Ο πρόσφατος παγετός και οι παραλείψεις των αρμοδίων - Του Φάνη Γέμτου*

Σε μια σειρά σημειώματα (θα δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες) έγραψα για τα προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, την αδιαφορία των Αθηναϊκών ΜΜΕ, την υποβάθμισή του από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τους ίδιους τους αγρότες. Φαίνεται όμως ότι η υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα επεκτείνεται και στη δική μας Περιφερειακή Διοίκηση. Αυτές τις σκέψεις μού προκάλεσε η αντίδραση στην πρόσφατη επέλαση του χιονιά και της παγωνιάς.

Την Τετάρτη, 11/2, βρέθηκα καλεσμένος στη μεσημεριανή εκπομπή του Θεσσαλία TV. Ένας τηλεθεατής ρώτησε για τις πιθανές ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες από την παγωνιά που προβλέπονταν να φτάσει στους – 12οC. Δήλωσα άγνοια, καθώς δεν είμαι δενδροκόμος, αλλά και δεν πίστευα ότι τα δέντρα είχαν βγει από τον χειμερινό λήθαργο και κυκλοφορούσαν οι χυμοί ή ότι είχαν αρχίσει να ανθίζουν εκτός από κάποιες παλιές ποικιλίες αμυγδαλιάς. Φαίνεται ότι το κλείσιμο στην πόλη δεν μου επέτρεψε να δω τις επιπτώσεις του ανοιξιάτικου χειμώνα στα δέντρα. Έτσι δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Το βράδυ όμως μου τηλεφώνησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δελερίων. Μου εξήγησε ότι τα δέντρα έχουν βγει από τον λήθαργο και μάλιστα τα νεκταρίνια του είναι σε πλήρη ανθοφορία. 23 μέρες νωρίτερα από την περσινή επίσης ζεστή χρονιά. Μου έστειλε και την υπέροχη φωτογραφία που φαίνεται η ανθοφορία. Φαίνεται ότι η κλιματική κρίση αρχίζει να δαγκώνει. Μου ζήτησε τη γνώμη μου για το πώς θα μπορούσε να προστατεύσει τα δέντρα του. Φυσικά δεν μπορούσα να έχω έγκυρη γνώμη, καθώς η δουλειά μου είναι η εκμηχάνιση της γεωργίας. Αλλά από όσα θυμάμαι ακόμη από τις σπουδές μου πριν 50 χρόνια οι μέθοδοι προστασίας είναι κυρίως για παγετούς της άνοιξης που η θερμοκρασία πέφτει λίγο κάτω από το μηδέν. Το φαινόμενο αυτό δημιουργείται από τη μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας από το έδαφος, τις βραδιές με ξαστεριά, που ψύχει τις αέριες μάζες κοντά του. Φυσιολογικά ο αέρας κρυώνει, καθώς απομακρυνόμαστε από την επιφάνεια του εδάφους. Όταν όμως ψύχεται περισσότερο ο αέρας κοντά στο έδαφος, δημιουργείται μια αντιστροφή της θερμοκρασίας και μια θερμοροφή που εγκλωβίζει τον ψυχρό αέρα και κατεβάζει περισσότερο τη θερμοκρασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ανάδευση του αέρα είτε με ανεμομίκτες (και με ελικόπτερα που κινούνται πάνω από τους οπωρώνες, όπως μου είπε ο φίλος μου ο Πτέραρχος), είτε με καύση άχυρου ή ελαστικών ή θερμάστρες, είτε με άρδευση, αλλά και καταϊονισμό νερού στα δέντρα τα προστατεύει. Σημειώνω ότι το νερό γεωτρήσεων έχει σταθερή θερμοκρασία 15-20 βαθμών οπότε ανεβάζει τη θερμοκρασία του εδάφους και περιορίζει το πρόβλημα. Το τωρινό φαινόμενο όμως φαίνεται να μην είναι το ίδιο γιατί η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και προκαλείται μάλλον από ψυχρούς ανέμους που ίσως να μην επηρεάζονται από τα μέτρα αυτά. Ίσως όμως και κάποια από αυτά να έχουν αποτέλεσμα.
Αυτά συζητήσαμε με τον Πρόεδρο που φαίνεται να τα γνώριζε καλά. Για να βοηθήσω περισσότερο επικοινώνησα με τον Γιώργο Νάνο, καθηγητή Δενδροκομίας του Π.Θ. που ανταποκρίθηκε άμεσα και έγραψε το βράδυ ένα σχετικό κείμενο που μου έστειλε. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Μόλις το πήρα το έστειλα σε μερικά μέσα ενημέρωσης που το ανάρτησαν άμεσα στους ιστότοπους, το ανάρτησα στο "Νερά-Γεωργία - Περιβάλλον". Το έστειλα και στη Δ/νση Γεωργίας που έκανε αμέσως σχετικό δελτίο Τύπου.
Εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Τι έκανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να βοηθήσει τους αγρότες ; Έβγαλε κάποια ανακοίνωση ; Έδωσε κάποιες οδηγίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ; Η πολιτική προστασία μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι μετεωρολογικές προειδοποιήσεις έβγαλε τα εκχιονιστικά, τα έβαλε μπροστά, έβγαλε το αλάτι από τις αποθήκες. Οι εταιρείες φυσικού αερίου μάς έστειλαν μήνυμα να λειτουργήσουμε τη θέρμανση το βράδυ, κ.λπ. 
Η Περιφέρεια τι έκανε για τους αγρότες ; Ο φίλος αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας έκανε κάτι να βοηθήσει τους αγρότες ; Έγινε κάποια σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να βοηθήσουν δίνοντας κάποιες οδηγίες στους αγρότες; Επικοινώνησαν με τους ειδικούς (δενδροκόμους, ζωοτέχνες, αγρομετεωρολόγους, φυσιολόγους φυτών που υπάρχουν πολλοί σε όλη τη χώρα) να μάθουν κάτι και να το μεταφέρουν ; Ο ΕΛΓΑ έχει κάποιες εμπειρίες στο θέμα ;
Και για τους αγρότες : Οι συνεταιρισμοί τους έκαναν κάτι αντίστοιχο για να βοηθήσουν τα μέλη τους ;
Μια και τα «έβαλα» με την Περιφέρεια είναι ευκαιρία να θίξω και ένα άλλο θέμα που αφορά την «ωρίμανση» των υδατικών έργων. Ο βουλευτής κ. Χαρακόπουλος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση δήλωσε ότι αν υπήρχαν μελέτες για ταμιεύσεις νερού όταν ήταν υφυπουργός Γεωργίας θα μπορούσε να βάλει την κατασκευή φράγματος στο Πρόγραμμα Γεωργικής Ανάπτυξης. 
Παρακολουθώ στο τοπικό Τύπο ότι η Περιφέρεια προκηρύσσει μελέτες για οδικά έργα. Πρόσφατα παρείχε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ για τον δρόμο από τον κόμβο Συκουρίου μέχρι την ΠΑΘΕ. Δε θα μπορούσε να προκηρύξει και μία μελέτη για να ιεραρχήσει τα έργα ταμίευσης υδάτων στη λεκάνη του Πηνειού (είναι γνωστά ποια είναι από τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων του 2014 και 2017) και να ετοιμάσει μερικές μελέτες να έχει στο συρτάρι ώριμα έργα για χρηματοδότηση μόλις βρεθούν τα χρήματα; Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι αντίθετος με τους δρόμους που είναι σημαντικά έργα υποδομής και η Περιφέρεια έχει σημαντικές επιτυχίες σε όλη τη Θεσσαλία. Παράλληλα όμως θα μπορούσαν να προχωρήσουν έργα διαχείρισης υδάτων.
Φαίνεται ότι η υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα δεν είναι μόνο φαινόμενο της Αθηναϊκής διοίκησης. Οι αγρότες και οι φορείς της περιοχής θα ξυπνήσουν όταν δυστυχώς θα είναι πολύ αργά και θα καταρρεύσει το εισόδημα του πρωτογενούς τομέα.

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

*Ο Φάνης Γέμτος, είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις