Εν μέσω κορωνοϊού «διπλή ανάπλαση» για τον Παναθηναϊκό. Για την Θεσσαλία ;



Άρθρο των Κώστα Γκούμα* - Τάσου Μπαρμπούτη*

Εντύπωση προκάλεσε τις ημέρες αυτές η απεμπλοκή της παλιάς, για το Δήμο Αθηναίων, υπόθεσης που αφορά στην «διπλή ανάπλαση» και το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.Ως γνωστόν, η ιδέα και η αρχική προσπάθεια ανάγεται στην περασμένη δεκαετία, είχε υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα δύο ενδιαφερόμενα μέρη (Δήμος και Παναθηναϊκός ως ιδιοκτήτης του γηπέδου στην Λ. Αλεξάνδρας), ενώ είχε εμπλακεί και ο όμιλος «Βωβού» που κατασκεύαζε ήδη στο Βοτανικό ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και θα υπήρχαν κάποιες συνέργειες σχετικά με το όλο εγχείρημα (πολεοδομικοί όροι, κοινή αξιοποίηση πάρκινγκ κ.λπ.).
Με πρωτοβουλία τότε μίας δημοτικής παράταξης, στην οποία ηγείτο ο μετέπειτα πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, υποβλήθηκε προσφυγή κατά των έργων. Η προσφυγή έγινε δεκτή από το ΣτΕ που με απόφασή του το 2009 απέρριψε κάποιους «προνομιακούς» πολεοδομικούς όρους, δηλαδή τα «ανταλλάγματα» των δύο συνεργαζόμενων πλευρών προς την εταιρεία Βωβού. Το θέμα πάγωσε για αρκετά χρόνια.
Να όμως που τον περασμένο χρόνο δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες, ενώ η ομάδα «συνεργαζομένων συμφερόντων μεγάλωσε. Στην Δημοτική αρχή Αθηναίων ηγείται πλέον στενός συγγενής του Πρωθυπουργού και υπάρχει προφανές ενδιαφέρον για την στήριξη της στην παρούσα φάση («με την αλλαγή στο δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, το σχέδιο βγήκε από το συρτάρι» γράφει η Καθημερινή, 15/11/2020). Επιπλέον, αντί της εταιρείας «Βωβού», εμπλέκονται πλέον με έντονο ενδιαφέρον δύο Τράπεζες (ALPHA, Πειραιώς) που είχαν χρηματοδοτήσει το εμπορικό κέντρο.
Παράλληλα βρισκόμαστε ενώπιον νέων χρηματοδοτικών ευκαιριών (π.χ Σχέδιο Ανάκαμψης). Όλοι μαζί λοιπόν στρώθηκαν στη δουλειά, έλαβαν υπόψη τους τις παρατηρήσεις της απόφασης του ΣτΕ και ενός ΠΔ που, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εκδόθηκε στην συνέχεια (2013) και τελικά κατέληξαν σε νέο σχέδιο, με βάση το οποίο τα έργα υποδομής (περίπου 25 εκατ. ευρώ), το πιθανότερο, θα χρηματοδοτηθούν από δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, ενώ το γήπεδο (περίπου 70 εκατ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και δημόσιες επενδύσεις (για την «εκκίνηση»).

Περισσότερα εδώ 

*Γκούμας Κώστας, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ

*Μπαρμπούτης Τάσος, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ γεν. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις