Το νέο βιβλίο του Ζήση Αργυρόπουλου «Κλιματική αλλαγή : Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία»



Με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου βιβλίου από τον χημικό – περιβαλλοντολόγο Ζήση Αργυρόπουλο με τίτλο «Κλιματική αλλαγή : Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία», δημοσιευτήκαν δύο συνεντεύξεις στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας (16 Μαρτίου 2022) και στην έντυπη Larissanet (19 Μαρτίου 2022), αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε πιο κάτω.

Οι συνεντεύξεις παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι αναφέρονται τόσο σε κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της περιοχής μας όσο και σε προτάσεις για τις κατευθύνσεις επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με την κλιματική κρίση και που πρόκειται να ενταθούν στο μέλλον.

 

[Η Λάρισα θα πρέπει να ψάξει για νερό… -ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 *Ερημοποιείται η Θεσσαλία ; Βασικά τι σημαίνει ο όρος «ερημοποίηση» ;

- Ερημοποίηση έχουμε όταν η οργανική σύσταση χωραφιών είναι πολύ κοντά στο 0, αν δεν είναι 0, χωράφια δηλαδή που δεν μπορούν να αποδώσουν κάτι πλέον και ουσιαστικά η εκμετάλλευσή τους δεν είναι συμφέρουσα.
Η Θεσσαλία είναι σε διαδικασία ερημοποίησης, εδώ και πολλά χρόνια. Μετρούσαμε μέχρι τώρα 200 χιλιάδες στρέμματα κυρίως στον άξονα Λάρισας-Φαρσάλων, δυστυχώς με τον «Ιανό» προστέθηκαν κι άλλα, ακόμη δεν έχουμε κάνει την εκτίμηση να δούμε το ακριβές μέγεθος

*Η Λάρισα πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ύδρευσης ;
-Στη Λάρισα είχαμε δει το πρόβλημα από παλιά. Το 1983 είχε πρασινίσει ο Πηνειός, ήμουν θυμάμαι στην ομάδα που πάλεψε το ζήτημα και κατάφερε να εντοπίσει τι ακριβώς συμβαίνει, βοηθούσης και της ΔΕΥΑΛ βέβαια. Τότε έπεσε ο "σπόρος" ότι ο Πηνειός δεν μας κάνει για υδροδότηση, η Λάρισα μέχρι το 1989 υδρευόταν αποκλειστικά από τον Πηνειό. Η Λάρισα υδροδοτείται -επαρκώς θα λέγαμε- από πομόνες που τροφοδοτούνται πρακτικά από τον Τιταρήσιο, ο τελευταίος σεισμός όμως μας έδειξε ότι πιθανώς πρέπει να ψάξουμε και λίγο παραπέρα, γιατί ο Τιταρήσιος περνάει πάνω από ρήγματα, δεν είναι απίθανο να συμβεί μία αλλαγή των υπόγειων υδάτων και να έχουμε κάποια μείωση. Θα πρέπει η Λάρισα να ψάξει να βρει νερό. Μια τέτοια λύση θα ήταν τα περιφερειακά ορεινά φράγματα.
Ένα είναι μισοτελειωμένο μάλιστα, του Αγιονερίου, το οποίο μπορεί να συλλέξει με τα σημερινά δεδομένα περίπου 12 εκατ. κυβικά τον χρόνο. Νερό που είναι και πιο υγιεινό από τα υπόγεια, αλλά που μπορεί να υδροδοτήσει συμπληρωματικά τουλάχιστον και τη Λάρισα και τον Τύρναβο. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τα επιφανειακά νερά.

ΛΥΣΗ Ο ΑΧΕΛΩΟΣ

*Ο Αχελώος δεν θα ήταν μια λύση ;

-Το θέμα του Αχελώου έχει κακοφορμίσει, θα έλεγα το εξής: Ήμουν από τους πολέμιους της εκτροπής του Αχελώου, όταν όμως μιλούσαμε για 1 δισ. κυβικά, πράγμα που θα ήταν επιζήμιο αφού θα αρπάζαμε το 30 τοις εκατό των υδάτων.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι πέρα από τα περιφερειακά φράγματα που πρέπει να κατασκευάσουμε, δεν μπορούμε να αποφύγουμε να πάρουμε νερά από τον Αχελώο, αυτά τα 260 εκατ. κυβικά που μέσω της Συκιάς θα έρθουν στον κάμπο. Πρέπει να γίνει αυτό γιατί πρέπει να ανατάξουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με τον υπόγειο υδροφορέα και για να έχουμε μια υγιή εικόνα των επιφανειακών υδάτων..]

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να βρείτε εδώ

 

[ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ζ. Αργυρόπουλος : Έτσι πρέπει να γίνουν οι πόλεις μας

Με αφορμή το νέο βιβλίο του, μιλά για την Κλιματική Αλλαγή και θέτει ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της περιοχής

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Ενδιαφέρουσα εκκίνηση για προβληματισμό και δημόσιο διάλογο αποτελεί το νέο βιβλίο «Κλιματική Αλλαγή: Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία» του Ζήση Αργυρόπουλου… Ο Χημικός και Περιβαλλοντολόγος με την ευδιάκριτη πορεία στα Κοινά – παραμένοντας σταθερά Ενεργός Πολίτης – θέτει μια σειρά από ζητήματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δράσης θεσμών και φορέων.

Επιφανειακά νερά και υπόγειος υδροφορέας

Η εκκίνηση της κουβέντας – με αφορμή και τον τίτλο του νέου βιβλίου – αφορά στην αποτύπωση της Κλιματικής Αλλαγής στο θεσσαλικό διαμέρισμα με τον Ζ. Αργυρόπουλο να επισημαίνει τα εξής : «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για τις προβλέψεις που προκύπτουν με βάση τα κλιματικά μοντέλα.

Έχουμε αύξηση των θερμών ημερών (καύσωνες) κατά 11 έως 19 τον χρόνο στη Θεσσαλία. Παράλληλα, καταγράφεται μείωση της υγρασίας του εδάφους, όπως και μείωση των βροχοπτώσεων κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Αργυρόπουλος θέτει τα επείγοντα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η Θεσσαλία:

«Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να σκεφτούμε είναι τί θα κάνουμε με την επάρκεια του νερού. Το επιφανειακό νερό έχει ως σημαντική αποστολή, πέρα από όλα τα άλλα, τη διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων. Παράλληλα, πρέπει να τηρηθούν οι Κοινοτικές Οδηγίες για οικολογικές παροχές των ποταμών, ελάχιστες στάθμες λιμνών κλπ. Όλα αυτά απαιτούν μια συνολική διαχείριση, ένα master plan…

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην ανάταξη του φοβερού προβλήματος που έχουμε αυτή τη στιγμή σχετικά με το μεγάλο έλλειμμα στον υπόγειο υδροφορέα. Πρέπει να βρούμε το νερό για να το αναπληρώσουμε… Υπάρχουν προτάσεις μη ασφαλείς όπως π.χ. αυτή που είχε κάνει ο τότε υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και μιλά για εξοικονόμηση 50 εκατ. κυβικών μέτρων / έτος σε βάθος 60 ετών. Το ζήτημα προσκρούει στο εξής: Μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα ότι για τα επόμενα 60 χρόνια θα μπορούμε να εξοικονομούμε 50 εκατ. κυβικά μέτρα κάθε χρόνο; Φοβάμαι ότι δεν μπορούμε…]

Πηγή : ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να βρείτε εδώ

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις