Μπλακάουτ στη σκέψη και στις δράσεις στον κάμπο, ενώ έρχεται ο Αρμαγεδδών… - Του Γιάννη Κολλάτου*

 


Αυγουστιάτικες παραφωνίες. Καίγεται η μισή Ελλάδα και φυσικά Αττική και Εύβοια δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το «κάδρο», «καίγονται» και οι καλλιέργειες, αφού ο «Ιανός» άφησε πίσω του μπαζωμένα κανάλια και ποτάμια και το νερό της Λίμνης Πλαστήρα δεν φτάνει μέχρι το αγρόκτημα Παλαμά, ενώ λόγω του καύσωνα βγαίνουν εκτός λειτουργία από τις διακοπές ρεύματος επί ώρες τα αντλητικά συγκροτήματα των αρδευτών στη Λάρισα. Κάτι σαν την «κόλαση του Δάντη» αφού στην Αθήνα καίγονται σπίτια και στην περιφέρεια καλλιέργειες. Μάλλον ο Ιταλός ποιητής στο μυαλό του θα είχε την κλιματική αλλαγή του πλανήτη όταν περιέγραφε την κόλασή του…

Οι δασικές πυρκαγιές εν μέσω καύσωνα, το είδαμε άλλωστε και στον Καναδά και τη Σιβηρία όπου ο υδράργυρος έφτασε φέτος το καλοκαίρι τους 49 βαθμούς Κελσίου, δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα και δύσκολα περιορίζονται. Στη Λίμνη Ευβοίας η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα !

Καύσωνας διαρκείας λοιπόν στην Ελλάδα και χιόνια στο νότιο ημισφαίριο στη Βραζιλία που βρίσκεται στη ζώνη του Ισημερινού! Οι ειδικοί επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι ο παρατεταμένος φετινός καύσωνας δεν θα είναι η εξαίρεση αλλά θα βιώνουμε πλέον συχνά ανάλογα φαινόμενα, όπως και πλημμύρες και ακραίες χιονοθύελλες και παγετούς.

Ο Χρήστος Ζερεφός, ο καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας μιλώντας στη «Θεσσαλία τηλεόραση» μας προειδοποίησε ότι οι ενδείξεις για κλιματική αλλαγή, πλέον γίνονται αποδείξεις…

Τα μελτέμια που ισορροπούσαν τα καυτά κύματα από τη βόρεια Αφρική αυτή την περίοδο εκλείπουν από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Θεσσαλική πεδιάδα βρίσκεται πλέον στη διακεκαυμένη ζώνη, σημειώνει ο καθηγητής και αντιπρόσωπος της χώρας στα διεθνή φόρα για την κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος ερημοποίησης της είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Ο κ. Ζερεφός τονίζει πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως συμβαίνει με τους σεισμούς και να μην σπαταλάμε ειδικά στη Θεσσαλία τα υπόγεια νερά της γιατί τα δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές, καθώς διαχειριζόμαστε έλλειμμα…

Οι αγρότες την ίδια ώρα αγωνιούν στον κάμπο για την τύχη των αρδευόμενων καλλιεργειών, καθώς –τραγική ειρωνεία- τα κανάλια «στεγνώνουν» στις ίδιες περιοχές που πριν από δύο εβδομάδες είχαμε χαλάζι και στις 20 Σεπτέμβρη πέρυσι καταστροφικές πλημμύρες από τον «Ιανό»…

Και φυσικά στον κάμπο οι «ποντικοί του χαλκού» λυμαίνονται μετασχηματιστές, καταστρέφουν αντλητικά συγκροτήματα και αφήνουν σύξυλους τους αρδευτές εν μέσω καύσωνα. Η τιμή του χαλκού βλέπετε εκτοξεύεται καθώς υπάρχει αυξημένη παγκόσμια ζήτηση καθώς αποτελεί την πρώτη ύλη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που σε λίγα χρόνια θα κυριαρχούν στην αγορά, ως μια αμυντική κίνηση για περιορισμό των ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου.

Γιατί αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον πλανήτη και τη χώρα δεν χωρούν άλλη παρατήρηση απαιτούν πλέον δράσεις…

Ο Economist μάλιστα δίνει άλλα 20 χρόνια ζωής στον πλανήτη αν δεν δράσουμε τώρα

Και η πολιτική ελίτ πως μας προετοιμάζει για τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται ;

Στην Καρδίτσα στη γέφυρα του Καράμπαλη είχαν να γίνουν έργα καθαρισμού και διαπλάτυνσης από το 1997 (από το ημιτελές πακέτο Λαλιώτη). Αλλά σε τέτοιου είδους έργα δεν κόβονται κορδέλες και ας είναι τα πλέον σημαντικά αφού είναι έργα πολιτικής προστασίας. Και μετά απορούμε γιατί πλημμύρισε η Καρδίτσα….
Ο Τρικαλινός υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κάνει έκκληση για περιορισμό των κλιματιστικών για αποφυγή μπλακάουτ, ενώ θα μπορούσε επιτέλους να θέσει σε λειτουργία το σχεδόν έτοιμο έργο της Μεσοχώρας (στα ορεινά της εκλογικής του περιφέρειας) που δίνει 160 ΜW ηλεκτρική ισχύ.

Ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει μία μικρή εργολαβία 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα έργα αντιστήριξης του φράγματος της Συκιάς που κινδυνεύει με κατάρρευση στην πρώτη μεγάλη θεομηνία στην Αργιθέα. Στον «Ιανό» προλάβαμε τα χειρότερα την τελευταία στιγμή όταν δόθηκε εντολή να κλείσει η σήραγγα στο Πευκόφυτο προς Δρακότρυπα, διαφορετικά θα κατέρρεε το φράγμα της Συκιάς και θα είχαμε φονικές πλημμύρες… Και το υδροηλεκτρικό της Συκιάς αν λειτουργούσε σήμερα θα απέδιδε επίσης 160 MW ηλεκτρικής ενέργειας… Και τα δύο αυτά έργα θα απέτρεπαν ένα πιθανό μπλάκαουτ, ενώ θα λειτουργούσαν και ως πολύτιμες αποθήκες νερού για τα μελλοντικά εφιαλτικά καλοκαίρια που μας περιμένουν και μέσω της αντλησοταμίευσης ως πολύτιμες «μπαταρίες» ενεργείας για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας…

Η συμβολή των υδροηλεκτρικών έργων στην ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς ενέργειας, είναι καθοριστική.
Αυγουστιάτικες ιστορίες, ραστώνης και χαλαρότητας αλλά οι θεομηνίες και η πανδημία δοκιμάζουν όλη τη χώρα και την υφήλιο Αν δεν αφήσουμε πίσω αγκυλώσεις, αν δεν σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε ως αρχοντοχωριάτες και δεν βάλουμε μπρος, τις τουρμπίνες στα υδροηλεκτρικά μας εργοστάσια και μπλακάουτ θα έχουμε τα επόμενα καλοκαίρια και θα πούμε το νερό- νεράκι στη θεσσαλική πεδιάδα…

Τελικά το μόνο σίγουρο μπλακάουτ είναι στις σκέψεις μας και στο μυαλό ορισμένων που με τις εμμονές μπλοκάρουν και τις δράσεις για να προλάβουμε το εφιαλτικό μας μέλλον.

* Ο Γιάννης Κολλάτος είναι δημοσιογράφος

Πηγή : thessaliatv.gr

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις