Τι «λησμόνησε» ο κ. Βορίδης ...... (Κώστας Γκούμας - Τάσος Μπαρμπούτης}*

 

Σύσκεψη στην Αθήνα - 16/1/2020
 

Ας πάμε δυόμιση χρόνια πριν,  στις 16 Ιανουάριου του 2020, όταν διοργανώθηκε στην Αθήνα ειδική σύσκεψη  με μοναδικό αντικείμενο   τα ημιτελή έργα Αχελώου, την οποία συγκάλεσε εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης  ο υπουργός κ. Γ. Γεραπετρίτης.

Παραθέτουμε επιλεκτικά αποσπάσματα των όσων ακούστηκαν από την πλευρά  βασικών παραγόντων  που συνδέονται άμεσα με το θέμα.

Γ. Γεραπετρίτης (υπουργός και συντονιστής της συζήτησης) : Σήμερα γίνεται καταγραφή απόψεων, θα υπάρξει συνέχεια στη Βουλή.

Κ. Καραμανλής (υπουργός) : Στο πρώτο τετράμηνο του έτους θα δημοπρατήσουμε την συντήρηση των έργων.

Κ. Σκρέκας (υπουργός) : Ανάγκη για περισσότερο νερό τις επόμενες δεκαετίες. Όχι άλλες αντλήσεις από υπόγειους υδροφορείς. Να πάρουμε ένα μέρος (ίσως το 1/3) από τα νερά του ταμιευτήρα  Συκιάς.

Γ. Θωμάς (υφυπουργός) : Στον σχεδιασμό μας προβλέψαμε χώρο για υδροηλεκτρική ενέργεια (στο φράγμα Συκιάς). Το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) θα εκπονηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Κ. Αραβώσης (γραμματέας υδάτων) : Το  ΣΔΥ θα προβλέπει την εκτροπή Αχελώου και θα προκηρυχθεί στο Α εξάμηνο του έτους.

Κ. Αγοραστός (περιφερειάρχης Θεσσαλίας) : Προτείνω η ΔΕΗ να αναλάβει το υδροηλεκτρικό έργο (Συκιά), η Περιφέρεια τα υπόλοιπα τεχνικά έργα (έχουμε την ικανότητα) και  το υπουργείο την εποπτεία.

Σ. Φάμελλος (πρ. υπουργός ΣΥΡΙΖΑ) : Η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να γίνει στη Βουλή . Η σημερινή συζήτηση  υπάρχει περίπτωση να γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους (σημ. : στην φράση του αυτή υπήρξε αντίδραση από κυβερνητικούς). Προειδοποιούμε ότι δεν θα έρθει νερό από τον Αχελώο !

Χρ. Κέλλας (βουλευτής) : Να οριστεί συντονιστής από την κυβέρνηση με επιτελείο ειδικών.

Μ. Χαρακόπουλος (βουλευτής) : Το θέμα να έρθει για απόφαση στη Βουλή. Να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη.

Βασική αίσθηση που αποκομίσαμε από την σύσκεψη εκείνη ήταν ότι οι (νωπές τότε) δεσμεύσεις της ΝΔ για την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων Αχελώου είχαν ακόμη μια αξιόλογη «προωθητική» ισχύ και κανείς (ίσως μόνο ο κ. Φάμελλος....) δεν ανέμενε να «χαθεί» τόσο άδοξα η τετραετία του Κυρ. Μητσοτάκη.

Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της  και εύκολα προκύπτει ότι τίποτε από τα ωραία που ακούστηκαν εκείνη την ημέρα (και όχι μόνο εκεί) δεν έγινε πράξη.

Συνοπτικά :

1.Ουδέποτε το θέμα ήρθε για απόφαση (η έστω μια ολιστική συζήτηση) στην ολομέλεια της Βουλής ώστε να προσδιοριστούν οι ενέργειες της κυβέρνησης, να ξεκαθαριστεί  τι επιδιώκει το κάθε ένα από τα άλλα κόμματα, ποιοι τελικά θέλουν να ολοκληρωθούν τα έργα και να μεταφερθούν νερά από την Δυτική προς την Ανατολική Θεσσαλία, με παράλληλη ενεργειακή αξιοποίηση, και ποιοι προτείνουν (και δεσμεύονται να υλοποιήσουν) την κατεδάφιση των έργων, ώστε «να μην έρθει νερό από τον Αχελώο». Ούτε καν την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης (Σ. Φάμελλος) για συζήτηση στη Βουλή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν !


2.Η «πολιτική βούληση» της κυβέρνησης  για τα έργα ήταν μόνο στα λόγια  η (στην καλύτερη περίπτωση) ευσεβής πόθος κάποιων από τους συμμετέχοντες κυβερνητικούς. Στην πράξη πάντως αποδείχθηκε πως στην συνέχεια  (και ιδίως σήμερα που βαδίζουμε σε εκλογές..) κανείς τους δεν ήταν διατεθειμένος να διεκδικήσει ανοικτά και επίμονα την υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα, διακινδυνεύοντας μάλιστα να «στενοχωρήσει» τον στενό πυρήνα της εξουσίας και του απρόσωπου επιτελείου που λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις. Μάλιστα, κάποιοι από εκείνους που συμμετείχαν στη σύσκεψη, συχνά  λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας προς  την ηγεσία και τον πρωθυπουργό από πιθανές πολιτικές απώλειες,  «στρογγυλεύουν» την ρητορική τους και φυσικά  παραμυθιάζουν τους πολίτες ότι δήθεν «φταίνε» οι νομικές δυσκολίες, το ΣτΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πόλεμος και ότι άλλο προσφέρεται σαν αληθοφανής  δικαιολογία.


3.Η αναθεώρηση του   ΣΔΥ που (υποτίθεται) θα το δημοπρατούσαν στο 1ο εξάμηνο του 2020, τελικά ανατέθηκε στους μελετητές μόλις πριν δυο μήνες !! (με άλλα λόγια η αναμενομένη υπ. απόφαση αναμένεται από την ....επόμενη κυβέρνηση !!). Ανάλογη υπήρξε και η πορεία των έργων συντήρησης.

4.Ουδέποτε υπήρξε (τουλάχιστον επισήμως και με δημόσια πληροφόρηση ώστε να μπορεί να κριθεί) κάποιος «συντονιστής» για τα έργα, κάποιο επιτελείο ειδικών να τον συνδράμει, ούτε βεβαίως ένας στοιχειώδης «οδικός χάρτης» για πραγματικά βήματα προς τα εμπρός...

5. Ουδέποτε η ΔΕΗ, ούτε κάποια άλλη  εταιρία ορίστηκε σαν ενεργειακός εταίρος στην υπόθεση έργων Αχελώου και βεβαίως, ακόμη και αυτή τη στιγμή, δεν έχει  καν μελετηθεί η αποφασιστεί που, πως και πόση ενέργεια θα παραχθεί και ποια θα είναι η τελική τεχνική λύση (ύψος φράγματος, όγκος υδάτων,  θέση ΥΗ σταθμού κλπ.) για τον ταμιευτήρα Συκιάς. Φυσικά για περιβαλλοντικές μελέτες και αδειοδοτήσεις, καλύτερα ας μην γίνεται λόγος....

6. Γενικά, η σημερινή κυβέρνηση «παραδίδει την υπόθεση αυτή περίπου όπως την παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή  αποτελματωμένη. Όποιες ενέργειες εκκρεμούν και όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν παραπέμπονται στην επόμενη κυβέρνηση, οδηγώντας τα έργα σε φάση πλήρους αβεβαιότητας, προσφέροντας έμμεση «δικαίωση» και ανυπόκριτη χαρά σε όσους πολεμάνε για την κατεδάφιση των ημιτελών έργων.

Όλα τα παραπάνω, δυστυχώς, δεν αμφισβητούνται.

Τα αναφέρουμε όμως, για μια ακόμη φορά, επειδή  ο υπουργός κ. Βορίδης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμάκιου προ ημέρων στη Λάρισα αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας πως η κυβέρνηση «δεν έχει λησμονήσει την σπουδαιότητα των έργων Αχελώου για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας».

Και «κατά τα ειωθότα», απέδωσε τις «καθυστερήσεις» σε νομικά ζητήματα (λόγω ΣτΕ), σε γραφειοκρατικά προβλήματα κλπ. 

Αρχικά θα επισημάνουμε μια προφανή αντίφαση. Εφόσον η κυβέρνηση αναγνωρίζει την σημασία των υδάτων του Αχελώου για την «ενεργειακή απεξάρτηση», γιατί στους σχεδιασμούς της, ακόμη και στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, η υδροηλεκτρική ενέργεια (ΥΗΕ) έχει «αποβληθεί» από το ενεργειακό μείγμα της χώρας και προωθούνται (εκτός από το LNG και τον λιγνίτη) μόνο  αιολικά και φωτοβολταϊκά από τις ΑΠΕ ; 

Επίσης ο κ. υπουργός «λησμόνησε» να εξηγήσει στους (αρκετά καλά) ενημερωμένους Θεσσαλούς πως το ΣτΕ έλαβε την τελευταία του ακυρωτική απόφαση (αριθμ. 26/2014) με βάση παλαιότερο σχεδιασμό (δεκαετιών 1990/2000), δηλαδή για  μεταφορά από τον Αχελώο  600 εκατ. κ. μ. νερού.

Όμως ο  σχεδιασμός αυτός είχε ήδη   απορριφθεί από  την τότε κυβέρνηση (Σαμαρά) , η οποία  (ως γνωστόν) είχε επιλέξει την λεγομένη «ήπια εκτροπή» μόλις 250 εκατ. κ. μ. νερού ! (Δες Υπουργική Απόφαση. ΣΔΥ Σεπτέμβριος 2014).

Με άλλα λόγια καμμιά απόφαση του ΣτΕ δεν εμποδίζει την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να ακυρώσει τις «απαγορεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά, έτσι ώστε, μετά την καταστροφική (για την υπόθεση) αυτή τετραετία  Τσίπρα, να οδηγηθούμε με ασφάλεια στον δρόμο υλοποίησης των έργων.

Όσον αφορά στο «γραφειοκρατικό εμπόδιο» του κ. Βορίδη, δηλαδή την γνωστή απόφαση  ΣΥΡΙΖΑ  να ΜΗΝ υπάρξει  ενίσχυση των υδάτων της Θεσσαλίας από τον Αχελώο (Σημείωση : η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  δεν επέδειξε στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα, ώστε  να τοποθετηθεί σχετικά με την τύχη των εγκαταλειμμένων έργων...), η ΝΔ θα μπορούσε κάλλιστα να εκφράσει καθαρά την πολιτική της βούληση και να ακυρώσει εξ αρχής την προηγούμενη απόφαση, εκτός πια και εάν  συμφωνεί με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και απλώς αποφεύγει να το ανακοινώσει λόγω  εκλογών....

Άραγε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν όφειλε αυτά τα χρόνια να προβεί σε μια αντίστοιχη καθαρή πολιτική πράξη ;

(Εκτός πια και εάν επί της ουσίας  συμφωνεί με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και απλώς αποφεύγει να το ανακοινώσει λόγω των εκλογών...)

Νομίζουμε πως μια σαφής και ειλικρινής τοποθέτηση όλων στο καυτό πρόβλημα των υδάτων Θεσσαλίας και ειδικά στην υπόθεση έργων Αχελώου είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ,

*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ

Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις