Μην παίζετε με την αγωνία των Θεσσαλών Κύριε Καραμανλή - (Φ. Αλεξάκος - Δ. Αρχοντής - Κ. Γκούμας - Τ. Μπαρμπούτης)*

 


Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία ανέδειξε η συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας και στον δημοσιογράφο Γ. Ρούστα στις 25 Ιουλίου.

Θα περιοριστούμε στο (κυρίαρχο κατά την άποψή μας) θέμα των υδάτων της Θεσσαλίας, έστω και εάν ο κ. Υπουργός μας «προσέφερε» στο θέμα αυτό ελάχιστα σχόλια (σε αντίθεση με τον Ε65, εμπορευματικό κέντρο και θεσσαλικό σιδηρόδρομο, στα οποία αφιέρωσε το 95% των απαντήσεών του !).

Ας μπούμε όμως στην ουσία.

Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για πολλοστή φορά ότι θα «δρομολογήσει το αμέσως προσεχές διάστημα τις εργασίες συντήρησης των ημιτελών έργων Αχελώου … με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, που πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (η υπογράμμιση δική μας) να προχωρήσει».

Για να κατανοήσουν οι αναγνώστες, πρόκειται για μια μικρή εργολαβία, ΟΧΙ συνέχισης των έργων, απλά και μόνο φύλαξης και συντήρησης, την οποία είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (κ. Σπίρτζης) λίγο πριν αποχωρήσουν από την διακυβέρνηση.

Και το ερώτημα είναι, τι έκανε δύο ολόκληρα χρόνια ο κ. Καραμανλής ; Αυτό το «επιτέλους» που χρησιμοποίησε στην απάντησή του σε ποιον το απευθύνει ;

Και επιτέλους (λέμε εμείς), τόση λίγη ανησυχία έχει για τους κινδύνους κατάρρευσης στα έργα Αχελώου, για ενδεχόμενες απώλειες ζωής ανθρώπων και για καταστροφή περιουσιών, που δεν τον κάνουν να βιάζεται ;

Στο κάτω – κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεύθυνα μεν, συνειδητά δε, αδρανούσε για τα έργα αυτά διότι λειτουργούσε με την ελπίδα της, έστω ανεξέλεγκτης από κάποια πλημμύρα, κατεδάφισής τους.

Μήπως τελικά κάποιοι και στην ΝΔ , εξίσου ανεύθυνα, επενδύουν στην ίδια προσδοκία ;

Όμως πολύ πιο ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική είναι η απάντηση του κ. Υπουργού για τις «ενέργειες» της Κυβέρνησης σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου.

Αντί για μια ενημέρωση ουσίας, περιορίστηκε να μιλήσει για «βιώσιμη ανάπτυξη», ότι γνωρίζει «τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου», ότι κατανοεί το «πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία». Δηλαδή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε !

Καμία απολύτως αναφορά στα σχέδια του Υπουργείου του για επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του φράγματος Συκιάς.

Καμία ενημέρωση για συνεργασία με την ΔΕΗ στην οριστικοποίηση των επιλογών της Κυβέρνησης για παραγωγή «πράσινης» υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ούτε μια κουβέντα για την ολοκλήρωση της επένδυσης (με τα προκατασκευασμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος, που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στο εργοτάξιο του Μουζακίου !) της σήραγγας μεταφοράς υδάτων του ταμιευτήρα Συκιάς  προς Μουζάκι, μήκους 17,8 χιλιομέτρων.

Και να σκεφθεί κανείς πως από το 2014 (απόφαση αριθμ. 26  του ΣτΕ) δεν υφίσταται πλέον  η διακοπή εργασιών που ίσχυε από το 2010, οπότε  η σημερινή Κυβέρνηση (οι προηγούμενοι, τα είπαμε, έχουν στήσει καραούλι για να χαρούν την κατάρρευση της σήραγγας), θα μπορούσε κάλλιστα, για πραγματικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, να ολοκληρώσει το υπόλοιπο 15% του φυσικού αντικειμένου του έργου της επένδυσης και για ασφάλεια να τοποθετήσει τα προβλεπόμενα θυροφράγματα, ανεξάρτητα εάν θα πραγματοποιηθεί και πότε η πολυσυζητημένη μεταφορά (εκτροπή όπως προτιμούν) των υδάτων.

Και όλα αυτά  δεν αποτελούν απλά κάποιες προσδοκίες των θεσσαλών που ζητούν από την Κυβέρνηση να τις πραγματοποιήσει.

Αντίθετα, πρόκειται για ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ και ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ της ΝΔ, όλων, χωρίς εξαίρεση, των πολιτικών στελεχών της στη Θεσσαλία και, κυρίως, του κ. Πρωθυπουργού.

Δείτε όμως πως «υπερασπίστηκε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Υπουργός του κ. Κ. Καραμανλής : «…εμείς δεν λέμε μεγάλα λόγια, ούτε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και τα έργα δεν τα εξαγγέλλουμε σαν πυροτεχνήματα αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα…».

Πως να το σχολιάσει κανείς ; Υποκρισία ; Αμετροέπεια ; Έλλειψη ευθύνης ;

Ας μην κουράζεται άδικα ο κ. Καραμανλής. Όσοι παρακολουθούνε τα ζητήματα των υδάτων στη Θεσσαλία έχουμε καταλάβει από καιρό ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα κυβερνητική της θητεία, να μην ασχοληθεί με τα έργα Αχελώου, βασισμένη (μεταξύ άλλων) και στην απουσία κριτικής, πίεσης και διεκδίκησης από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων στη Θεσσαλία, φιλικά διακείμενων στη ΝΔ,

Όλοι μαζί αποτελούν τον καλύτερο «χορηγό» στην ανεύθυνη πολιτική θέση που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση για κατεδάφιση των «παράνομων» έργων.

Πρώτος και καλύτερος σε αυτή την τακτική ο κ. Καραμανλής που (υποτίθεται ότι) είναι και ο αρμόδιος Υπουργός και (θα έπρεπε να είναι ο) επισπεύδων για τα έργα. Και από πάνω προσπαθεί να μας πείσει ότι δήθεν μιλάει «με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα στους πολίτες».

Προσέξτε όμως πως προσπαθεί, ακόμη και αυτόν τον ρόλο του επισπεύδοντος, να τον αμφισβητήσει : «Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των υδάτων του Αχελώου είναι αρμοδιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος..» και πιο κάτω, «…(τον σχεδιασμό αυτό)  θα τον σεβαστούμε και θα τον ακολουθήσουμε» !

Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου ότι τον (ανύπαρκτο) σχεδιασμό θα τον «σεβαστεί» ο κ. Καραμανλής.

Εκείνο όμως που είναι πλέον αδιαμφισβήτητο είναι ότι, χρησιμοποιώντας τέτοια προσχήματα και δικαιολογίες για την μη τήρηση των δεσμεύσεων του κ. Πρωθυπουργού, ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ τον λαό της Θεσσαλίας, την αγωνία του για την απόκρουση των τεράστιων κινδύνων ξηρασίας, τις εντεινόμενες απειλές από πλημμύρες, την συνεχιζόμενη, χωρίς έλεος, καταστροφή των υπόγειων οικοσυστημάτων αλλά και ποταμών της Θεσσαλίας, την μεγάλη πίεση των εισοδημάτων των αγροτών, το υπεραυξημένο κόστος παραγωγής (σε μεγάλο βαθμό λόγω του κόστους άρδευσης), την διάψευση των ελπίδων του για στέρεη ανάπτυξη (που χωρίς νερό δεν γίνεται) του αγροδιατροφικού τομέα και για «ασπίδα» των προϊόντων μας απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.

Και σε ότι αφορά την σημασία των υδατικών έργων (από τα οποία για την Θεσσαλία η Κυβέρνηση εξήγγειλε μόνο ΕΝΑ σημαντικό, τον ταμιευτήρα Παλιοδερλί Φαρσάλων), δεν θα επικαλεστούμε μόνο τις δικές μας απόψεις.

Συμβουλεύουμε τον κ. Υπουργό να διαβάσει την συνέντευξη του συναδέλφου του (στο ΥΠΑΑΤ) κυρίου Γ. Οικονόμου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (την ίδια ημέρα με την δική του συνέντευξη), στην οποία αναφέρει : « Η αντιστροφή της καταστροφικής αναλογίας στη χρήση υπόγειων έναντι επιφανειακών υδάτων….(είναι) επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε να προλάβουμε τον κίνδυνο ερημοποίησης μεγάλων εκτάσεων, αφού η χώρα μας  αντλεί τα περισσότερα νερά ανά ha καλλιεργούμενης γης σε σχέση με τις 9 χώρες με την υψηλότερη αγροτική παραγωγή στην Ε.Ε. αξιοποιώντας μόλις το 11% της ετήσιας βροχόπτωσης…»

Πριν κλείσουμε, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε χωρίς σχολιασμό, το «πονηρό κλείσιμο του ματιού» του κ. Υπουργού προς μικροτοπικά συμφέροντα (Αιτωλοακαρνανία/ΑΚ) και προς δήθεν αγωνιούντες ψευτοοικολόγους για την «έλλειψη» υδάτων στο γειτονικό υδατικό διαμέρισμα.

Ανέφερε ο κ. Καραμανλής, απολύτως προσχηματικά, ότι «πρέπει να λύσουμε το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, χωρίς φυσικά να δημιουργήσουμε πρόβλημα ΑΛΛΟΥ (η επισήμανση δική μας)».

Ε, όχι λοιπόν κ. Υπουργέ. Εσείς προσωπικά δεν θα δημιουργήσετε πρόβλημα γιατί απλούστατα δεν ασχολείστε με το θέμα.

Οι επιστήμονες όμως, που υπεύθυνα κατέθεσαν τις μελέτες τους για (αμφότερα) τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων των δύο όμορων διαμερισμάτων, διαπίστωσαν (χωρίς δυνατότητα αντίκρουσης) ότι «….δεν τίθεται θέμα ελλειμματικής τροφοδοσίας των φυσικών συστημάτων (σημ. στην ΑΚ) λόγω πενίας γλυκού νερού. Τα όποια προβλήματα ποιότητας….. όπως ο ίδιος Φορέας Διαχείρισης των υγροτοπικών περιοχών δηλώνει, οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες….με προεξάρχουσα την γεωργία…αλλά και αστικές πιέσεις».

Επίσης σημειώνουν πως «ο Αχελώος είναι απολύτως ρυθμισμένο σύστημα που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ (επισήμανση δική μας) να επηρεαστεί από την απόληψη 250 εκατ. κυβικών μέτρων χειμερινών απορροών του Άνω ρου αυτού» δηλαδή την μεταφορά από την Συκιά.

Και επισημαίνουν πως «το νερό σε καμία περίπτωση…δεν είναι περιοριστικός παράγοντας στη Δυτική Ελλάδα για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας…»

Δεν απομένει λοιπόν παρά να κατανοήσει ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι αυτές οι «αιτιάσεις» των δεκαετιών 80 και 90 έχουν υπεύθυνα απαντηθεί, το ίδιο το ΣτΕ (απόφαση 3478/2000) τις έχει οριστικά απορρίψει και δεν προσφέρονται πλέον για πολιτικά παιχνίδια και υπεκφυγές.

Και επειδή και η σημερινή Κυβέρνηση συνεχίζει, με προσχήματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, την ίδια παρελκυστική τακτική όπως εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο (εάν θέλουν κάτι να προσφέρουν στην υπόθεση αυτή) τουλάχιστον να φέρουν άμεσα το θέμα στη Βουλή και να αποφασίσουν τι θέλουν να γίνει με τα έργα Αχελώου.

Εάν αποφασίσουν την ολοκλήρωσή τους, να το πράξουν (ίσως οι επόμενοι) χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Εάν πάλι αποφασίσουν την μη συνέχισή τους, ας τα κατεδαφίσουν και ας αποκαταστήσουν το τοπίο.

Αυτή η πολιτική, ως μονόδρομος, είναι εκείνη  που συνάδει με την «ειλικρίνεια και υπευθυνότητα» προς τους πολίτες, όπως την αντιλαμβάνεται ακόμη και ο κ. Καραμανλής.

Στο μεταξύ η περιοχή μας περιμένει, εδώ και χρόνια, ένα ολοκληρωμένο πλάνο για έργα και δράσεις σχετικά με το υδατικό, κάτι που, παρά τις οικολογικές «ευαισθησίες» των προηγουμένων και τα «επιτελικά» όργανα  των σημερινών, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε και η Θεσσαλία συνεχίζει να κινείται σαν καράβι χωρίς πυξίδα….

30 Ιουλίου 2021

*Αλεξάκος Φώτης, πρώην Νομάρχης, πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας

*Αρχοντής Δημήτρης, πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας

*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας

*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔ-Θ

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις