Κάντο όπως η Ελβετία…- Αν είχαν κατασκευαστεί τα υδροηλεκτρικά έργα στον Αχελώο...

 


Δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» αναδεικνύει την αξία των υδροηλεκτρικών έργων, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή με την ενεργειακή κρίση και θέτει προ των ευθυνών του το πολιτικό σύστημα της χώρας που έχει αδρανήσει χαρακτηριστικά στη λειτουργία των υδροηλεκτρικών φραγμάτων Μεσοχώρας και Συκιάς στον Αχελώο.

Τα έργα αυτά θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μειώνοντας ή ακόμη και απαλείφοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που το τελευταίο διάστημα και όπως όλα δείχνουν για αρκετούς μήνες ακόμη «καίνε» καταναλωτές , επιχειρήσεις και αγρότες.. Φυσικά το μεν έργο της Μεσοχώρας είναι έτοιμο από το 2001 για ανεξήγητους λόγους δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, το δε έργο της Συκιάς ολοκληρωμένο κατά 70% θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως «μπαταρία» ενέργειας, με τη μέθοδο της αντλησοταμίευσης, αλλά έχει σκαλώσει στην αναποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να δώσουν τη λύση που απαιτείται τεχνικά και νομικά . Να σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας «έσπασε» νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα, φτάνοντας στα 416 ευρώ η MWh, ενώ τα υδροηλεκτρικά στο ενεργειακό μείγμα συνεισέφεραν μόλις στο 15,7%. Με τα έργα κεφαλής του Αχελώου σε Μεσοχώρα, Συκιά, Πευκόφυτο και Μουζάκι η συνεισφορά των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μείγμα θα είχε υπερβεί το 30%.

Στην Ελβετία και τη Νορβηγία μάλιστα, αλλά και στη Γερμανία, συνεχίζουν να κατασκευάζουν μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα, εκμεταλλευόμενοι τις υδατοπτώσεις και μη μου πει κανείς ότι στις χώρες αυτές δεν υπάρχουν οικολογικές ανησυχίες...

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει :

Η Ε.Ε. με σημαντική χρονοκαθυστέρηση δρομολογεί πολιτικές απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, στο όνομα της ενεργειακής μετάβασης για καθαρότερο περιβάλλον αλλά και αναζητώντας το δρόμο για την ανεξαρτησία της από τα γεωπολιτικά παιχνίδια.
Η σημασία της διείσδυσης των ΑΠΕ που παράγουν φθηνότερη ενέργεια αναδεικνύεται όλο και περισσότερο και ιδίως τώρα που βαθαίνει η κρίση. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αξία που φανερώνεται και από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν και ως «μπαταρίες» ενέργειας.

Η Ελβετία, η πλουσιότερη ίσως χώρα της Ευρώπης, πλήττεται επίσης από την ενεργειακή κρίση. Είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα η χώρα προχωρά στην κατασκευή κι άλλων τέτοιων έργων. Οι ταμιευτήρες λειτουργούν ως «μπαταρίες» ενέργειας και στις κρίσιμες περιόδους έχουν τη δυνατότητα να παράγουν φθηνό ρεύμα.

Η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής φραγμάτων από σκυρόδεμα στις Ελβετικές Άλπεις, τα οποία θα χρησιμοποιούν δεξαμενές νερού για να κινούν τουρμπίνες και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς, όμως, να παράγουν άνθρακα. Μεταξύ των πιθανών νέων φραγμάτων είναι το «Gornerli» κοντά στο Zermatt που θα μπορούσε να έχει ύψος 85 μέτρα (278 πόδια), πλάτος 285 μέτρα και να κοστίσει περίπου 250 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (271 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε η Le Matin Dimanche.
Το προτεινόμενο φράγμα, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Zermatt, θα έχει θέα τη διάσημη κορυφή του βουνού Matterhorn. Το έργο υποστηρίζεται από την ενεργειακή εταιρεία Alpiq AG και θα μπορούσε να παράγει αρκετή ενέργεια για 150.000 νοικοκυριά.
Χάρη στα υδροηλεκτρικά φράγματα, η Ελβετία παράγει αρκετή ενέργεια το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να εισάγει ενέργεια το χειμώνα. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 57% των ενεργειακών αναγκών της Ελβετίας, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η αντλησιοταμίευση της Αμφιλοχίας

Μία επίσης τέτοια φυσική «μπαταρία» ενέργειας έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα. Και συγκεκριμένα στην Αμφιλοχία.
Το project βρίσκεται κολλημένο εξαιτίας της απουσίας θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη της κατασκευής και της λειτουργίας εγκατάστασης αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω άντλησης.
Μόλις χθες η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο στήριξης του αντλησιοταμιευτικού της Αμφιλοχίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 680 MW.

Έγινε έτσι ένα μεγάλο βήμα για την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας που μπορεί να αντιμετωπίζει τόσο τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ αλλά και να ρίχνει τις τιμές ενέργειας.

Για να γίνει κατανοητό το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα της αποθήκευσης, αρκεί να αναφερθούν τα ποσοτικά αποτελέσματα πρόσφατης (Νοέμβριος 2020) μελέτης του ΕΜΠ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα αυτά, η λειτουργία ενός αντλησιοταμιευτικού σταθμού μεγάλης κλίμακας οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση σταθερού και μεταβλητού (λειτουργικού) κόστους για το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα της τάξης των 174.000 ευρώ/MW/έτος, ή -προκειμένου π.χ. για τον αντλησιοταμιευτικό σταθμό της Αμφιλοχίας (680 MW), σε μία ετήσια εξοικονόμηση 118 εκ. ευρώ ανά έτος. Το ποσό αυτό θα μπορούσε, κάθε χρόνο, να χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των νοικοκυριών που πλήττονται από τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πτώση των τιμών

Υδροηλεκτρικοί σταθμοί σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες ΑΠΕ έχουν τη δυναμική λόγω του χαμηλού κόστους ηλεκτροπαραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας να ρίχνουν τις τιμές της ενέργειας.
Στις 14 Δεκεμβρίου, η μεγάλη διείσδυση των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μίγμα της εγχώριας αγοράς (16,51%) αλλά και των αιολικών και φωτοβολταϊκών (31,13%) οδήγησε μέσα σε 24 ώρες τη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας στα 197,24 ευρώ/MWh. Η τιμή έπεσε σε μία μέρα κατά 60 ευρώ/MWh ή κατά 22,55%.

Η Ελλάδα ήταν η φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. στην ηλεκτρική ενέργεια όταν στη Γαλλία πωλούνταν ακριβότερα κατά 132 ευρώ/MWh.

ΠΗΓΕΣ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ - thessaliatv.gr

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

 


1 σχόλιο:

  1. Το project βρίσκεται κολλημένο εξαιτίας της απουσίας θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη της κατασκευής και της λειτουργίας εγκατάστασης αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω άντλησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις