Οι στόχοι του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον"

 
Οι στόχοι μας 

Είναι σε όλους γνωστό ότι η Θεσσαλία, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο υδατικό - οικολογικό πρόβλημα ανάμεσα σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα και τις περιφέρειες της χώρας μας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό οφείλεται στα τεράστια συσσωρευμένα υδατικά ελλείμματα  που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία συνεχίζουν να διευρύνονται, λόγω της εντατικής χρήσης των υδάτων της περιοχής, σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση του πολύτιμου αυτού αγαθού.

Σε μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή όπως η Θεσσαλία, με μεγάλη συμμετοχή  του πρωτογενή τομέα   στο ΑΕΠ της χώρας, είναι αυτονόητη η σημασία του νερού για την βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη με στόχο την παραμονή των αγροτών στον τόπο τους, την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος και την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Όλα αυτά βεβαίως πρέπει να συνυπάρξουν με την αειφορεία των υδατικών πόρων.

Πρωταρχικός μας σκοπός λοιπόν είναι η διάδοση της γνώσης και της πληροφόρησης των πολιτών, σχετικά με όσα παρατηρούνται στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων γενικά και ειδικότερα στον θεσσαλικό χώρο.  Μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, η υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδροφορέων, τα προβλήματα που έχουν σχέση με την ύδρευση και  τις αρδεύσεις στην γεωργία, η προστασία των υγροτόπων, η υδροηλεκτρική ενέργεια κ.λ.π.  

Το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω θέματα συχνά προϋποθέτουν και εξειδικευμένες γνώσεις, που η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν είναι δυνατόν να διαθέτει, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια της ενημέρωσης, της εκλαΐκευσης αυτών και της κωδικοποίησης τους, ώστε να διαμορφωθούν ομογενοποιημένα αιτήματα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι πολιτικοί διαχειριστές.

Τα παραπάνω οδηγούν στον δεύτερο σημαντικό σκοπό της πρωτοβουλίας μας, ο οποίος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών που θα αντιλαμβάνονται ότι οι γενικές πολιτικές περιβάλλοντος, αξιοποίησης και διαχείρισης υδάτων, παραγωγής ενέργειας, αρδεύσεων/γεωργίας κ.λ.π. αφορούν «ΟΛΟΥΣ» μας, καθορίζουν την ζωή μας, την υγεία μας, την ανάπτυξη της περιοχής μας και προσδιορίζουν το μέλλον των επόμενων γενεών.

Η ελπίδα μας είναι ότι η κίνηση αυτή, σε συνεργασία με όσες υγιείς δυνάμεις υπάρχουν ακόμη στον χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, των μαζικών φορέων και των ενεργών συμπολιτών μας, μπορεί να συμβάλλει :

  • Στην διάδοση και προβολή των απόψεων - θέσεων, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και της πολιτικής τους για τα υδατικά θέματα. 
  • Στην προώθηση της διαβούλευσης και της ζύμωσης με τους πολίτες, που είναι αναγκαία σε όλα τα επίπεδα για τα σχετικά θέματα, προκειμένου να διαμορφωθούν ενιαία και συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία με επίμονες και συνεχείς προσπάθειες,  θα πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης.

Δύσκολος δρόμος σε  δύσκολες εποχές. Ένας ακόμη φιλόδοξος στόχος είναι επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των εκπροσώπων μας (πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, πρόεδροι και συμβούλια φορέων), έξω από κάθε παραταξιακή – κομματική λογική, ώστε να συμφωνήσουν σε μία ενότητα αιτημάτων και να διεκδικήσουν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των πολιτών.

Από την πλευρά μας, καλοπροαίρετα, με πλήρη πολιτική συνειδητοποίηση αλλά με παραταξιακή ουδετερότητα, θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στον αγώνα για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας. 

Θα συμπαραστεκόμαστε και θα ενισχύουμε σχετικές πρωτοβουλίες, θα παρέχουμε "βήμα" για άρθρα και απόψεις, αλλά ταυτόχρονα θα βρισκόμαστε σταθερά απέναντι σε ποικίλα συμφέροντα και ενδεχομένως κυβερνητικές επιλογές, που δεν θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση θετικής οικολογικής και υδατικής πραγματικότητας στον τόπο μας.

Οι διαχειριστές

1. Γέμτος Φάνης

2. Γιαννακός Κώστας

3. Γκούμας Κώστας


 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε για τα φράγματα του Νέστου και που αποτελούν παρόμοιες καταστάσεις με αυτές του Αχελώου.Το θεωρώ πολύ χρήσιμο για την επιχειρηματολογία σας.

    https://www.makthes.gr/drama-to-fragma-toy-thisayroy-ena-techniko-ergo-poy-sevetai-tin-eikona-toy-fysikoy-perivallontos-244269

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις