Το σήριαλ του ΥΗΕ Μεσοχώρας και πάλι… - του Δρ. Ιωάννη Π. Στεφανάκου*


Γενική άποψη κατάντη Φράγματος Μεσοχώρας


Υδροενεργειακός επιστήμων από τον χώρο του ΕΜΠ και βαθύς γνώστης των υδροηλεκτρικών έργων όπως αυτό της Μεσοχώρας, ο Δρ. Ιωάννης Π. Στεφανάκος, παρεμβαίνει με άρθρο του στο energypress.gr. 

Άλλη μία έγκυρη φωνή, προστίθεται σε αυτές που υποστηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια (και έχει δεχθεί με απόφασή του - ήδη από το 2014 - το ΣτΕ), ότι το έργο αυτό είναι αμιγώς ενεργειακό και ανεξάρτητο της όποιας  «εκτροπής» νερού από τον Αχελώο

Διατυπώνει την έκπληξη και τον προβληματισμό του για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, αφού «...θεωρούσαμε ότι το θέμα Μεσοχώρα είχε τελειώσει και ότι σύντομα θα ολοκληρωνόταν το έργο από την ΔΕΗ, οι γνωστοί «πολέμιοι» του έργου κατόρθωσαν και πάλι να ‘πείσουν‘ το ΣτΕ και να παραπεμφθεί έτσι το θέμα στις καλένδες και πάλι. Και το παράδοξο είναι ότι ενώ στα τρία πρώτα bullets (παραγράφους) της παραπάνω απόφασης τεκμηριώνεται θετικά η ‘νομική’ και τεχνική υπόσταση του έργου, στην επόμενη παράγραφο υπάρχει ένα ‘όμως’ που τα ανατρέπει όλα… Και ακόμη ποιο παράξενο είναι ότι συνδέεται και πάλι το έργο με την λεγόμενη ‘Εκτροπή’ του Αχελώου στην Θεσσαλία, ενώ εδώ και χρόνια το θέμα αυτό έχει ξεκαθαριστεί και με απόφαση του ΣτΕ….»,  ενώ παρακάτω συμπληρώνει ότι «...μετά τον αρχικό, προ ετών, περιορισμό της προβλεπόμενης ετήσιας εκτροπής προς Θεσσαλία από τα 1200 στα 600 hm3 νερού και σήμερα  στα 250 hm3 νερού, σύμφωνα με τα Διαχειριστικά Σχέδια,  η σύνδεση και λειτουργική σχέση του ΥΗΕ Μεσοχώρας με τα έργα της εκτροπής είναι ανύπαρκτη, η μόνη του κακοδαιμονία είναι ότι κατασκευάστηκε επί του Αχελώου...».

 *Ο Δρ. Ιωάννης Π. Στεφανάκος είναι τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ (Dipl. NTUA, DIC, MSc, MBA, PhD) Civil/Hydraulic Engineer 

Πηγή : energypress.gr

Σχετικά κείμενα του Δρ Ιωάννη Στεφανάκου εδώ .

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

https://energypress.gr/news/sirial-toy-yie-mesohoras-kai-pali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις