Θα συνεχίσουμε σταθερά να αποκαλύπτουμε όσους συστηματικά προσπαθούν να εξαπατήσουν του Θεσσαλούς για την επίλυση του υδατικού προβλήματος - Του Κώστα Γκούμα*

 


Την περίοδο αυτή και μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι (παρατεταμένος καύσωνας, απουσία βροχοπτώσεων κλπ.), το υδατικό – περιβαλλοντικό ζήτημα τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα από την μεγάλη πλειοψηφία των σκεπτόμενων πολιτών και των αγωνιούντων παραγωγών στη Θεσσαλία.

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές μας, οι οποίοι απλώς το προσπερνάνε, διοχετεύοντας την επικοινωνιακή τους προσπάθεια σε άλλους τομείς της επικαιρότητας.

Όμως, η απραξία της κυβέρνησης στα υδατικά, σε συνδυασμό με τις ατυχείς δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και την παντελή απουσία σχολιασμού ή έστω μιας στοιχειώδους πίεσης από τους τοπικές οργανώσεις της ΝΔ και τους βουλευτές της, είχε σαν αποτέλεσμα η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει όλα αυτά ως ευκαιρία ώστε να αρθούν  οι αρνητικές εντυπώσεις από την δική τους αποτυχημένη κυβερνητική περίοδο με την, σχεδόν απόλυτη, στασιμότητα στα υδατικά έργα και στις σχετιζόμενες με τα νερά πολιτικές, που πρακτικά ουδέποτε  εφαρμόστηκαν.

Παρατηρούμε λοιπόν αυξημένη συχνότητα δημοσίων παρεμβάσεων αυτή την περίοδο από τάσεις και μεμονωμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως, όπως συνήθως, προσπερνούν την ουσία και με όσα ψέματα μπορούν να «περάσουν» στην κοινή γνώμη, αποφεύγουν να αγγίξουν τα πραγματικά προβλήματα και προσπαθούν ανεπιτυχώς να εμφανιστούν (χάρις και στον Κυρ. Μητσοτάκη…) ως δικαιωμένοι στην υπόθεση των έργων Άνω Αχελώου !

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του Β. Ζωγράφου (ΒΖ) [ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 25/9/2021 και larissanet.gr,17/9/2021]  επιβεβαιώνουν απόλυτα τα παραπάνω :

1.   Ισχυρίζεται ο ΒΖ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε «διάλογο για τα αρδευτικά νερά στη Θεσσαλία, με θέσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις». Εμείς αντίθετα, από το 2015 έως το 2017, γίναμε μάρτυρες πλήθους αντιφατικών τοποθετήσεων και υποσχέσεων, άλλοτε ότι «θα ολοκληρώσουν» τα έργα Αχελώου (Υπουργοί Χρ. Σπίρτζης 2015/ Βουλή, Β. Κόκκαλης/ 29-8-2017 κλπ.), άλλοτε ότι «θα σκεφθούν» την παραγωγή ΥΗ ενέργειας στη Συκιά Αχελώου (Τσίπρας 2017, συνέδριο) και άλλοτε, σε τελείως διαφορετικό ύφος, να σκορπούν μίσος κατά των έργων μεταφοράς (εκτροπής) υδάτων αλλά και κατά του ΥΗΕ Μεσοχώρας (διάφορα τοπικά στελέχη, οικολογικό τμήμα κλπ.).

Εάν αυτά θεωρούνται από τον ΒΖ «διάλογος» με την κοινωνία, δικαίωμά του. 

Σε εμάς μοιάζουν με ένα αλαλούμ θέσεων και τα εντάσσουμε σε μια τακτική με στόχο τις συγχύσεις στην κοινή γνώμη και την αποφυγή ανάληψης δεσμεύσεων, από μια Κυβέρνηση χωρίς καθαρές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι θεσσαλικές οργανώσεις επί κυβερνήσεως Τσίπρα ουδέποτε είχαν λόγο σε κάποια συντεταγμένη, θεσμικά κατοχυρωμένη, συζήτηση για όλα αυτά.

Όσο για το ισχύον τότε  Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ), που είχε νομίμως θεσμοθετηθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 σε εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί τρία χρόνια το είχε «γραμμένο στα παλιά της  παπούτσια» και φυσικά δεν το εφάρμοσε (επειδή είχε αντιδράσεις στο εσωτερικό της), καταδικάζοντας την Θεσσαλία σε στασιμότητα.

Το 2017, μετά από χρόνια αναμονής, έγινε όντως η επίσημη τυπική διαβούλευση επί του ΣΔΥ που υποβλήθηκε προς αναθεώρηση εκείνου του 2014. 

Επειδή όμως το «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποκλειστικά η παρεμπόδιση ολοκλήρωσης των έργων Αχελώου και επειδή γνώριζαν  ότι οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση επίλυσης του υδατικού και αντιμετώπισης των ελλειμμάτων θα έθετε σε δυσμενή θέση τα στελέχη του και ενδεχομένως θα αναδείκνυε και εσωκομματικές αντιδράσεις, ο Σ. Φάμελλος, με γραπτή εντολή στους μελετητές αναθεώρησης του ΣΔΥ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ρητά να ασχοληθούν με τα έργα Αχελώου και να επεξεργαστούν σενάρια όπου θα συνυπολογίζονταν τα νερά του Αχελώου στο υδατικό ισοζύγιο της Θεσσαλίας !

Αυτό λοιπόν θεωρεί ως «διάλογο» ο ΒΖ και προσπαθεί να το παίξει διαλλακτικός ! Και όλα τα γεγονότα που προαναφέραμε εντέχνως τα αποσιωπά και παρότι δεν τα αμφισβητεί αποφεύγει να δώσει μια απάντηση, αν και προκλήθηκε.

Ας μας πει λοιπόν τώρα πόσο απέχουν από την πραγματικότητα οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήσαμε για «φαρισαϊσμό» και «προσπάθεια εξαπάτησης» ;

Το συμπέρασμα είναι ότι ουδέποτε έγινε ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία, τις οργανώσεις της Θεσσαλίας και το λαό της, ούτε φυσικά στη Βουλή, που κατά την άποψή μας ήταν επιβεβλημένο.

Επί τεσσεράμισι χρόνια απέφευγαν να δεσμευτούν τι θα γίνει επιτέλους με τις εκκρεμότητες σε ένα από τα μεγαλύτερα σε εξέλιξη έργα στη χώρα. 

Με αυταρχικές επιλογές και ψυχρές διοικητικές διαδικασίες επιβλήθηκε από τα πάνω η ιδεοληπτική αντίληψη, η μόνη που ήταν «ανεκτή» στο εσωτερικό του κόμματος αυτού για το υδατικό της Θεσσαλίας, δηλαδή να μην ενισχυθεί περαιτέρω η Θεσσαλία με νερά Αχελώου.

Επιπλέον επιβλήθηκε ένα αόρατο πέπλο σιωπής (κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει σήμερα στη ΝΔ εκπορευόμενο από το επιτελείο Μητσοτάκη) για τυχόν τοποθετήσεις  προβληματισμού η/και προτροπής ολοκλήρωσης των έργων, επιτρέποντας μόνο την γνωστή ατάκα ότι «είμαστε κατά της εκτροπής Αχελώου», κάτι που εκ των προτέρων γνώριζαν ότι από μόνο του δεν δίνει διέξοδο στην εκκρεμότητα των έργων.

2.   Ο ΒΖ θεωρεί ότι το ΣΔΥ του 2017 (ΣΥΡΙΖΑ) έχει «ισχύ νόμου του κράτους» και παριστάνει τώρα ότι στο όνομα της …Δημοκρατίας πρέπει να το εφαρμόσουμε και να αξιοποιήσουμε τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ (κάτι στο οποίο φυσικά συμφωνούμε).

Όμως από εδώ προκύπτει ένα άλλο ερώτημα : Το ΣΔΥ του 2014 δεν ήταν «νόμος του κράτους» ; Γιατί δεν τον εφάρμοσε η τότε Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, με την ολοκλήρωση, μεταξύ άλλων, και των έργων Αχελώου ; Ή μήπως τότε επέλεξε να «σκίσει» το ΣΔΥ, όπως «έπραξε» και με τα μνημόνια ;

3.   Ο ΒΖ δηλώνει ότι «ως κόμμα εξετάσαμε την ολοκλήρωση της εκτροπής» (εννοεί τα έργα ταμιευτήρα Συκιάς και σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι) και θεωρεί ότι κατά την άποψη τους «ελέγχεται η σκοπιμότητα της επένδυσης ως προς την ορθότητά της».

Και εμείς ευλόγως θα αναρωτηθούμε : Με ποιον έκαναν την «εξέταση» του τόσο σημαντικού αυτού θέματος ; Υπήρξαν νεότερα στοιχεία, άγνωστα στην κοινή γνώμη ; Εκπονήθηκε από την Κυβέρνηση τους κάποια νεότερη μελέτη σκοπιμότητας ; 

Και εάν ναι γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε, γιατί δεν τέθηκε σε διαβούλευση και γιατί δεν οδηγήθηκε στη Βουλή για συζήτηση, ώστε με πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες να εγκριθεί πολιτικά και να νομιμοποιηθεί η ανατροπή των αντίθετων (μη «ορθών») αποφάσεων που είχαν έως τότε ληφθεί από ΟΛΕΣ τις προηγούμενες Κυβερνήσεις (1984 – 2014) πάνω στο θέμα αυτό ;

Φαίνεται ότι κάτι τέτοιες διαδικασίες είναι περιττές για τους δημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ, τους βολέψαν καλύτερα οι αυταρχικές πρακτικές των υπουργών τους.

Και επειδή όπως λέει ο ΒΖ για τα έργα Αχελώου «απαιτούνταν εθνικοί πόροι που δεν μπορούν να διατεθούν» (!) έκανε σε προηγούμενη παρέμβαση του ένα ανεπίτρεπτο «φούσκωμα», διπλασιάζοντας (!) τις δαπάνες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων, δηλαδή μια λαθροχειρία για την οποία «παρέλειψε» να απολογηθεί και διαμαρτυρήθηκε και από πάνω, προσφέροντας μας  όμως με ….μεγαλοψυχία (!) συγχώρεση για την δήθεν «γλωσσική εκτροπή».

 Όχι λοιπόν, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά για συνειδητούς χαρακτηρισμούς που ταιριάζουν στις πρακτικές τους.

4.   Τέλος θέσαμε επανειλημμένα στο ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα τι προτείνουν σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες, να γίνει με τα ημιτελή έργα Αχελώου.

Και όπως το φανταστήκαμε απάντηση δεν πρόκειται να δώσουν. Να  σκεφθεί δε κανείς ότι επί Κυβέρνησης  Τσίπρα (2017), έκανε επίσκεψη σε όλα τα ημιτελή έργα ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  Γιάννης Δραγασάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Λαρισαίων  Απ. Καλογιάννη (και ένα στέλεχος του κόμματος που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή).

Τι έκαναν λοιπόν εκεί οι δύο αυτοί πολιτικοί άνδρες ; Τι γνώμη σχημάτισαν για την προοπτική ολοκλήρωσης των έργων ; Γιατί δεν είχαν την δημοκρατική ευαισθησία και την πολιτική υπευθυνότητα να ενημερώσουν το λαό για τα συμπεράσματά τους ;

Γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ (και άλλα κόμματα) για κάθε επίσκεψη ή/και ενέργειες στελεχών τους εκδίδουν δελτία τύπου, η επίσκεψη αυτή ΟΥΤΕ καν ανακοινώθηκε, σχεδόν αποσιωπήθηκε ;

Υπεράνω όλων το κόμμα (!) λοιπόν και η προστασία του από οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. 

Η «γραμμή» ήταν και παραμένει σταθερή : ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ  ΑΧΕΛΩΟΥ !

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, το τι θα γίνει με τα έργα είναι (σύμφωνα με τον ΒΖ) ένα «άλλης τάξης ζήτημα» !

Τι να σου κάνει όμως και η Ελληνική γλώσσα ; Όσο πλούσια και εάν είναι, δεν μπορεί να «κρύβει»  για πάντα την τακτική της πολιτικής εξαπάτησης. 

Το γεγονός λοιπόν ότι το ποτάμι (Αχελώος) είναι «μπαζωμένο» επί δεκαετίες από ημιτελή έργα που εκτελούνται, το γεγονός  ότι παρεμποδίζεται η ροή του καθώς και η επικινδυνότητα που δημιουργεί η όλη κατάσταση, ούτε  τους απασχολεί, ούτε τους συγκινεί.

Όπως το ίδιο ακριβώς σήμερα συμβαίνει και με την Κυβέρνηση της ΝΔ. Και ίσως είναι αυτό που δίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ …κουράγιο να συνεχίσουν, με απόλυτη δικομματική σύμπνοια, την τακτική «παραγνώρισης» του κρίσιμου αυτού προβλήματος, προσπαθώντας να αποκοιμίσουν  τον θεσσαλικό λαό και καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι η ανώμαλη αυτή κατάσταση μπορεί να συνεχίζεται χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις !.

Με απλά λόγια για την ώρα ας το «θάψουμε» και αργότερα βλέπουμε……

Ας γνωρίζουν όμως πως και εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε την πρόθεση να τους αφήσουμε σε ησυχία. Θα αποκαλύπτουμε στο θεσσαλικό λαό τα ανεύθυνα παιχνίδια τους και συνεχίσουμε ανυποχώρητοι τον αγώνα μας.

Εξάλλου με τον αγώνα όλων μας τα χρόνια που πέρασαν, καταφέραμε να ξεπεράσουμε ένα πλήθος εμποδίων που έσπερναν «διάφοροι» (ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστής) και φθάσαμε, μετά από είκοσι χρόνια (!) στασιμότητας, σήμερα το ΥΗ έργο της Μεσοχώρας να είναι σχεδόν έτοιμο, αναμένοντας μόνο την αδειοδότησή του (έργο που οι ανεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ, έως το 2017, ζητούσαν να κατεδαφιστεί…), αλλά και το φράγμα Συκιάς να βρίσκεται στο 65% εκτέλεσης του φυσικού του αντικειμένου και η σήραγγα των 17,4 χιλιομέτρων (για την μεταφορά υδάτων προς Μουζάκι) να είναι πλήρως διανοιγμένη, μερικώς επενδυμένη και να βρίσκεται αντίστοιχα στο 85% εκτέλεσης του φυσικού της αντικειμένου.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, να αναδεικνύουμε όλες τις πλευρές του υδατικού προβλήματος, την υποκρισία αλλά και το έλλειμμα πολιτικής επί του θέματος, από όπου και εάν αυτή προέρχεται, και θα επιμείνουμε ότι η μόνη έντιμη, πολιτικά ηθική και δημοκρατική λύση είναι το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή και να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες αποφάσεις.

Και από την στάση τους απέναντι στο αίτημα μας αυτό θα κρίνουμε και τα κόμματα αλλά και τους πολιτικούς μας εκπροσώπους.

Η Θεσσαλία δεν πρόκειται να παραδοθεί (και μάλιστα αμαχητί) στα  τερτίπια κάποιων  πολιτικών ηγετών χωρίς όραμα και κάποιων άβουλων και συχνά υποταγμένων στα κομματικά ιερατεία  κυβερνητικών στελεχών, που ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν ζήσει την αγωνία ενός παραγωγού να ψάχνει να βρει νερό για να ποτίσει το χωράφι του, ούτε την βαθιά θλίψη των πολιτών από την καταστροφή των οικοσυστημάτων του τόπου τους, την ίδια ώρα που κάποιοι, μετά από δεκαετίες (!), ανακαλύπτουν προσχηματικά «συνταγματικά» προβλήματα ή έλλειψη πόρων για ολοκλήρωση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της Θεσσαλίας.

 

*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις