Προβλήματα άρδευσης καλλιεργειών στη Θεσσαλία - Μαρία Κόκκορα* - Αλέξανδρος Τσίτουρας* - Δημήτριος Καλφούντζος*

 


Άλλη μια επιστημονική εργασία αναλύει και τεκμηριώνει το μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλίας (και ειδικότερα της ανατολικής της περιοχής), σε ότι αφορά στην ανεπάρκεια της προσφοράς νερού, στις επιπτώσεις στην ποιότητα του εδάφους, στην δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών.

Οι επιστήμονες υποδεικνύουν λύσεις, οι οποίες, δυστυχώς, ελάχιστα λαμβάνονται υπόψη από τους έχοντες την ευθύνη διαχείρισης των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο διατροφικός, ο υδατικός και ο ενεργειακός τομέας, οι οποίοι στην παρούσα φάση έχουν αποκτήσει κρίσιμη σημασία για την ζωή μας, το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής μας.

Η εργασία παρουσιάστηκε στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης (Ε.Υ.Ε.) στη Θεσσαλονίκη (2-3/6/2022)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Στην παρούσα εργασία αξιοποιήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν σε περιβάλλον GIS δεδομένα από εδαφολογικές μελέτες προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα άρδευσης παραγωγικών εδαφών της Θεσσαλίας και κυρίως του Νομού Λάρισας. Σύμφωνα με τους χάρτες, στο Ν. Λάρισας, υπάρχουν γεωργικά εδάφη, έκτασης μεγαλύτερης από 865.000 στρ., που είναι υψηλής παραγωγικότητας και χαμηλών απαιτήσεων σε αρδευτικό νερό. Οι περιοχές αυτές αρδεύονται ανεπαρκώς κυρίως από γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, εξαντλώντας τα υπόγεια υδατικά αποθέματα της περιοχής. Προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της εξάντλησης των υπόγειων υδάτων και ταυτόχρονα να αξιοποιηθούν τα παραγωγικά εδάφη της περιοχής μελέτης, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση παρά η μεταφορά νερού από τον Αχελώο.

*Μαρία Κόκκορα - Αλέξανδρος Τσίτουρας - Δημήτριος Καλφούντζος

Τμήμα Γεωπονίας- Αγροτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα

Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Λάρισα 


Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις