Μία ατέλειωτη πολιτική υποκρισία - Του Χρίστου Τσαντήλα*

 


Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση του πολύπειρου Χρίστου Τσαντήλα σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στον πρωτογενή τομέα (και φυσικά όχι μόνο) από την απαράδεκτη και υποκριτική χωροταξική πολιτική των κομμάτων εξουσίας, σχετικά με τις χρήσεις γης που "απαξιώνουν" την αγροτική δραστηριότητα και δεν μεριμνούν για την προστασία της Γεωργικής Γης συνολικά και ειδικά εκείνης της "Υψηλής Παραγωγικότητας".

Για να περιοριστούμε μόνο στην τρέχουσα δεκαετία (2010), από το 2013 η ΝΔ αναφέρθηκε στην (σταδιακή ίσως) κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμηση, πρόταση τελικά που εγκαταλείφθηκε.

Η επόμενη Κυβέρνηση, υποτίθεται "φιλοπεριβαλλοντική", υπερευαίσθητη επιλεκτικά σε θέματα οικολογίας, επίσης δεν προχώρησε θαρραλέα στο ίδιο ζήτημα.

Η σημερινή Κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, συνεχίζει την ίδια πολιτική υποχωρήσεων ή "παρεκκλίσεων", ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υποκριτικά (εφόσον και εκείνοι είχαν ακολουθήσει την πεπατημένη) επικρίνουν τον αρμόδιο Υπουργό.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι Περιφέρειες της χώρας, τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι περισσότεροι φορείς (είτε σχετίζονται είτε όχι με το αντικείμενο) δεν απαιτούν επιτέλους μια άλλη πολιτική. Κάποιοι μάλιστα ίσως "ανακουφίζονται"  από την αρνητική κατάληξη της πρόσφατης νομοθετικής πρωτοβουλίας της ΝΔ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, όπως γράφει και ο αρθρογράφος Χρίστος Τσαντήλας,

Κατά τα άλλα ......  εκσυγχρονιζόμαστε !

Τάσος Μπαρμπούτης 

Ακολουθεί απόσπασμα του άρθρου* "Μία ατέλειωτη πολιτική υποκρισία" :

«Το άρθρο αυτό θα μπορούσαν να το γράψουν 31 (11+20) υπουργοί και οι βουλευτές των κομμάτων τους. Επειδή όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει, παίρνω την πρωτοβουλία να το κάνω εγώ για λογαριασμό τους.
Ήταν Ιούλιος 2016, όταν 11 υπουργοί της τότε κυβέρνησης (τα ονόματα στο αρχείο της Βουλής) στο σχέδιο νόμου για την ασφάλεια στις εργασίες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εισηγούνται «την κατάργηση της παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013», μέσω της οποίας, προωθούνταν «αλλοίωση του αγροτικού τοπίου, αλλά κυρίως ... απαξίωση της γεωργικής δραστηριότητας ..από τη δυνητική αλλαγή στη χρήση της γης». Στο σημείο αυτό, ως δική μου παρέμβαση προσθέτω ότι διακηρυγμένη πολιτική θέση του κόμματος που ασκούσε τότε τη διακυβέρνηση της Χώρας, ήταν η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. ..................................
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η αντιμετώπιση στην επίθεση που δέχεται η γεωργική γη και η προστασία της θα πρέπει να αποτελέσει φροντίδα αυτών που πραγματικά πρέπει ενδιαφέρονται για τη γεωργία και το μέλλον της, είναι μόνο οι ίδιοι οι αγρότες, που πρέπει να αντιληφθούν ότι η προστασία της γεωργικής γης αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει να υπάρχει ελληνική γεωργία για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές. Διαφορετικά, οι επόμενες γενιές θα βιώσουν τις συνέπειες της καταστροφής της γεωργίας και των συνεπειών που αυτή θα επιφέρει στη διατροφική ασφάλεια, στην οικονομία και στο διαρκές θερμαινόμενο περιβάλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής»

Ολόκληρο το άρθρο εδώ 

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

* Ο Χρ. Τσαντήλας είναι γεωπόνος, δρ. Εδαφολογίας, πρ. τακτικός ερευνητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.


Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις