Προ των πυλών σφοδρή τριπλή παγκόσμια κρίση

 


Διαβάζουμε τίτλους από ρεπορτάζ στην εφημερίδα «DEAL» (1η Ιουλίου) : «Έρχονται λιμός, λοιμός και στασιμοπληθωρισμός» και «Προ των πυλών σφοδρή τριπλή παγκόσμια κρίση». 

Πιο αναλυτικά αναφέρεται : [...Και ενώ το  «φάντασμα» του στασιμοπληθωρισμού.....απλώνεται ήδη πάνω από (τις περισσότερες οικονομίες), μια νέα επισιτιστική κρίση....έρχεται να προσθέσει την δυναμική της στο παγκόσμιο σκηνικό. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών είναι αδιάκοπες πλέον για επερχόμενη σφοδρή αναταραχή στη διατροφική αλυσίδα και εμφάνιση φαινομένων λιμού σε διάφορες φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας...]

Και παρακάτω : [..Ήδη η Αίγυπτος .......νοιώθει....απειλή, με τα περιθώρια της διαθεσιμότητας των στρατηγικών αποθεμάτων  της στα τρόφιμα, να έχουν περιοριστεί πλέον σε λίγους μήνες .......των σιτηρών 5,7 μήνες, στα λαχανικά και τα έλαια 6,2 μήνες....] κλπ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα. Ο αρμόδιος υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς «εμφανίζεται καθησυχαστικός και ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα......πως η χώρα έχει επάρκεια και τα όποια μικροπροβλήματα ......αποκαθίστανται γρήγορα».

Καλή η σιγουριά του κ υπουργού, ευχάριστες και οι καθησυχαστικές του δηλώσεις.

Όμως, σκεφτόμαστε εμείς, που βιώνουμε το αγροτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία,  μήπως τελικά είναι η στιγμή να δούμε το όλο θέμα από άλλη σκοπιά ;

Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να εργασθούμε προγραμματισμένα και  συστηματικά ώστε να αποκαταστήσουμε  όλες τις προϋποθέσεις ταχείας ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και ειδικά για τη Θεσσαλία , με τις τεράστιες ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΕΣ δυνατότητες της, προωθώντας χωρίς άλλες καθυστερήσεις (ενδεικτικά) :

α) Σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα μεγάλης κλίμακας ( όχι  μόνο μπαλώματα και  αποκαταστάσεις ζημιών) και  να μην περιοριστούμε  μόνο σε  εκείνο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού που ήδη ανακοινώθηκε, με στρατηγική στόχευση  την  αύξηση της παραγωγικότητας και παράλληλα την  σημαντικότατη εξοικονόμηση νερού.

β) Ενίσχυση του υδατικού δυναμικού με έργα ταμίευσης (φράγματα)  στα ορεινά και των  δυο θεσσαλικών  λεκανών απορροής (Πηνειού και Αχελώου), εγκαταλείποντας , μεταξύ άλλων, οριστικά τους δισταγμούς και τις ιδεοληψίες των μονομάχων της διακυβέρνησης για την επιβεβλημένη ολοκλήρωση των εγκαταλειμμένων έργων στον Άνω Αχελώο.

γ) Άμεσα σοβαρός σχεδιασμός του ενδεδειγμένου (στις νέες προοπτικές) μείγματος καλλιεργειών και των αντίστοιχων κινήτρων, με στόχο την μέγιστη δυνατή κάλυψη των εθνικών αναγκών, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την  μέγιστη δυνατή αύξηση του εισοδήματος των καλλιεργητών, την αύξηση των εξαγωγών μας κοκ.

δ) Μέτρα προστασίας του εδάφους και προστασία της γεωργικής γης.

Μήπως τελικά  οι αρμόδιοι, μπροστά στους κινδύνους που μας απειλούν, είναι η ώρα, αντί να αντιμετωπίζουν τα θέματα με προχειρότητα και αμυντικά, να δούνε ΤΩΡΑ την επισιτιστική κρίση σαν μια «ευκαιρία»  για τη χώρα  και τους ανθρώπους της γεωργίας ; 

 Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις