Η γεωργία δέσμευσης άνθρακα (Carbon Farming) και οι προοπτικές για πρόσθετες οικονομικές ενισχύσεις των αγροτών

 


Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο στον αγροδιατροφικό τομέα μέσω της Γεωργίας δέσμευσης άνθρακα (Carbon Farming) φιλοδοξεί να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να πετύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο ypaithros.gr (Γεωργία Μπάχτη - Αντώνης Ανδρονικάκης). 

Όσοι παραγωγοί συμμετάσχουν με τις γεωργικές πρακτικές που θα συμβάλλουν σε αυτό θα λαμβάνουν ένα επιπρόσθετο εισόδημα μέσω της ΚΑΠ ή και μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις (ιδιωτικές και δημόσιες).

Πριν ένα χρόνο επίσης, δημοσιεύθηκε στα «Χανιώτικα νέα» ένα σχετικό άρθρο του Γιώργου Μαρκατάτου, που αφορούσε την συζήτηση των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το θέμα της δέσμευσης άνθρακα στο έδαφος.

Η  προοπτική, οι  ορθές γεωργικές τεχνικές να βοηθήσουν τη γεωργική γη να απορροφήσει περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα και  να αποτελέσουν - ως κλιματική δράση στη γεωργία - μία από τις αιχμές της χρηματοδότησης της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα, ενισχύθηκε και από την πρότασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει 5,450 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027 σε έργα που αφορούν το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.

Ήδη από τα μέσα του 2020, η Bayer ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης αγροτών στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ για τη δημιουργία «πιστώσεων» άνθρακα, υιοθετώντας «έξυπνες» πρακτικές για το κλίμα - όπως η καλλιέργεια χωρίς τη χρήση σκαπτικών μηχανημάτων και η χρήση κάλυψης στις καλλιέργειες - σχεδιασμένες να βοηθήσουν τη γεωργία να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία Carbon της Bayer είναι το αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας που επικυρώνει μια επιστημονική προσέγγιση και μεθοδολογία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, αναγνωρίζεται ο κεντρικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι παραγωγοί και η γη τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία διαρκών, θετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και είναι η πιο πρόσφατη δέσμευση της εταιρείας στο στρατηγικό πλάνο βιωσιμότητας, που στοχεύει ειδικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% το 2030.

Το έδαφος είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους δέσμευσης του άνθρακα, ενώ είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη καλλιεργητικών μηδενικής / μειωμένης κατεργασίας του εδάφους συμβάλλει  στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Γεωργία Συντηρήσεως (ΓΣ) είναι ένα σύστημα διαχείρισης των αγροκτημάτων μπορεί να αυξήσει την οργανική ουσία του εδάφους να αυξήσει τη δέσμευση ποσοτήτων άνθρακα τόσο στη υπέργεια βιομάζα αλλά κυρίως με ενσωμάτωση στο έδαφος μέσω της αύξησης του ποσοστού οργανικής ουσίας. 

Στηρίζεται σε τρεις πυλώνες : τη χρήση μακροχρόνιων αμειψισπορών, τον περιορισμό της διατάραξης του εδάφους με την κατεργασία και τη χρήση καλλιεργειών φυτοκάλυψης του εδάφους έτσι ώστε το τελευταίο να παραμένει καλυμμένο όλο τον χρόνο με βλάστηση ή/και με φυτικά υπολείμματα.

Επομένως όλες αυτές οι καλλιεργητικές τεχνικές που αυξάνουν την οργανική ουσία τους εδάφους, έχουν ιδιαίτερη αξία για τα ελληνικά εδάφη που λόγω το κλίματος αλλά και της διαχείρισής τους (συνεχή χρήση οργώματος, καύση των φυτικών υπολειμμάτων ή απομάκρυνσή τους, μη χρήση χλωρής λίπανσης, οργανικών λιπασμάτων και κοπριάς), έχουν πολύ χαμηλή οργανική ουσία της τάξεως το 1%. 

Για όλα τα παραπάνω θέματα που σχετίζονται με την δέσμευση ποσοτήτων άνθρακα, την ανάπτυξη καλλιεργητικών συστημάτων μηδενικής - μειωμένης κατεργασίας του εδάφους και την κλιματική αλλαγή, έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές ο γνωστός γεωπόνος κ. Φάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής ΠΘ. 

Ορισμένα από τα σχετικά άρθρα του στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μπορείτε να βρείτε παρακάτω :

«Τι πρέπει να κάνουμε για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή» (29/10/2018) 

«Κλιματική αλλαγή και αύξηση οργανικής ουσίας στο έδαφος»  (1/10/2018). 

«Πώς η γεωργία μπορεί να επηρεάσει το κλίμα» (18/4/2017). 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις