Η ύδρευση της Λάρισας

 


Εμφανίζονται κατά καιρούς δημοσιεύματα που καλλιεργούν φόβους και αμφιβολίες για την ποιότητα και την υγιεινή του πόσιμου νερού.

Αυτή τη φορά κάποια μέσα και ιστοσελίδες έβαλαν στο στόχαστρο και την ΔΕΥΑ Λάρισας, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση των αρμόδιων από την Δημοτική Επιχείρηση και την Ένωση των ΔΕΥΑ.

Ο ισχυρισμός των δημοσιευμάτων περιστρέφεται σε δήθεν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών στο πόσιμο νερό, κάτι που δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι (όπως απάντησαν με στοιχεία οι αρμόδιοι) οι μετρήσεις αποδεικνύουν ότι το ύψος των τιμών στα νιτρικά βρίσκεται πάντοτε κάτω από τα επιτρεπόμενα  όρια και κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για τους καταναλωτές.

Προφανώς καθόλου δεν συμμεριζόμαστε τις ανεύθυνες ανακοινώσεις των αμφιβόλου σοβαρότητας ΜΜΕ, που εύκολα αναπαράγουν την κινδυνολογία χωρίς να ελέγξουν την προέλευση και την σκοπιμότητα εκείνων που τις διοχετεύουν στην κοινή γνώμη.

Εμείς πάντως, από όλο αυτό το θόρυβο που κάθε τόσο δημιουργείται γύρω από το πόσιμο νερό της Λάρισας, έχουμε να συμβάλλουμε με μια μόνο παρατήρηση.

Όπως ορθά αναφέρουν και τα ρεπορτάζ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, 29/6/2021), τα νιτρικά στο πόσιμο νερό «είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης των υπόγειων αποθεμάτων νερού από πρόσθετα τροφών και κατά κύριο λόγο από αλόγιστη χρήση αζωτούχων γεωργικών λιπασμάτων..».

Και εμείς προσθέτουμε ότι ειδικά στην Ανατολική Θεσσαλία και στην περιοχή της Λάρισας η κατάσταση των υπόγειων υδάτων, από κάθε άποψη (αντλήσεις από μόνιμα μη ανανεώσιμα αποθέματα, ρύπανση κλπ.) έχει υπερβεί εδώ και χρόνια τα όρια συναγερμού.

Φυσικά ο αγώνας των στελεχών της ΔΕΥΑΛ και η άγρυπνη παρακολούθηση της ποιότητας σε καθημερινή βάση μας προστατεύουν από τυχόν προβλήματα.

Μήπως όμως ήρθε η ώρα, οι έχοντες την πολιτική διαχείριση του προβλήματος, να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης από επιφανειακά νερά (ταμιευτήρες, πχ. στην περιοχή Ελασσόνας) ώστε, σταδιακά, οι δαπανηρές αντλήσεις και η συνεχής ανησυχία για νιτρικά και άλλες απειλές, να αποτελέσουν παρελθόν οριστικά ;

Μήπως οφείλουν κάποια υπεύθυνη ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα θέματα αυτά ;

Και για να κλείσουμε, υπενθυμίζουμε ότι πριν 33 χρόνια, κάτω από την πίεση ειδικών συνθηκών, λόγω ανευθυνότητας των αρμοδίων και ανοχής της αυθαίρετης διαχείρισης των υδάτων στον Πηνειό (παράνομα φράγματα, υπεραντλήσεις, ρύπανση κλπ.) η ΔΕΥΑΛ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την υδροδότηση από το ποτάμι της Λάρισας.

Η επιλογή της χρήσης νερού για την ύδρευση, από γεωτρήσεις πέριξ της πόλης θεωρήθηκε τότε ως μεταβατική φάση, ώστε κάποια στιγμή να περάσουμε σταδιακά στην ορθολογική, εκσυγχρονιστική και απολύτως φυσιολογική λύση των πολλαπλού σκοπού επιφανειακών ταμιεύσεων νερού, κάτι που δυστυχώς καθυστερεί.

Η περίπτωση του ταμιευτήρα Ν. Πλαστήρα και ο σύνδεσμος Ύδρευσης Καρδίτσας, δείχνει εδώ και χρόνια το σωστό δρόμο….


Σχετικά κείμενα στο ypethe.gr :

- Ένα από τα πολλαπλά μηνύματα του πρόσφατου σεισμού στη Θεσσαλία αφορά στις υδρεύσεις τωνπόλεων και οικισμών 

- Και πάλι το πολύπαθο φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας……..

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις