«#DIGI AGRI FOOD» : Μια σημαντική προσπάθεια για προώθηση της ψηφιοποίησης της Γεωργίας - (Φάνης Γέμτος)*

 

Το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα «#DIGI AGRI FOOD».

Τι είναι το «#DIGI AGRI FOOD» ; Είναι ένας κόμβος καινοτομίας με στόχο την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον γεωργικό τομέα.
Η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στην οικονομίας της. Γι’ αυτό έχει χρηματοδοτήσει την ίδρυση κόμβων προώθησης των νέων τεχνολογιών στις χώρες της. Ένας από τους τομείς - στόχους είναι και η Γεωργία. 
Με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ιδρύθηκε και ο κόμβος «#DIGI AGRI FOOD» με εταίρους του προγράμματος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Κέντρο Έρευνας Θεσσαλίας (Ινστιτούτο για τη Βιο-οικονομία και την Αγρο-τεχνολογία iBO), την Αμερικανική Γεωργική Σχολή – Κολλέγιο Περωτής, τους συμβούλους ανάπτυξης ΕΝΑ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 
Η εκδήλωση οργανώθηκε με την ευκαιρία της ανάπτυξης του κόμβου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (το πρώτο στην Ελλάδα) με δύο παραρτήματα με έδρες τον Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και τη Λάρισα. Για τη δημιουργία του συνεργάστηκαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. 
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας προσέφερε στον κόμβο χώρο για τη δημιουργία των γραφείων του στο κέντρο της Λάρισας, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία. Σημαντική προσφορά που θα κάνει ταχύτερη και αποδοτικότερη τη λειτουργία του κόμβου.

Αυτό που έκανε πολύ καλή εντύπωση ήταν ότι αρχικά επιδιώχθηκε η συνεργασία μεταξύ Εργαστηρίων διαφόρων τμημάτων του Π.Θ. (και των Πανεπιστημίων γενικότερα). 
Το θεωρώ σημαντικό γιατί έτσι μπορούν να προωθηθούν οι νέες τεχνολογίες στη γεωργία. Τα Εργαστήρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (λέγεται Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τώρα) με τη συνεργασία τους με τα Εργαστήρια της Γεωπονίας, Κτηνιατρικής κ.λπ. θα μπορέσουν να δώσουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, κάτι που δε θα μπορούσαν με την ίδια επιτυχία εργαζόμενα μόνα τους. 
Γι’ αυτό και στην ημερίδα για την ενημέρωση του κοινού και των αγροτών υπήρξαν παρουσιάσεις ιδεών από διάφορα εργαστήρια του Π.Θ. που έδωσαν μια εικόνα του τι μπορεί να προσφέρει ο κόμβος και με ποιον τρόπο. 
Οι παρουσιάσεις έδωσαν και μια εικόνα των τεχνολογιών που έχουν ήδη αναπτυχθεί και είναι διαθέσιμες από τον κόμβο για εφαρμογή από τους αγρότες. Σημειώνω ότι ο κόμβος θα διαθέτει και κάποιον εξοπλισμό (σε συνδυασμό με εξοπλισμό των εργαστηρίων) που οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και δοκιμάσουν πριν πάρουν την τελική απόφαση να υιοθετήσουν τις πρακτικές αυτές. 
Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια εικόνα των παρουσιάσεων για να βοηθήσω τους αγρότες να καταλάβουν πώς μπορούν να επωφεληθούν από τη λειτουργία του κόμβου και να τον αξιοποιήσουν.
Στόχος του κόμβου είναι με τη λειτουργία των γραφείων οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να τα επισκέπτονται, να συζητούν με το προσωπικό τα προβλήματα που έχουν και τις δυνατότητες χρήσης της τεχνολογίας στις εκμεταλλεύσεις τους. 
Ακόμα, όπως ανέφερα, θα μπορούν να δοκιμάζουν διάφορα όργανα ή πιλοτικές εφαρμογές, ώστε να διαπιστώσουν την ωφέλεια από τη χρήση τους. 
Ο εξοπλισμός που διατίθεται (τον είχαν στην αίθουσα της ημερίδας και είδα για λίγο) περιλαμβάνει μετεωρολογικούς σταθμούς, drones, μικρά ρομποτικά οχήματα κ.λπ. Η σύνδεση με τους αγρότες θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω συνεταιρισμών, όπως ένας των Φαρσάλων, που η πρόεδρος του έδειξε το ενδιαφέρον της στην ημερίδα. 
Όπως εξήγησε ο κ. Μαμούρης, ο κόμβος μπορεί να οργανώσει επίσκεψη στον Συνεταιρισμό, να παρουσιάσει τις νέες τεχνολογίες στα μέλη του και να προωθήσει τη χρήση τους. Το ίδιο φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνει και από μεγάλους αγρότες που μπορούν να επισκεφτούν τα γραφεία του κόμβου. 
Υπήρξε μια παρέμβαση από διαχειρίστρια μεγάλου κοπαδιού προβάτων, που ήταν, επίσης, παρούσα στην εκδήλωση. 
Φοβάμαι, όμως, ότι ο μέσος αγρότης είναι μάλλον απίθανο να επισκεφτεί τα γραφεία του κόμβου για να ζητήσει τη βοήθεια και συνεργασία. Εδώ πάλι προκύπτει το μόνιμο πρόβλημα προώθησης καινοτομιών και παραγωγικής λειτουργίας του αγροτικού τομέα που είναι η παντελής έλλειψη συστήματος γεωργικών εφαρμογών που θα ενημερώνει και καθοδηγεί τους αγρότες, αλλά και να ενημερώνει την ερευνητική κοινότητα για τα προβλήματα των αγροτών, ώστε η έρευνα να στοχεύει σε επίλυση προβλημάτων και όχι μόνο σε δημοσιεύσεις. 
Το θέμα το έχω θέσει πολλές φορές, αλλά το πολιτικό σύστημα της χώρας θεωρεί ότι η διανομή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων πάνω και κάτω από το τραπέζι (όπως φάνηκε από το πρόβλημα με τους βοσκοτόπους) του είναι χρησιμότερο από μια σοβαρή προσπάθεια προώθησης παραγωγικής γεωργίας που θα βοηθήσει στην αύξηση των εισοδημάτων των αγροτών (φυσικά με περισσότερη εργασία) και του ΑΕΠ της χώρας. 
Ας δούμε, όμως, τι σημαντικά μπορεί να προσφέρει ο κόμβος, όπως παρουσιάστηκαν στην ημερίδα.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας και ο δήμαρχος Λαρισαίων Θ Μαμάκος. Είναι σημαντικό ότι οι ηγέτες της περιοχής δεν αρκούνται απλώς σε λόγια, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν τον αγροτικό τομέα της περιοχής.
Την ημερίδα άνοιξαν ο καθηγητής Μαμούρης του Π.Θ. (επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος) και η καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (συντονίστρια του Προγράμματος) με εισαγωγικές ομιλίες για τον κόμβο και τη μεγάλη σημασία του έργου για τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα. 
Ανέφεραν ότι ο κόμβος της Θεσσαλίας είναι η αρχή και ότι οι υπηρεσίες θα επεκταθούν αρχικά στη Βόρειο Ελλάδα και αργότερα σε όλη τη χώρα.
Λεπτομερέστερα στοιχεία στο επόμενο.

* Θεοφάνης Γέμτος, Γεωπόνος, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

Eνημερωθείτε για τα νέα του blog


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις