Μια ερώτηση, πολλές και αποκαλυπτικές απαντήσεις - (Κώστα Γιαννακού – Φάνη Γέμτου - Κώστα Γκούμα - Τάσου Μπαρμπούτη)*

 


Στις αρχές του νέου έτους ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ (δες εδώ και εδώ τα σχετικά δημοσιεύματα) για τις απαντήσεις που έδωσαν τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ), Υποδομών (ΥΠΟΜΕ) και Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) στην αναφορά που υπέβαλε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας κ. Μ. Χαρακόπουλος, ζητώντας να ενημερωθεί για τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα όσα περιλαμβάνονται στην ΑΝΑΦΟΡΑ που απέστειλε τον Οκτώβριο του 2021 στον Πρόεδρο της Βουλής η Επιτροπή Διεκδίκησης επίλυσης  Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ).

[Ως γνωστό η ΑΝΑΦΟΡΑ αφορούσε στις βασικές παραμέτρους του υδατικού – περιβαλλοντικού προβλήματος, στις κατευθύνσεις επίλυσής του (οι οποίες πρακτικά στηρίζονται στο ισχύον Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων και συγκεντρώνουν την ευρύτατη στήριξη κομμάτων και φορέων της Θεσσαλίας) και, τέλος, στην εκκρεμότητα σχετικά με τα εγκαταλειμμένα ημιτελή έργα Άνω Αχελώου (φράγμα Συκιάς και σήραγγα μεταφοράς νερού), με αίτημα να υπάρξει μία συζήτηση στη Βουλή και οριστική πολιτική απόφαση είτε για την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων (όπως εμείς επιδιώκουμε), είτε για την κατεδάφισή τους (όπως επιδιώκουν οι αρνητές της σκοπιμότητας τους), με παράλληλη αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή των εργοταξίων].

Τα συμπεράσματα από τις απαντήσεις των υπουργείων είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Μέσα από τις αντιφάσεις των θέσεων κατά υπουργείο και παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας, επιβεβαιώνονται πλήρως οι εκτιμήσεις της Ε.Δ.Υ.ΘΕ για την άθλια κατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας, την έλλειψη προόδου σε αναγκαίες δράσεις και έργα για τη διαχείριση των υδάτων  (έργα ταμίευσης,  μεταφοράς, διανομής, εξοικονόμησης)  και τις οικολογικές επιπτώσεις και τους κινδύνους που έχει δημιουργήσει η αποτελμάτωση των έργων Αχελώου.

Ειδικότερα :

1. Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημ. Παπαγιαννίδης σημειώνει πως «αποτελεί διαχρονική στρατηγική….η αειφόρος διαχείριση των υδατικών πόρων». Παραθέτει μάλιστα μία σειρά έργων (δες εδώ το σχετικό κείμενο) που «υλοποιεί» το Υπουργείο, προσφέροντας στους μη ενημερωμένους πολίτες μία εικόνα «ιεραρχημένων» παρεμβάσεων στα οικοσυστήματα που βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση». Εμείς όμως που ζούμε στη Θεσσαλία και βιώνουμε τα αποτελέσματα της απουσίας αναγκαίων έργων και αποτελεσματικών δράσεων, απορρίπτουμε την  εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει ο κ. Γενικός. Αντιθέτως προκρίνουμε ως απολύτως ρεαλιστική και ειλικρινή την εικόνα που παρουσιάζεται στην απάντηση του ΥΠΟΜΕ, όπου σημειώνεται πως «τα τελευταία χρόνια ο θεσσαλικός κάμπος μετατρέπεται σε “Σαχάρα” με τον Πηνειό ποταμό να έχει εξαφανιστεί πλέον σε ορισμένα σημεία της διαδρομής του, ενώ παράνομα φράγματα που στήνουν οι αγρότες με ξύλα, πέτρες, φερτά υλικά κλπ. κατά μήκος του εντείνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας..» 

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα :

Ø Γιατί δεν εφαρμόζονται σήμερα (το ίδιο συνέβαινε και επί ΣΥΡΙΖΑ) τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων  που επιβάλλουν την τήρηση του οικολογικού ορίου για την προστασία του Πηνειού ;

Ø Γιατί δεν προωθούνται έργα ταμίευσης γύρω από τον κάμπο (αδράνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ) που θα καλύψουν εν μέρει τις αρδευτικές (και όχι μόνο) ανάγκες, θα αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας έναντι πλημμυρών και λειψυδρίας και θα μειώσουν τις πιέσεις που δέχεται ο Πηνειός και τα υπόγεια οικοσυστήματα ;

Ø Και επιτέλους ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κάλυψη των υδατικών ελλειμμάτων και την αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων υδατικών οικοσυστημάτων, εφόσον μετά από δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης ούτε το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού εφαρμόζεται συστηματικά, ούτε περιφερειακοί ταμιευτήρες προωθούνται, ούτε τα έργα Αχελώου ολοκληρώνονται ;

Ø Την πολιτική απραξία στο θέμα των υδάτων της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ την βιώσαμε και το κόστος της ανεπάρκειας του (οικολογικό και οικονομικό) το πληρώνουμε ακόμη. Άραγε νοιώθει περήφανη η κυβέρνηση της ΝΔ που  «αντιγράφει» την πολιτική των προκάτοχων της ;

2.   Σχετικά με το φιάσκο των έργων Αχελώου, τον τόνο στην απάντηση της κυβέρνησης προς τον ερωτώντα βουλευτή κ. Μ. Χαρακόπουλο δίνει ο υπουργός κ. Κ. Σκρέκας (δες εδώ την απάντηση), κάνοντας μια θλιβερή προσπάθεια να καλύψει την κυβερνητική απραξία. Επισημαίνει λοιπόν ότι «έχει ξεκινήσει η κατάρτιση της 2ης Αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ (δηλαδή των  Σχεδίων Διαχείρισης), κατά την οποία ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ (υπογράμμιση δική μας) όλα τα δυνατά σενάρια εντός του πλαισίου, το οποίο ορίζεται από την Οδηγία 2000/60 ΕΚ, τις αποφάσεις των δικαστηρίων…» κλπ.

Τι να πει κανείς… Μετά από τόσα χρόνια που ως αντιπολίτευση η ΝΔ δεσμεύονταν απέναντι στο λαό και πίεζε τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει τα έργα Αχελώου και μετά από δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης, ο θεσσαλός κ. Σκρέκας μας ενημερώνει ότι …θα εξεταστούν τα δυνατά σενάρια ! Και για να αργήσει όσο περισσότερο γίνεται η «εξέταση των σεναρίων» φροντίζει να κρατά στο συρτάρι την ανάθεση της αναθεώρησης των ΣΔΥ της Θεσσαλίας (που χάρη στην αντιδεοντολογική παρέμβαση του κ. Φάμελλου στη πρώτη αναθεώρηση των Σχεδίων αφαίρεσαν τη ήπια μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο). Το ίδιο κάνει και ο ΥΠΟΜΕ κ. Καραμανλής που κρατά στο συρτάρι του το πρόγραμμα επείγουσας συντήρησης των έργων της Συκιάς που του άφησε ο προηγούμενος Υπουργός.

Αν αυτά τα συνδυάσουμε με το όσα ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός στην έκθεση Θεσσαλονίκης  μας δείχνουν την «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης στο θέμα της ενίσχυσης του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας και στη τάση εγκατάλειψης των έργων μέχρις ότου «καταρρεύσουν» μόνα τους.  Ευχόμαστε χωρίς πλημμύρες  που θα προκαλέσουν τεράστιες ζημιές.

Και επειδή πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν, και για να μην επιτρέψουμε στους κυβερνητικούς παράγοντες (αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση) να παίζουν το κρυφτούλι με τα έργα Αχελώου, θα ενημερώσουμε ότι :

α. Όλα τα «σενάρια» επίλυσης του υδατικού προβλήματος είναι γνωστά και έχουν καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια από υπουργεία, φορείς και επιστήμονες. Επιπλέον το ΣΔΛΑΠ του 2014 (κυβέρνηση Σαμαρά) έδωσε και θεσμική ισχύ στα σενάρια αυτά. Η τότε κυβέρνηση είχε επιλέξει ένα από αυτά, δηλαδή το σενάριο της μεταφοράς 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως κυβέρνηση επέλεξαν να μην γίνει η μεταφορά, μια απόφαση που η ΝΔ προεκλογικά υποσχέθηκε ότι  θα την  αλλάξει. Παρόλα αυτά η απαραίτητη αναθεώρηση του ΣΔΛΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ακόμη, ούτε καν έχει υπογραφεί η σύμβαση με τους μελετητές (!) και οι πολιτικές ευθύνες βαρύνουν στο ακέραιο τους κ.κ. Μητσοτάκη και Σκρέκα. Το γεγονός αυτό από μόνο του πιστοποιεί την σαφέστατη πολιτική θέση της ΝΔ να μην προχωρήσουν τα έργα  μεταφοράς υδάτων, συμπίπτοντας αντικειμενικά  με τις ανεύθυνες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό ακριβώς καταφεύγουν σε τέτοιες αόριστες απαντήσεις, γι’ αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αρνήθηκε να συναντήσει την Ε.Δ.Υ.ΘΕ, γι’ αυτό έως σήμερα αρνούνται να φέρουν το θέμα για συζήτηση στη Βουλή ώστε να ληφθεί μία οριστική απόφαση είτε να ολοκληρωθούν είτε να κατεδαφιστούν τα έργα. Εξάλλου τέτοια «δυσάρεστα» διλήμματα συνήθως αποφεύγονται ενόψει εκλογών από αμφότερους τους εκλογικούς μονομάχους.

Όσο για την οικολογική υποβάθμιση του ποταμού Αχελώου, που στη θέση Συκιά είναι κυριολεκτικά κομμένος στα δυο και μπαζωμένος από τις ανεπιθύμητες (όπως φαίνεται) κατασκευές (προφράγματα, εκχειλιστής κλπ.), το γεγονός ότι η φυσιολογική ροή του ποταμού έχει διακοπεί και ότι οι κίνδυνοι από ισχυρές πλημμύρες που απειλούν την περιοχή παραμένουν, όλα αυτά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προσπερνάνε αδιάφορα…

β. Ο λαός μας λέει ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει….Έτσι και ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε μόνο σε μία από τις προϋποθέσεις (εκείνη της αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ) που θα πρέπει να πληρούνται ώστε να προχωρήσουν τα έργα Αχελώου. Παρέλειψε όμως να προσθέσει ότι προς το παρόν δεν υφίσταται κυβερνητική απόφαση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός ούτε και για την υδροηλεκτρική αξιοποίηση του ταμιευτήρα Συκιάς (σημ. : ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΕΣΕΚ του 2018, είχε αποκλείσει το ΥΗ έργο), δηλαδή τον άλλο πυλώνα του σύνθετου αυτού έργου και στοιχείο βασικό για την βιωσιμότητα του όλου σχεδίου «εκτροπής Αχελώου». Ομοίως αγνόησε την εκκρεμότητα της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (του το «υπενθύμισε» το υπουργείο Υποδομών στη δική του απάντηση…) αλλά και της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που επιβάλλει η νομοθεσία και που ο ΣΥΡΙΖΑ, για ευνόητους λόγους, διέκοψε (!) την εκπόνησή της. Τέλος ακόμη περιμένουμε να ακούσουμε πως θα αντιμετωπίσουν την υπόθεση προστασίας του μοναστηριού στο Μυρόφυλλο, θέμα που θίγεται σε προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, που όσο δεν το αντιμετωπίζουν  υπονομεύουν συνειδητά τις προοπτικές του έργου.

Με απλά λόγια, η επανέναρξη των έργων Αχελώου απαιτεί συστηματική δουλειά, με παράλληλες κινήσεις και αποφάσεις από τα όργανα της Διοίκησης, που δυστυχώς δεν προχωράνε. Κυρίως όμως δεν διαφαίνεται διάθεση για  επικαιροποίηση της πολιτικής απόφασης μέσω της Βουλής που θα (πρέπει να) εκφράζει την ανυποχώρητη βούληση για ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων, όπως για παράδειγμα έγινε και με το ΥΗΕ Μεσοχώρας.

Είναι προφανές ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν προβαίνει σε μια σαφή εκδήλωση των προθέσεών του και όσο οι υπουργοί του υπηρετούν αυτή την πολιτική του «μετέωρου βήματος», εκτίθενται όλοι τους από κοινού, προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών (ειδικά στη Θεσσαλία) και βεβαίως παίζουν το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά την κυβερνητική του θητεία προσπάθησε (εν μέρει επιτυχώς) να απομακρύνει ή/και να ακυρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις επανεκκίνησης των έργων.

Και φυσικά δικαιώνουν και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα από την Λάρισα απευθυνόμενος στον θεσσαλικό λαό, είπε ότι μας «παραμυθιάζουν» με την εκτροπή Αχελώου (σημ. : προφανώς την στιγμή εκείνη ο κ. Τσίπρας δεν κοίταζε στον καθρέπτη….και φυσικά   ο ίδιος και  το κόμμα του  δεν μας έχουν ακόμη ενημερώσει γιατί επί τεσσεράμισι χρόνια δεν κατεδάφισαν τα εγκαταλειμμένα έργα και - επιτέλους - σε πιθανή νέα κυβερνητική τους θητεία, τι προτίθενται να πράξουν για το ζήτημα αυτό).

Κλείνοντας λοιπόν το θέμα έργων Αχελώου, για πολλοστή φορά  ζητούμε από όλους σοβαρότητα, υπευθυνότητα και λιγότερη υποκρισία. Εάν οι κυβερνήσεις δεν έχουν σκοπό να ολοκληρώσουν τα έργα οφείλουν ΤΩΡΑ και ΕΥΘΕΩΣ να το πούνε στους πολίτες, να σταματήσουν αμέσως τις υποκριτικές εγκρίσεις και την κατασπατάληση οικονομικών πόρων που και οι δυο ανακοίνωσαν  δήθεν για συντήρηση των έργων (!).

Και στην περίπτωση αυτή έχουν χρέος να προχωρήσουν στις ανάλογες διαδικασίες (τεχνική μελέτη καθαίρεσης, περιβαλλοντικές μελέτες απομάκρυνσης των σκυροδεμάτων και των χωματισμών, μελέτες αποκατάστασης του τοπίου, αδειοδοτήσεις, χρηματοδότηση κλπ.), ώστε να σταματήσει αυτό το θέατρο του παραλόγου !

Και κανένας τους δεν πρέπει να βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι μόνο κάποιοι λίγοι επίμονοι ασκούν κριτική στην ανεύθυνη πολιτική τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, από όλους τους πολιτικούς χώρους (συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ), συμμερίζονται την αγανάκτησή μας, έστω και εάν δεν την εκφράζουν δημόσια.

Γι’ αυτό ας πάψουν να κρύβονται και ας πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

Δυστυχώς ούτε οι Θεσσαλοί ούτε  ο Αχελώος μπορούν να τους περιμένουν άλλο….

*Γιαννακός Κώστας, γεωπόνος, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας,

*Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε,

*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ


Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις