Η τηλεδιάσκεψη για τα έργα Αχελώου και οι ανησυχίες των Θεσσαλών

 

 Γενική άποψη έργων ανάντη Φράγματος Συκιάς

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου η προαναγγελθείσα τηλεδιάσκεψη για το ΥΗΕ Μεσοχώρας, που προκάλεσε ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός με αρμόδιους Υπουργούς, όπου και επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, και να λειτουργήσει. 

Παρότι όμως το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ως θετική εξέλιξη, κάποιες ανησυχίες που εκφράσθηκαν, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τις εκκρεμότητες  που πρέπει να τακτοποιηθούν, καθώς και για τον χρόνο που απαιτείται μέχρις ότου ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια ώστε να λειτουργήσει το πολύπαθο αυτό έργο.

Τις ανησυχίες εξέφρασαν δημόσια (με κοινή τους επιστολή) γνωστοί Θεσσαλοί επιστήμονες που ασχολούνται επί πολλά χρόνια με τα έργα του Άνω Αχελώου.

Αποσπάσματα από την επιστολή αυτή παραθέτουμε πιο κάτω :

[ Οι εξαγγελίες ξεθωριάζουν, οι ανησυχίες πληθαίνουν…*

Γράφουν οι Δ. Αρχοντης – Φ. Γέμτος – Κ. Γιαννακός – Κ. Γκούμας – Τ. Μπαρμπούτης*

«…Παρόλα αυτά, επειδή ανησυχούμε έντονα για το θέμα αυτό, θα επιδιώξουμε να δώσουμε στην κοινή γνώμη την εικόνα που, τουλάχιστον εμείς, έχουμε σχηματίσει και να παραθέσουμε (όπως επανειλημμένα έχουμε κάνει) τα πιο βασικά από όσα ακόμη πρέπει να γίνουν, ώστε να οδηγηθούμε κάποια στιγμή στην λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας και συνολικά στην ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου.

Παραμένουν λοιπόν τα ερωτήματα :

-    Θα εκπονηθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη και πότε ;

-    Θα γίνουν αλλαγές στην Υπουργική απόφαση Φάμελλου ;

-    Θα αφαιρεθούν οι  απίστευτης έμπνευσης «παγίδες» και τα εμπόδια που αυτή παρεμβάλλει στην υλοποίηση της λειτουργίας του έργου  και  αφορούν άμεσα τους κατοίκους της Μεσοχώρας αλλά και τον χρόνο υλοποίησης ; (πχ. πως θα γίνει η μετεγκατάσταση όσων κατακλύζονται, παραμονή ή όχι του κεντρικού τμήματος του οικισμού  κ.ο.κ).

…………………………………………………………………………………………………

Μας ενημέρωσαν ότι προχωρούν στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για την τροποποίησή τους. Σήμερα ένα χρόνο μετά – το τονίζουμε – η προκήρυξη της μελέτης ΔΕΝ έχει γίνει.

Και τίθεται το ερώτημα : με αυτούς τους ρυθμούς, που στην πράξη υπονομεύουν τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για λειτουργία της Μεσοχωρας, θα κινηθούν στο ΥΠΕΝ του κ. Χατζηδάκη και στην Γραμματεία Υδάτων, ώστε να υπερβούν τα εμπόδια που «έσπειρε» ο ΣΥΡΙΖΑ κατά των έργων Αχελώου ;

  •     Θα διατηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός (ύψος φράγματος, όγκος ταμίευσης κλπ ) ;
  •     Θα υπάρξει στη Συκιά παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας ; 
  •     Σε ποια φάση   βρίσκεται ο σχεδιασμός του ΥΗ σταθμού και 
  •     Ποιος θα είναι ο  φορέας υλοποίησης   του ; (ΔΕΗ ; άλλος ;).  
  •     Ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις  ως προς το μοναστήρι Αγ. Γεωργίου στο Μυρόφυλλο, που πρακτικά θα καθορίσει την οριστική στάθμη του νερού ; ......».]
Το πλήρες κείμενο της επιστολής εδώ 

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις