Η Γεωργία στο προσκήνιο ..

 


Ο  πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός προκάλεσε αρκετά ενδιαφέροντα σχόλια, κάποια σοβαρά (δες άρθρο του Χρ. Τσαντήλα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας) και κάποια σκωπτικά (δες ανάρτηση με τίτλο «Υποβαθμισμένο...ΥΠΑΑΤ» στο blog μας).

Είναι ταυτόχρονα και μια καλή ευκαιρία για να καταλάβουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας την υποτίμηση της Γεωργίας, από το πολιτικό σύστημα συνολικά και τους πρωθυπουργούς  διάφορων αποχρώσεων.

Εδώ και δεκαετίες επιτρέπουν ο τομέας αυτός να κινείται χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους, με Υπουργούς που αλλάζουν με μεγάλη συχνότητα, δηλαδή ένα τομέας «αφημένος», κατά κάποιο τρόπο, σε εξωγενείς σχεδιασμούς (ΚΑΠ, συμφωνίες διεθνούς εμπορίου κλπ.).

Ουσιαστικά τα κυβερνητικά επιτελεία αλλά  και οι Περιφέρειες ασχολούνται περισσότερο με την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση των οικονομικών πόρων που συνδέονται με την Γεωργία (επιδοτήσεις, εισροές από ειδικά προγράμματα, όπως πχ η νιτρορρύπανση, οι αποζημιώσεις από καταστροφές κλπ.) και σχεδόν καθόλου με έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που - υπό προϋποθέσεις - θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της θέσης των αγροτών, στην αύξηση του εισοδήματος των, άλλα και στην αυξημένη κάλυψη των αναγκών διατροφής του Ελληνικού λαού, με περισσότερη ασφάλεια και με παράλληλη μείωση των εισαγωγών τροφίμων και ευρύτερα αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Επειδή όμως αρνούμαστε να μας κατατάσσουν στους απαισιόδοξους, πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή  οι ίδιοι οι αγρότες, οι πρωτοπόροι επιστήμονες του χώρου (γεωτεχνικοί, οικονομολόγοι κλπ.), οι προβληματισμένοι ενεργοί πολίτες κλπ., ανεξάρτητα από κόμματα, θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να απαιτήσουν αλλαγή της νοοτροπίας που οδηγεί  τον πρωτογενή τομέα σε αυτήν την νοσηρή στασιμότητα.


Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις