Πανδημία και υγιεινή του νερού - Από ανάρτηση του Στέφανου Πάντου*

Unicef : Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό και σαπούνι ενάντια στον κορωνοϊό...



Πολύ απλές συγκρίσεις...
Η Unicef υπολογίζει ότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά μέτρα πρόληψης ενάντια στην πανδημία
Την ώρα που η λήψη όλο και πιο δραστικών μέτρων γενικεύεται στον κόσμο για την ανάσχεση του κορωνοϊού, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν καν τα στοιχειώδη όπως τρεχούμενο νερό και σαπούνι, για να προστατευθούν.
Μετά την Κίνα, το επίκεντρο της επιδημίας έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη.
Αλλά η ανησυχία αυξάνεται για τις επιπτώσεις που θα σημαίνει η εξάπλωσή της στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου με «εύθραυστα» συστήματα υγείας.
Οι ηγέτες των χωρών της Αφρικής και της Ασίας έχουν επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μέτρα καραντίνας σε μία προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης της επιδημίας.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ, το συστηματικό πλύσιμο των χεριών, ένα από τα στοιχειώδη μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δεν είναι εφαρμόσιμο για εκατομμύρια ανθρώπους.
Η Unicef υπολογίζει ότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους, λόγω έλλειψης πρόσβασης στα βασικά μέτρα πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό.
Ορισμένες περιοχές δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό, δεν έχουν τα μέσα για να αγοράσουν σαπούνι, εξηγεί ο υπεύθυνος της Unicef για το νερό και την υγιεινή για την ΝΑ Αφρική, Σαμ Γκόντφρεϊ.
Την στιγμή που τα πρώτα κρούσματα εμφανίσθηκαν στην ήπειρο μέσω όσων έχουν τα μέσα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό , η επιδημία θεωρείται νόσος των πλουσίων στην Αφρική, όμως είναι νόσος που θα καταλήξει να πλήττει ακόμη περισσότερο τους φτωχούς.
Οι κάτοικοι των υπερπληθών παραγκουπόλεων ή των γιγάντιων προσφυγικών καταυλισμών κινδυνεύουν, διότι οι άνθρωποι είναι ήδη θύματα του υποσιτισμού ή άλλων προβλημάτων υγείας, ενώ πλήττονται από έλλειψη καθαρισμού των ακάθαρτων νερών.


Στην υποσαχάρια Αφρική, το 63% των κατοίκων των αστικών περιοχών (258 εκατ. άνθρωποι) δεν μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους, σύμφωνα με την Unicef.
Το ίδιο ισχύει για 22% του πληθυσμού (153 εκατ.) της κεντρικής και νότιας Ασίας.
Ανησυχίες εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πορεία προς τις φτωχότερες χώρες της επιδημίας που έχει φέρει στα όρια των δυνατοτήτων τους τις πλουσιότερες χώρες.
Την ώρα που θα ευρωπαϊκά νοσοκομεία αναζητούν αναπνευστήρες, οι αφρικανικές χώρες αναζητούν σαπούνι.

* Από ανάρτηση στο fb του Στέφανου Πάντου (αρχιτέκτωνα του ΕΜΠ)
https://www.facebook.com/stefanos.pantos/posts/10159257996816392

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις