Ποιες νέες τεχνολογίες αναμένονται να αναπτυχθούν στη γεωργία για το 2025 - (Φάνης Γέμτος)*

 


Στο προηγούμενο σημείωμα αναφέρθηκα στις απόψεις ενός στελέχους εταιρείας που ασχολείται με την ψηφιοποίηση της γεωργίας για την ανάπτυξη νέων εργαλείων στο επόμενο έτος.

Καθώς στις γιορτές βρήκα χρόνο να διαβάσω αρκετά άρθρα, θα προσπαθήσω να σας δώσω στοιχεία για τις διάφορες τεχνολογίες που αναπτύσσονται και να σας τις εξηγήσω όσο καλύτερα μπορώ. 
Διαπιστώνω ότι η απομάκρυνσή μου από την ενεργή έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία 10 χρόνια που συνταξιοδοτήθηκα (δυστυχώς οι τότε κυβερνώντες δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο συνέχισης της ερευνητικής δραστηριότητας) κάνουν δυσκολότερη την κατανόηση των νέων εξελίξεων. 
Η τεχνολογία τρέχει με μεγάλες ταχύτητες και εύκολα χάνεται το τρένο. Θα προσπαθήσω, όμως, να σας ενημερώσω όσο καλύτερα μπορώ.
Οι νέες τεχνολογίες αναμφισβήτητα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργίας και στην καλύτερη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των εισροών γενικότερα, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις το περιβάλλον. 
Μέχρι σήμερα πολλές νέες τεχνολογίες έχουν αξιοποιηθεί και εφαρμόζονται σε μεγάλη έκταση σε όλον τον κόσμο, αλλά και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να υιοθετούνται. 
Ένα στοιχείο που έχει, επίσης, ενδιαφέρον είναι ποιοι αναπτύσσουν αυτές τις τεχνολογίες προσθέτοντας αξία στις οικονομίες των χωρών. Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσουν νέες ιδέες και προωθούν την εφαρμογή τους. Η δυνατότητα που δόθηκε στα πανεπιστήμια και τους ερευνητές τους να αναπτύσσουν επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων της έρευνας πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε ανάπτυξη πολλών εταιρειών με προστιθέμενη αξία που θα ωφελήσει τη χώρα. Ήδη έχουν αναπτυχθεί νεοφυείς επιχειρήσεις με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα. 
Θα πρέπει, όμως, να τις ενισχύσουμε όπως μπορούμε. Φοβάμαι, όμως, ότι η το πελατειακό σύστημα που διοικεί τη χώρα δεν το έχει στο μυαλό του. Σημαντικό παράδειγμα η εταιρεία Augmenta. Αναπτύχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια με βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα της χώρας στο ξεκίνημά της και τα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Έφτασε να πουλά τα προϊόντα της σε όλον τον κόσμο, αλλά όχι στην Ελλάδα. Δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα που να επιδοτεί την πώληση και τη χρήση των λιπασματοδιανομέων μεταβλητής δόσης. Τελικά πουλήθηκε για 110.000.000 δολάρια. Αλλά δεν μπορεί όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις να πετύχουν χωρίς βοήθεια. 
Μήπως θα έπρεπε να επιβληθεί σε κάθε πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ (αλλά και όλων των Υπουργείων) τα προγράμματά τους να ενισχύουν τις εγχώριες επιχειρήσεις ; Και αυτό το θέμα θα μείνει αναπάντητο. Κάποιοι βολεύονται ενισχύοντας εισαγωγές και εξάρτηση από αυτές.
Ας γυρίσω, όμως, στο θέμα μου. Τι αναμένεται να προσχωρήσει τον επόμενο χρόνο και πώς ;
Πρώτο στοιχείο η Γεωργία ακριβείας και η περαιτέρω ψηφιοποίησή της. Η ΓΑ έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Σήμερα χρησιμοποιεί δεδόμενα που συγκεντρώνονται από εναέρια μέρα (δορυφόρους, drones), από αισθητήρες στο έδαφος ή στο χωράφι, GPS και επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή των εισροών, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση πόρων, αλλά και μεγιστοποίηση της παραγωγής. Σήμερα έχουμε δυνατότητες διαφοροποιημένης εφαρμογής λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, νερού που συμβάλλουν στη βελτιωμένη διαχείριση των χωραφιών.
Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει στη διαχείριση των αγροκτημάτων, αλλά και σε εκτιμήσεις για την επίδραση αλλαγών στη διαχείριση. Αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην καλύτερη εφαρμογή των εισροών, μειώνοντας το κόστος και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Χρήση του IoT (ιντερνέτ των πραγμάτων ή των μηχανών) στη γεωργία θα επιτρέψει τη επικοινωνία μεταξύ των μηχανών και στη λήψη αποφάσεων για καλύτερη διαχείριση. Η χρήση του IoT επιτρέπει την άμεση σύνδεση αισθητήρων (στο χωράφι, σε drones, δορυφόρους κ.λπ.) με συστήματα επεξεργασίας των δεδομένων και λήψης αποφάσεων που μπορούν να αυτοματοποιήσουν εργασίες όπως η άρδευση των χωραφιών. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και αναπτύσσονται συνεχώς.
Ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων και αυτοματοποίηση εργασιών στο αγρόκτημα. Τα ρομποτικά συστήματα θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του προβλήματος έλλειψης εργατικών χεριών στη γεωργία και θα μπορούν να εκτελούν πολλές εργασίες χωρίς τον άμεσο έλεγχο των αγροτών. Η βελτίωση της λειτουργίας τους, της ακρίβειας και της ασφάλειας βελτιώνονται κάθε χρόνο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025.
Χρησιμοποίηση τεχνολογίας Blockchanin για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και τη διαφάνεια στις μεθόδους παραγωγής. Όπως ίσως γνωρίζετε η Ε.Ε. προωθεί τη χρήση μεθόδων αειφορικής ή βιώσιμης γεωργίας στη γεωργική παραγωγή της. Στόχος είναι να πειστούν οι αγρότες να τις υιοθετήσουν, να τις υιοθετήσει η εφοδιαστική αλυσίδα και ο καταναλωτής να είναι διατεθειμένος να προτιμήσει αυτά τα προϊόντα, αλλά και ενδεχομένως να πληρώσει κάποιο μεγαλύτερο τίμημα. Για να τα αναζητήσει ο καταναλωτής θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι το προϊόν παρήχθη σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους κανόνες της βιώσιμης γεωργίας. 
Εδώ μπορεί να συμβάλει την τεχνολογία Blockchanin (αποκεντρωμένες ανοιχτές τεχνολογίες). 
Υπάρχει το Hellenic Blockchain Hub (https://www.blockchain.org.gr/home/mathe/), όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία. Η ιδέα του Blockchane είναι η δημιουργία ενός δικτύου ισοτόπων με δεδομένα που δεν μπορούν να αλλοιωθούν. Έτσι, ο καταναλωτής θα μπορεί με βεβαιότητα να γνωρίζει πώς παρήχθησαν, πώς διακινήθηκαν ή μεταποιήθηκαν τα προϊόντα που του προσφέρονται, ώστε να κάνει τις επιλογές του. Το σύστημα χρησιμοποιείται σήμερα στα κρυπτο-νομίσματα, αλλά αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας και στη γεωργία.
Βιωσιμότητα και κλιματική ανθεκτικότητα της γεωργίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γεωργία πρέπει να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες για να συνεχίσει να παράγει καλύπτοντας τις ανάγκες του πληθυσμού της Γης. Θα πρέπει να προωθηθούν πρακτικές, όπως η αναγεννητική γεωργία, η προστασία των φυσικών πόρων, όπως έδαφος, νερό και ενέργεια. Όλα αυτά με τη χρήση ανάλυσης πολλών δεδομένων που θα οδηγήσουν στις βέλτιστες λύσεις. Όλα αυτά θα προωθηθούν το επόμενο έτος.
Όπως φαίνεται, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της παγκόσμιας γεωργίας, αλλά και στη δική μας. Καλό είναι να τις μελετήσουμε και να προωθήσουμε τη χρήση τους για να είμαστε ανταγωνιστικοί στο μέλλον.

* Θεοφάνης Γέμτος, Γεωπόνος, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Πηγή :  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Eνημερωθείτε για τα νέα του blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις