Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το πολύπαθο Υδροηλεκτρικό Έργο της Μεσοχώρας ;

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλύστρας - Μεσοχώρας

Η είδηση που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ  για την έκδοση απορριπτικής απόφασης του ΣτΕ για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του  Υδροηλεκτρικού Έργου της Μεσοχώρας, δημιούργησε αναστάτωση και προκάλεσε μια σειρά από ανακοινώσεις, άρθρα, δημοσιεύματα, δηλώσεις και ερωτήσεις εκπροσώπων της Βουλής, της Αυτοδιοίκησης και επιστημόνων, τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ {1}.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουμε το άρθρο των Κώστα Γκούμα - Τάσου Μπαρμπούτη  που παραθέτουμε :   

"Αρκετά με τον Αχελώο"

"Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία ακυρώνει την Υπουργική απόφαση (ΑΕΠΟ Σ. Φάμελλου επί ΣΥΡΙΖΑ/ 2017) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση  του υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ στην Μεσοχώρα Τρικάλων, αν και δεν ήταν αναμενόμενη, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ συνολικά των έργων που έχουν κατασκευαστεί επί του Άνω Αχελώου, τα οποία αποτελούν για πολλούς ένα «αγκάθι», είτε αυτοί λειτουργούν στο πολιτικό πεδίο, είτε στον επιχειρηματικό χώρο, είτε διακατέχονται από τα   γνωστά  ιδεολογήματα κατά των έργων.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που για πολλοστή φορά το ΣτΕ παρεμβάλλει εμπόδια στην λειτουργία της Μεσοχώρας, παρότι το έργο είναι ολοκληρωμένο από το 2001 και απομένουν λίγα μόνο βήματα έως την λειτουργία του. Και αυτή η απόφαση, όπως και κάποιες παλαιότερα, ουσιαστικά υπερβαίνει τα όρια της λογικής. Θα σημειώσουμε μόνο ότι η κρινόμενη ΑΕΠΟ του 2017 για την αδειοδότηση της Μεσοχώρας ήταν απολύτως συμβατή με τα όσα προβλέπονταν και ίσχυαν, έως εκείνη την στιγμή, στο  Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων καθώς και στο   Χωροταξικό Σχέδιο, άσχετα εάν αυτά τροποποιήθηκαν με μεταγενέστερες πολιτικές αποφάσεις.

Τελικά, αυτή η αναδρομική «τιμωρία» της ΔΕΗ, που απλά έκανε σωστά την δουλειά της, επιτρέπει στους πολίτες να σκεφθούν ότι στο θέμα αυτό η κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου προσιδιάζει περισσότερο σε πολιτική άποψη των δικαστών παρά σε αξιολόγηση κάποιας διοικητικής αστοχίας που έπρεπε οπωσδήποτε να αποκατασταθεί !

Σε κάθε περίπτωση, όποια άποψη και εάν έχει κανείς για την συγκεκριμένη απόφαση καθώς   και κατά πόσον αποφάσεις σαν αυτήν τραυματίζουν το κύρος του ΣτΕ, το θέμα της Μεσοχώρας και γενικά των έργων Αχελώου είναι καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟ και δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνο τεχνικό, νομικό, διαδικαστικό ή τοπικιστικό πρόβλημα, όπως ορισμένοι προσπαθούν να το εμφανίσουν.

Η πρότασή μας, την οποία έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει, είναι μία και μόνη : Να έρθει το θέμα όλων των έργων Αχελώου για συζήτηση και οριστική απόφαση στην Ελληνική Βουλή. "  - Πηγή : larissanet.gr -  Το πλήρες άρθρο εδώ.


{1} Δημοσιεύματα - Δηλώσεις για την απόφαση του ΣτΕ για την Μεσοχώρα :

Ερώτηση Βουλευτή Λάρισας (ΝΔ) κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

Ρεπορτάζ για συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

Δήλωση Υφυπουργού Αγροτικής Αναπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Δημοσίευμα ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ 

Δημοσίευμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για δηλώσεις Υπουργού κ. Γ. Γεραπετρίτη σε Βουλευτή Λάρισας (ΝΔ) κ. Χρήστου Κέλλα

Δήλωση Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού 

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Δήμου Πύλης κ. Στέφανου Παιδή,

Δήλωση κ. Κώστα Γκούμα, πρώην προέδρου ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ

Σχετικό είναι και το δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" προ διμήνου (19/9/2020)  με τίτλο : Η ΔΕΗ επιστρέφει στη Μεσοχώρα - Η περιπέτεια του ξεχασμένου έργου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις