Αχ βρε Κώστα, σιγά μην τους τρομάξεις και ενδιαφερθούν για την Θεσσαλία !

 


« Αχ καλέ, τι ωραία που τα λέει ο Κώστας ! » αναφώνησε με ενθουσιασμό η Φρόσω, η γραμματέας του αρχισυντάκτη. 

Μόλις είχε διαβάσει το δημοσίευμα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας, για μια μεγάλη σύσκεψη με αφορμή τον καύσωνα, στην οποία ο Αγοραστός εξήγησε στους  Υπουργούς και άλλα στελέχη που συμμετείχαν, «γιατί χρειάζεται ο Αχελώος».

Κάτι πήγα να πω, αλλά εκείνη τη στιγμή πετάγεται ο αρχισυντάκτης : «Πράγματι Φροσάκι, ωραία τα είπε, μίλησε επιστημονικά και τεκμηρίωσε απ’ όλες τις πλευρές το θέμα Τι για ασφάλεια τους είπε, τι για οικολογική αποκατάσταση, τι για “πράσινη” ενέργεια, τι για ερημοποίηση…μπράβο ρε Κώστα, μπράβο !».

Προσπάθησα ξανά κάτι να του πω, αλλά ξαφνικά γυρίζει προς εμένα : «Ρε συ, αιρετικέ της πλάκας, γράψε κάτι για τον Κώστα και τον Αχελώο, τώρα που τους έσκισε …». Γνωστός φίλος της παράταξης του Περιφερειάρχη ο αρχισυντάκτης, ήταν και στα πάνω του, τι να πω εγώ τώρα…..

Πήρα μολύβι και χαρτί και σκέφθηκα πως να αρχίσω. Και κει, μια φωνή με έσπρωχνε επίμονα να γράψω σαν «κακοπροαίρετος» !

Η λογική όμως επαναστατούσε : «μα θα σε διώξει, δεν καταλαβαίνεις, αύριο θα ψάχνεις για δουλειά». 

Η άλλη φωνή όμως συνέχιζε να με πιέζει και πρόσκαιρα κέρδισε τη μάχη ! «Πες τα κακοπροαίρετε» με διέταξε : 

Και το μελάνι άρχισε να ρέει, ελεύθερα και συνωμοσιολογικά :

[Πράγματι, πολύ καλή η τοποθέτηση του Κώστα Αγοραστού τις προάλλες. Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να αντιτάξει επιχειρήματα κατά του έργου. 

Σφαιρική και πολυεπίπεδη ανάλυση, καταγραφή όλων των πλευρών της ωφελιμότητας των έργων, ανάδειξη της κρίσιμης σημασίας της ενίσχυσης των υδάτων της Θεσσαλίας από τον ταμιευτήρα Συκιάς επί του Αχελώου, αφενός απέναντι στους κινδύνους ερημοποίησης και οικολογικής καταστροφής, αφετέρου για την παραγωγή ενέργειας και παράλληλη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Με βασανίζει όμως ένα ερώτημα. 

Γιατί μία στις τόσες ο Αγοραστός αισθάνεται την ανάγκη για μια περιστασιακή ανάδειξη του Αχελώου ; 

Σε ποιους απευθύνει το μήνυμα ; Ποια η πολιτική του επιδίωξη ;

Επιχειρώντας μια ανάλυση του πολιτικού πλαισίου, εντός του οποίου «κινείται» (τρόπος του λέγειν….) η υπόθεση ολοκλήρωσης και λειτουργίας των εγκαταλειμμένων έργων Αχελώου σήμερα, παρατηρούμε τα εξής :

Η όποια διαβούλευση ή διάλογος, με επιχειρήματα (πολιτικά, επιστημονικά, οικολογικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά κλπ.), έχει πλέον ολοκληρωθεί και ιστορικά έχει κλείσει τον κύκλο της. 

Οι απόψεις έχουν καταγραφεί και έχουν κωδικοποιηθεί, ταυτόχρονα όμως έχουν παγιωθεί και οι θέσεις των πλευρών που τάσσονται «υπέρ» ή «κατά» της «εκτροπής Αχελώου». 

Η συνεχής τροφοδότηση, από όλες τις πλευρές, της κοινής γνώμης με τα γνωστά επιχειρήματα δεν αλλάζει πια την ήδη παγιωμένη αντίληψη, ούτε επηρεάζει τους συσχετισμούς. 

Όταν λοιπόν ο Περιφερειάρχης περιορίζεται σε αυτές τις περιστασιακές αναφορές στον Αχελώο, περισσότερο απευθύνεται (ως «άλλοθι») στους ψηφοφόρους και λιγότερο έως καθόλου στην αδρανούσα Κυβέρνηση.

Η σημερινή Κυβέρνηση, «δεμένη» σε συμφέροντα ή/και «εμπόδια» άγνωστα σε εμάς, έχει καταδικάσει την υπόθεση Αχελώου στην σιωπή και στην ακινησία. 

Είμαι βέβαιος ότι έχει ήδη ετοιμάσει ένα επικοινωνιακό πλάνο ώστε έως τις επόμενες εκλογές να είναι σε θέση να «ταΐσει» τους Θεσσαλούς με κάποια λογικοφανή δικαιολογία για την απραξία της (σημείωση : το έργο το είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης, όμως το «ξέχασε» ολότελα, παρότι ήδη διανύει το τρίτο έτος της θητείας του…). 

Τα πολιτικά της στελέχη, οι υποψήφιοι για τις εκλογές, οι αντίστοιχοι αυτοδιοικητικοί και πολλά ΜΜΕ - κυρίως του κέντρου – θα προσφέρουν την ανάλογη στήριξη στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό που δεν τηρεί τις υποσχέσεις του…

Η αντιπολίτευση, σύσσωμη σχεδόν, αδιαφορεί - για διαφορετικούς λόγους ο καθένας - για το θέμα αυτό του Αχελώου :

Στο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετούνται μια χαρά από την κυβερνητική επιλογή. Τι καλύτερο γι’ αυτούς να μην γίνεται ούτε καν συζήτηση για την προοπτική των έργων. Κανείς από την Κυβέρνηση δεν τους θέτει, στη Βουλή ή στον δημόσιο λόγο, (ούτε στο παρελθόν το έκαναν ως αντιπολίτευση) το ερώτημα : Θέλετε τα έργα να ολοκληρωθούν ή να κατεδαφιστούν ; Όλοι στη ΝΔ αποφεύγουν να τους φέρουν σε δύσκολη θέση, γιατί φοβούνται πως το ερώτημα αυτό θα «επιστρέψει» στους ίδιους και ο Μητσοτάκης δεν θα χαρεί και πολύ να δώσουν μια απάντηση. 

Στην ίδια γραμμή με το ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης, που δεν τόλμησε καν να αναφέρει τη λέξη «νερό» όταν επισκέφθηκε τη Λάρισα ! 

Το ΚΙΝΑΛ και ο Βελόπουλος δεν ασχολούνται με τέτοια «μικροθέματα». 

Όσο δε για το ΚΚΕ, αναρωτιέται κανείς που βρίσκεται το πάθος των στελεχών που διαδέχθηκαν τον Λαμπρούλη και τον Πατάκη οι οποίοι, ορθώς, έχουν αναδείξει το νερό και τον Αχελώο ως μείζον θέμα για τη Θεσσαλία, για τους αγρότες και συνολικά για τους ανθρώπους της δουλειάς στον τόπο αυτό (μα ούτε μια ερώτηση για λίγη πίεση στη Βουλή ρε παιδιά ;).

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο μεν Αγοραστός κινείται ως απόλυτος άρχων και δεν ενοχλεί κανένα, αλλά και η αντιπολίτευση ούτε καν ασχολείται με το υδατικό, έστω με κάποια δημόσια τοποθέτηση για τα μάτια του κόσμου….!

Ούτε μία δήλωση αποδοκιμασίας (από αυτοδιοικητικούς Α' και Β' βαθμού) προς τον Μητσοτάκη και τους Υπουργούς του ! 

Ούτε καν μία διεκδικητική παρέμβαση, παρότι βλέπουν την τρέχουσα κυβερνητική τετραετία να «χάνεται» οριστικά. 

Μία «κακοπροαίρετη» εξήγηση : Ο Αγοραστός που διεκδικεί άλλη μία θητεία στην Περιφέρεια,  έχει απέναντι του (μετά από τρεις θητείες) και άλλα στελέχη της ΝΔ, που πολύ θα ήθελαν να τους δοθεί το χρίσμα και τους οποίους φοβάται…. Πως λοιπόν να αποτολμήσει ο Περιφερειάρχης να τα «χώσει» στην Κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό που μας ξεγέλασε, στον Καραμανλή που κοροϊδεύει τον κόσμο ;

Πως να γίνει, αυτός μόνο, κακός με την εξουσία ; 

Από την άλλη όμως αυτός είναι ο ηγέτης, αυτός οφείλει να εκφράσει την δυσαρέσκεια του λαού και των οργανώσεων, που όλες την εκφράζουν λίγο-πολύ (εάν εξαιρέσεις κάποιους ελάχιστους προέδρους φορέων που το μόνο που νοιάζονται είναι κάποια θεσούλα μελλοντικά, είτε σε ψηφοδέλτιο, είτε σε κάποιο οργανισμό…). 

Ο Κ. Αγοραστός ξέρει καλά ποιο είναι το καθήκον του, αλλά η «λογική» του λέει να κάνει πίσω…

Πραγματικά δύσκολο το δίλλημα για τον περιφερειάρχη……

Και εκεί που τα έγραφα όλα αυτά, ακούω και πάλι τη φωνή του αρχισυντάκτη : «Άντε ρε, το τελείωσες να το τυπώσουμε ; » ]

Και εκεί ξύπνησα….


 Ο αιρετικός 

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις