Μελαγχολία όταν το χειμώνα πλημμυρίζει ο Πηνειός -«Save water to save planet» - Toυ Γιάννη Κολλάτου*

 


Με πήρε προχθές τηλέφωνο φίλος γιατρός της Λάρισας και μου λέει :

«Τι φωνάζεις και γράφεις συνεχώς για τον Αχελώο, εδώ κινδυνεύει να πλημμυρίσει η Λάρισα από τον Πηνειό και τα νερά αφού πλημμυρίσουν την Πηνειάδα τη Γυρτώνη και τη Φαλάνη, στη συνέχεια καταλήγουν στη θάλασσα»

Η απάντηση μου ήταν άμεση :

«Αν λειτουργούσε το φράγμα στη Συκιά και τα χαμηλότερα φράγματα σε Μουζάκι και Πύλη, αφενός τα νερά από τα ορεινά Τρικάλων και Καρδίτσας δεν θα κατέληγαν με αυτή την ορμή στον Πηνειό (μέσω των παραποτάμων Πάμισου, Πορταϊκού, Ληθαίου, Νεοχωρίτη κλπ.) και από εκεί αφού πλημμύριζαν τον κάμπο, στη θάλασσα, αφετέρου τώρα που το φυσικό αέριο έφτασε στα ύψη, δεν θα είχαμε αυτή την τιμή στην κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα που πλέον παράγεται κυρίως από την καύση αερίου.

Αξίζει να τονιστεί πως τις τελευταίες ημέρες στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τα υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν με το 17% και το υπόλοιπο είναι 30% ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) και μετά λιγνίτης και φυσικό αέριο. Αν στο 17% των υπαρχόντων υδροηλεκτρικών προσθέταμε άλλο ένα 17% με τη Μεσοχώρα, τη Συκιά, το Πευκόφυτο και το Μουζάκι, τότε το κόστος του ρεύματος θα έπεφτε κατά 25%, τώρα που τα τιμολόγια «καίνε» νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Φυσικά το όφελος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο το καλοκαίρι όταν έχουμε και τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος για τα κλιματιστικά και την άρδευση, αφού τα επιφανειακά νερά που θα έπεφταν στα ποτάμια θα αντικαθιστούσαν και τις γεωτρήσεις και θα μείωναν την κατανάλωση ρεύματος. 

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως κάθε χρόνο καταναλώνουμε 700 GWh (όση ενέργεια θα παρήγαγαν η Μεσοχώρα και η Συκιά) για την ηλεκτροδότηση των 33.00 γεωτρήσεων στο θεσσαλικό κάμπο, που τον έχουμε «ξεζουμίσει» καθώς το έλλειμμα στα υπόγεια νερά του ανέρχεται σε 3 δις κ.μ., ενώ μέρος αυτών των γεωτρήσεων θα αντικαθίστανται από επιφανειακά νερά που θα έρχονταν από τον Αχελώο στον κάμπο, μέσω του Πηνειού για άρδευση, ελεγχόμενα το καλοκαίρι και όχι το χειμώνα για ζημιές από πλημμύρες.
Τέλος του εξήγησα και έδειξε να το κατάλαβε, πως τα τελευταία 20 χρόνια γύρισε μεγάλο μέρος του κάμπου στα στάρια και για τούτο έχουμε ανάδραση στην ξηρασία και τους καύσωνες. Επίσης του ανέφερα ότι η τοπική οικονομία της Θεσσαλίας, λόγω της έλλειψης αρδευτικών φραγμάτων, χάνει την τελευταία 20ετία κάθε χρόνο περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ που είναι η διαφορά τζίρου στα πάνω από 1 εκατομμύρια στρέμματα που από εαρινές καλλιέργειες των 250 ευρώ και άνω γύρισαν σε ξερικές των 60 έως 80 ευρώ το στρέμμα».

Πράγματι λοιπόν έχει δίκιο ο φίλος είναι κρίμα να βλέπει κανείς κάθε φορά που βρέχει καταρρακτωδώς τα νερά να πλημμυρίζουν τον κάμπο, όπως με τον Ιανό και στο τέλος να καταλήγουν στη θάλασσα και μετά να έρχεσαι να αποζημιώνεις καλλιέργειες και να ξαναφτιάχνεις υποδομές που καταστράφηκαν, πόσο μάλλον να θρηνείς ανθρώπινες ζωές.

Αν αυτό το έκαναν πολιτικοί στο Ισραήλ ή στην Κύπρο που «στύβουν και την πέτρα» για να βρουν νερό, θα ..τους είχαν πάρει με τις πέτρες, αλλά στη χώρα μας οι πολιτικοί αρέσκονται να δίνουν αποζημιώσεις, αντί να προλαμβάνουν το κακό προς όφελος και του περιβάλλοντος και της εθνικής οικονομίας.

Το να εξοικονομήσεις 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που θα ταμιεύει η Συκιά και άλλα 80 από το ταμιευτήρα του Μουζακίου και στη συνέχεια να τα παροχετεύεις για την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την άρδευση καλλιεργειών για την παραγωγή τροφίμων, είναι πέρα από πράξη οικονομικά ορθολογική και οικολογικά - ουμανιστικά σωστή.

Η εξοικονόμηση νερού, είναι κάτι σαν την κίνηση που τώρα τελευταία κατακτά νέους φίλους το «save food». Είναι το ίδιο πολύτιμη για την ανθρωπότητα που βιώνει το τελευταίο διάστημα συνθήκες «ενεργειακής φτώχειας» και επισιτιστικής ανασφάλειας…
Αν αυτά είχε ως γνώμονα η κυβέρνηση τότε δεν θα κρύβονταν από τους Θεσσαλούς και δεν θα έλεγε ο πρωθυπουργός ότι τα έργα του Αχελώου που πλημμύρισε με την τελευταία βροχόπτωση και το Αγρίνιο, είναι τεχνικά και νομικά δύσκολα…

«Save water to save planet» λοιπόν για να διασώσεις την τροφή και την ενέργεια του πλανήτη…

*Ο Γιάννης Κολλάτος είναι δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ : thessaliatv.gr 

 Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις