Έκθεση Πισσαρίδη : Η συζήτηση για την ανάκαμψη του αγροδιατροφικού τομέα διευρύνεται

Η τελική έκθεση για το "Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας", γνωστή και ως "έκθεση Πισσαρίδη", επειδή  εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον κ. Πισσαρίδη,  δόθηκε στη δημοσιότητα  πριν ένα μήνα (14/11/2020). 
Η έκθεση κάνει μια γενική ανασκόπηση της Ελληνικής οικονομίας και προτείνει μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων  και  στροφή προς την ανάπτυξη της παραγωγής. Όπως ήταν αναμενόμενο η έκθεση αναφέρθηκε, σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, στον πρωτογενή τομέα. 
Αφού επισημαίνει μια σειρά από αδυναμίες όπως το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, την χαμηλή δαπάνη για έρευνα, το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των αγροτών, την δυσκολία συνεργασίας των αγροτών και την χαμηλή χρήση νέων τεχνολογιών καταλήγει σε προτάσεις  για τις παρακάτω ενότητες :
·        Μεγέθυνση των εκμεταλλεύσεων,
·        Εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων,
·        Βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού,
·        Ενίσχυση της συνεργασίας με πανεπιστήμια και την ερευνητική κοινότητα,
·        Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αγροδιατροφής και
·       Καλύτερη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.
Η «Ύπαιθρος Χώρα», σε πρόσφατο δημοσίευμα της (9/12/2020), φιλοξένησε τις απόψεις εκπροσώπων οικονομικών, κοινωνικών εταίρων και πολιτικών δυνάμεων για τις παραπάνω  προτεραιότητες που αφορούν στην «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάκαμψη του Ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα»
Επίσης, σε κείμενο του με τον τίτλο «Ο πρωτογενής τομέας και η έκθεση Πισσαρίδη», που δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας (14/12/2020), ο γνωστός γεωπόνος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φάνης Γέμτος, σχολιάζει την έκθεση και προτείνει κάποιες λύσεις. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του για τον μικρό κλήρο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την σύνδεση έρευνας - παραγωγής, την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται και στα οφέλη από την αξιοποίηση ορεινών νερών. 

Πηγές : ypaithros.gr - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις