Με σοβαρή προετοιμασία και διεκδίκηση μπορούν να επιλυθούν τα υδατικά προβλήματα των Φαρσάλων - Η περίπτωση του φράγματος Σκοπιάς

 

Θέσεις φραγμάτων στην λεκάνη του Ενιπέα Φαρσάλων


Ένα τυπικό υδατικό έργο πολλαπλού σκοπού, συμβατικό και εφικτό, ακόμη και για τα δύσκολα οικονομικά της χώρας μας, είναι ο ταμιευτήρας Σκοπιάς (Παλιοδερλί) στον  Ενιπέα ποταμό, οι προκαταρκτικές μελέτες του οποίου είχαν ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1960  (Electro - Watt ).

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού», απέδειξαν με τραγικό τρόπο ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία και στην αποφυγή των εκτεταμένων καταστροφών και ταυτόχρονα να συνεισφέρει στην οικολογική αποκατάσταση της ιδιαίτερα επιβαρυμένης περιοχής Φαρσάλων (υποβάθμιση υπόγειων υδροφορέων, επιβάρυνση από νιτρικά, μόλυνση πηγών ύδρευσης, οικονομική επιβάρυνση αγροτών κλπ.).

Εάν είχαμε καταρτίσει ένα master plan για τα υδατικά έργα της Θεσσαλίας, όπως δημόσια υποστηρίζουμε εδώ και καιρό (μαζί και με ελάχιστους φορείς) και όπως κάνει κάθε σοβαρό κράτος (με τις κεντρικές ή περιφερειακές του δομές), είναι βέβαιο ότι το έργο αυτό στην περιοχή Φαρσάλων θα είχε χαρακτηρισθεί ως το  πιο επείγον και ένα από τα πλέον αποδοτικά.

Έστω όμως και χωρίς αυτό (master plan), υπάρχουν σοβαρές προσεγγίσεις για τα κριτήρια προτεραιότητας που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον προγραμματισμό νέων υδατικών έργων στη Θεσσαλία.

Δυστυχώς όμως προς την κατεύθυνση αυτή δεν σημειώθηκε, εδώ και πολλά χρόνια, καμία πρόοδος.

Από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ιδιαίτερα  "ευαίσθητη" σε οικολογικά θέματα δεν έγινε το παραμικρό. Μήπως άγγιξε καθόλου το θέμα ; Μήπως προχώρησε τις αναγκαίες μελέτες ; Μήπως άραγε έδωσαν προτεραιότητα σε κάποιο άλλο ίσης αξίας έργο ; Τίποτε από όλα αυτά, απλά επί 5 χρόνια κινήθηκε με ανούσιες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Αλλά και η νέα Κυβέρνηση, εδώ και 1,5 χρόνο περίπου, παρότι προετοιμασμένη να κυβερνήσει με σοβαρότητα και τεχνοκρατική επάρκεια, όπως δηλώναν τα στελέχη της, δεν σημείωσε καμία πρόοδο στο θέμα αυτό.

Δεν είδαμε και δεν ακούσαμε καμμιά δήλωση για το έργο της Σκοπιάς Φαρσάλων και γενικά για έργα ταμίευσης νερού στη λεκάνη Πηνειού.

Σε ότι δε αφορά τα ημιτελή έργα του Άνω  Αχελώου (φράγμα Συκιάς και σήραγγα), μετά και την πρόσφατη αρνητική εξέλιξη στο ολοκληρωμένο (από το 2001) υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων !

Είναι συνεπώς βάσιμο το συμπέρασμα, ότι δεν έχει ασχοληθεί κανείς σοβαρά και υπεύθυνα για τα νερά, το περιβάλλον και την υγιή ανάπτυξη της Θεσσαλίας και εν προκειμένω με την περιοχή Φαρσάλων !

Με το θάρρος που μου δίνει η ηλικία μου λοιπόν, θα προτείνω στους νέους αγρότες της περιοχής Φαρσάλων και ειδικότερα σε αυτούς της Σκοπιάς Φαρσάλων, που απέδειξαν ότι διαθέτουν  κέφι, χιούμορ και ευρηματικότητα, να συμπεριλάβουν στις δραστηριότητες τους και την διεκδίκηση του σημαντικού αυτού – για τον τόπο τους – έργου, που θα καθορίσει την ζωή τους για τα επόμενα χρόνια.

Το μέλλον τους ανήκει και πρέπει να το πάρουν στα χέρια τους !

 

Κώστας Γκούμας


Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :


- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις