές από ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα το βρούμε μπροστά μας ως αδυναμία συνεννόησης στον τόπο μας για τα αυτονόητα.

Στις ΗΠΑ λοιπόν άρχισαν να διαπραγματεύονται από το Σεπτέμβρη το νερό στο χρηματιστήριο του Σικάγο (CME), σε πρώτη φάση ως commodity (εμπόρευμα) κατά ανάλογο τρόπο όπως εμπορεύονται άλλα αγαθά στο συγκεκριμένο χρηματιστήριο όπως τα σιτηρά ή το καλαμπόκι ή το χρυσό και το πετρέλαιο…

Τα πρώτα  συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) αφορούν το νερό της Καλιφόρνια, που αποκαλείται και το «περιβόλι της Αμερικής» (Σ.Σ. η ειρωνεία είναι ότι γεωτεχνικοί θεωρούν ότι ο Θεσσαλικός κάμπος μπορεί να είναι το περιβόλι ή η  Καλιφόρνια της Ευρώπης).

Η χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση του νερού αφορά αγρότες, δήμους και πολιτείες είτε για αντιστάθμιση, ή ακόμη και για κερδοσκοπία.

Ο διευθύνων σύμβουλος μάλιστα της RBC capital markets μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας αναφέρει ότι « η ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και η ρύπανση των επιφανειακών υδάτων θα καταστήσουν το νερό ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στο μέλλον και η αγορά νερού είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά»!

Και στη χώρα μας τι πράττουμε ; Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο προφανώς, αφήνοντας δύο μεγάλους ταμιευτήρες νερού αυτόν της Μεσοχώρας και εκείνον της Συκιάς, να απαξιώνονται με την πάροδο των χρόνων, όταν θα μπορούσαμε να τους καταστήσουμε αποθήκες και νερού και ενέργειας μέσω της αντλησοταμίευσης, όπως συμβαίνει ήδη λίγο παρακάτω από τη Συκιά επί του Αχελώου πάλι από ιδιωτικό Fund...»

Το πλήρες άρθρο του Γιάννη Κολλάτου εδώ

Πηγή : thessaliatv.gr

{1}  Σχετικά κείμενα : 

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στόχος των απανταχού «εκσυγχρονιστών» και «απελευθερωτών» των αγορών

Η Ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Ελλάδα

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2016

Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού στην Μεγάλη Βρετανία 


Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις