40 χρόνια στην Ε.Ο.Κ. - Ε.Ε. - Του Άγγελου Ζαχαρόπουλου*

 Ζάππειο – υπογραφή πράξης προσχώρησης 29.05.1979. 

Πρώτη σειρά : Κ. Καραμανλής, Γ. Ράλλης, Γ. Κοντογιώργης. Πίσω, μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Ράλλη, ο Άγγελος Ζαχαρόπουλος
 

Την 1η Ιανουαρίου του 2021 συμπληρώνονται σαράντα χρόνια αφότου η χώρα μας έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) η οποία εξελίχτηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). 

Με την ευκαιρία αυτή, ο Άγγελος Ζαχαρόπουλος*, μέλος της κεντρικής επιτροπής διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ, παρουσιάζει στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας τρία κομβικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

Οπαδός της αρχής ότι, όσοι γνωρίζουν την ιστορία ανταμείβονται και όσοι την αγνοούν τιμωρούνται, περιγράφει με γλαφυρό και λεπτομερή τρόπο, άγνωστες λεπτομέρειες από την επίπονη και με πολλές δυσκολίες πορεία της χώρας προς την ένταξη στην τότε Ε.Ο.Κ.  



- Στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο "Η δύσκολη πορεία προς την ένταξη" αναφέρεται στις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων και ειδικότερα σε αυτές που αφορούσαν στον κρίσιμο και περίπλοκο τομέα της Γεωργίας, στα Ελληνικά γεωργικά προϊόντα και στα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης λόγω των απαιτήσεων των νότιων περιοχών Γαλλίας και Ιταλίας.


- Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο "Πώς η Ελλάδα απέφυγε την ομαδοποίηση των διαπραγματεύσεων για την ένταξή μας με εκείνες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας" αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο αρχικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν οι χώρες Πορτογαλία και Ισπανία υπέβαλαν αιτήσεις ένταξης (1977) και άρχισε να δημιουργείται στην ΕΕ και το Συμβούλιο Υπουργών, η σκέψη για ομαδοποίηση των διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν επιθυμούσε η Ελλάς γιατί θα είχε ζημιογόνες συνέπειες γι' αυτήν.  

- Στο τρίτο κεφάλαιο με τίτλο "Πώς η Ελλάδα απέφυγε την επιβολή πενταετούς προενταξιακής φάσης"  περιγράφει την διαπραγματευτική τακτική της Ελληνικής αντιπροσωπείας, πως κατορθώσαμε να αποφύγουμε τον σκόπελο της 5ετούς προενταξιακής φάσης και αναφέρει ονομαστικά τους συνεργάτες του στην διαπραγματευτική ομάδα μας και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν από την αρμόδια για την διεύρυνση κοινοτική αντιπροσωπεία. Επισημαίνει τέλος, τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που υπέστησαν  Ισπανία και Πορτογαλία (με την επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού τους), προκειμένου να στηρίξουν μεγάλο μέρος της γεωργικής τους, σε αντίθεση με την χώρα μας που το απέφυγε χάρις στην "ομπρέλα" της ΚΑΠ.


Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

*Ο Άγγελος Ζαχαρόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρ. γενικός διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ.


Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις