Ο θρύλος των υδροηλεκτρικών έργων - Μια διαδρομή από το 1950 μέχρι σήμερα – (Των Γ. Στεφανάκου και Κωνσταντίνου Νικητόπουλου)*

 


Μια ολοκληρωμένη αναδρομή στην πορεία της Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (ΥΗΕ) στην χώρα μας παραθέτουν με το άρθρο τους οι διακεκριμένοι επιστήμονες Ιωάννης Στεφανάκος και Κωνσταντίνος Νικητόπουλος.

* Ιωάννης Στεφανάκος τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

* Κωνσταντίνος Νικητόπουλος ΟΜΕΚ Α.Ε.

Χωρίς υπερβολή, στην ουσία αναδεικνύουν ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της ανάπτυξης της χώρας, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στους σκαπανείς αυτής της προσπάθειας, όπως ο καθηγητής Σταύρος Νικολάου, ένας φωτισμένος επιστήμονας - τεχνικός και οραματιστής για την αξιοποίηση της γνώσης  και την συνειδητοποίηση της σημασίας της ΥΗΕ, ειδικά για την Ελλάδα.

Ένας άνθρωπος που εργάστηκε συστηματικά  για την ανάδειξη πολλών νέων μηχανικών αφοσιωμένων στην ιδέα της  πραγματοποίησης αντίστοιχων έργων, στην δημιουργία επιστημονικοτεχνικών υποδομών που αποτέλεσαν την βάση για την «απεξάρτηση» των Ελλήνων μηχανικών στον τομέα της ΥΗΕ, είτε μέσα από την ΔΕΗ, είτε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

(Ας μου επιτραπεί να αναφέρω πως ένας από τους νέους τότε σπουδαστές που ενέπνευσε ο καθηγητής Νικολάου είναι και ο υπογράφων).

Τάσος Μπαρμπούτης

Πηγή: ypodomes.com

Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις