Ενεργειακή επάρκεια : Ανοίγουν ορυχεία και διπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος

 


Βροχή οι ειδήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας στις σημερινές έκτακτες συνθήκες.

Συνεχής η επανεξέταση του ενεργειακού μείγματος με επίκεντρο την άμεση αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής.

[Σημ. : καμμιά αναφορά δεν γίνεται στην αποδέσμευση της τιμής του λιγνίτη από το σύστημα εμπορίας ρύπων, που καθιστούσε και αυτήν, την  κατά βάση πολύ οικονομική πηγή ενέργειας, πανάκριβη! ].

Όλα τα σενάρια στέφονται και πάλι στο «φυσικό» (παρότι ορυκτό) αέριο, έστω και με άλλες μορφές «εισόδου» στη χώρα μας (όπως το υγροποιημένο / LNG).

Και ενώ συχνά στα σχέδια τους (δες ΕΣΕΚ από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) επικαλούνται  τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την ενεργειακή εξάρτηση και την αρνητική της επίπτωση στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο εμπορικό μας ισοζύγιο, αμφότεροι οι «μονομάχοι» της εξουσίας αρνούνται με πείσμα την οποιαδήποτε αναφορά στην  υδροηλεκτρική ενέργεια, παρότι αυτή είναι εγχώρια, δεν επιβαρύνει την εξάρτηση και το εμπορικό ισοζύγιο, είναι απόλυτα συμβατή με τις οικολογικές απαιτήσεις ενός ενεργειακού έργου και, βεβαίως, ιδιαίτερα οικονομική, στοιχείο πολύ σημαντικό για τις συνθήκες ακρίβειας και ....απόγνωσης που βιώνουν οι καταναλωτές.

Φαίνεται όμως να έχει και κάποιο σοβαρό μειονέκτημα, εφόσον δεν βρίσκεται προνομιακά στο στόχαστρο «επενδυτών» και «παροχών», που το ενδιαφέρον τους στρέφεται αποκλειστικά σε άλλες  επιλογές (αιολικά, φωτοβολταϊκά, φυσικό αέριο), υπό τις ευλογίες των κυβερνώντων κάθε αποχρώσεως.

Έτσι λοιπόν και η παγκοσμίως (πλέον) γνωστή για τις .....περιπέτειες της Μεσοχώρα, παραμένει εκεί κατασκευασμένη (εδώ και 21 χρόνια....) αλλά και .....καταφρονημένη, είτε  από τα καπρίτσια δικαστών περιορισμένης ευθύνης, είτε από ψευτοοικολόγους που «προστατεύουν» το περιβάλλον και εμάς τους πολίτες (!) από την  «καταστροφή», είτε από ανεύθυνα πολιτικά στελέχη που ακολουθώντας την οικολογία του συρμού την είχαν για χρόνια καταδικάσει στην στασιμότητα.

Σίγουρα αξίζουμε καλύτερη τύχη.

Μήπως όμως πρέπει όλοι μας να «σπρώξουμε» λίγο παραπάνω ;

Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις