Το Ευρωδικαστήριο δεν απαγορεύει μεταφορά νερών από λεκάνη απορροής ποταμού σε άλλη - ΕΔΥΘΕ*

 


Στο κείμενο Συμπερασμάτων της πρόσφατης ημερίδας της ΠΕΔ για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, αναφέρεται ότι για τη μεταφορά υδάτων από μία λεκάνη απορροής ποταμού σε μία άλλη «η Ευρωπαϊκή Ένωση …είναι αρνητική για συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς λόγους». 

Πρόκειται για λάθος ! 

Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, ρητά αποφαίνεται ότι «...Η οδηγία 2000/60 …δεν απαγορεύει, καταρχήν, εθνική ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται …η μεταφορά ύδατος από μια λεκάνη απορροής ποταμού σε άλλη…» με την προϋπόθεση ότι «…η μεταφορά αυτή δεν πρέπει να είναι ικανή να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη των σκοπών που επιδιώκει η οδηγία...».

Αυτό αναφέρει η Ε.Δ.Υ.ΘΕ., απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επίδραση -και εν τέλει τη χρησιμότητα- της πρόσφατης ημερίδας της ΠΕΔ για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και τις θέσεις Κυβέρνησης, κομμάτων, αυτοδιοίκησης γι’ αυτό, καθώς και τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής για την αντιμετώπισή του.

Όλες τις ερωτήσεις της «Ε.τ.Δ.» (από 20/9/2021) με τις σχετικές απαντήσεις της Επιτροπής για την Διεκδίκηση επίλυσης  Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.) μπορείτε να βρείτε εδώ

Πιο συγκεκριμένα :

ΕΡΩΤΗΣΗ «ΕτΔ»:

Πριν μερικές εβδομάδες, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ)/Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα ημερίδα για το «Υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας» και πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν τα συμπεράσματά της.

Ποια είναι τα δικά σας σχόλια και τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής για την επίτευξη των στόχων των θεσσαλικών οργανώσεων ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ε.Δ.Υ.ΘΕ.:

Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός της διοργάνωσης της ημερίδας της ΠΕΔ/Θ και τη συνεισφορά όλων των ομιλητών στην προσπάθεια υπέρβασης του άλυτου, έως σήμερα, υδατικού προβλήματος.
Συμμεριζόμαστε απόλυτα τη βασική επισήμανση των συμπερασμάτων ότι «το υδατικό έλλειμμα ...είναι το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, το οποίο θέτει περιορισμούς στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιφέρειας».
Επίσης είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι «Με τη διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή…το κλίμα θα γίνει θερμότερο και ξηρότερο, θα υπάρξει αύξηση ακραίων υδρολογικών φαινομένων (πλημμύρες και ξηρασίες), …οι γεωργικές υδατικές ανάγκες θα αυξηθούν, …το υδατικό έλλειμμα να αυξηθεί» και ότι «…Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να συνεχιστεί», κάτι που οδηγεί στο βάσιμο συμπέρασμα ότι «…απαιτούνται άμεσα μέτρα και δράσεις», τα οποία και οι συντάκτες των συμπερασμάτων κατηγοριοποιούν ως εξής :

Πρώτον, αναφέρονται «…μέτρα για τη μείωση της ζήτησης του νερού» (εξοικονόμηση), που μπορεί να επιτευχθεί με την «...ανάπτυξη νέων σύγχρονων δικτύων άρδευσης και εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων».
Δεύτερον, σημειώνεται ότι απαιτείται «...η κατασκευή ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών» εντός της λεκάνης απορροής του Πηνειού.
Εμείς εκτιμούμε ότι όλα τα έργα που έχουν έως σήμερα καταγραφεί και προταθεί από τους μελετητές των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Θεσσαλίας το 2014 και το 2017 (αναθεώρηση), αποτελούν τη βάση ενός αναγκαίου προγράμματος έργων που πρέπει βραχυ-μεσοπρόθεσμα να εκπονηθεί, να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα και να προωθηθεί σταδιακά - και με ορθολογικά κριτήρια προτεραιότητας/αναγκαιότητας - η υλοποίησή τους.

Η ακατάσχετη υποσχεσιολογία σχετικά με έργα που «θα» γίνουν, οι διαγκωνισμοί των πολιτικών με τοπικιστικού χαρακτήρα προτάσεις καθώς και η αλλαγή θέσης – άποψης κάθε φορά που αλλάζει ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση πρέπει να σταματήσουν.

Επίσης, σε κάθε περίπτωση, τα μικρής κλίμακας έργα που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Αυτοδιοίκηση (Α’ ή Β’ βαθμού) με τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους τους, υπολείπονται κατά πολύ από τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί και από την κρισιμότητα των συσσωρευμένων προβλημάτων, που τώρα πλέον επιτείνονται από τα κλιματικά φαινόμενα και την ενεργειακή κρίση (αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).
Και βεβαίως, σχετικά με τα έργα που ανακοινώθηκαν είτε από το ΥΠΑΑΤ είτε από πολιτικούς παράγοντες (π.χ. Μουζάκι), τίποτα έως αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστικοποιηθεί και δρομολογηθεί χωρίς να υπάρχει φόβος προβλημάτων ή/και πισωγυρίσματος.

Τρίτον, τα συμπεράσματα της ημερίδας αναφέρονται και στα έργα ενίσχυσης του υδατικού δυναμικού της θεσσαλικής λεκάνης, γνωστά ως έργα «εκτροπής Αχελώου».

Το θέμα είναι γνωστό και οι διαφορετικές απόψεις έχουν εδώ και δεκαετίες κατατεθεί.
Μία επιμέρους παρατήρηση - διόρθωση εάν θέλετε στο κείμενο των συμπερασμάτων - οφείλουμε στην τοποθέτηση ότι, στη μεταφορά υδάτων από μία λεκάνη απορροής ποταμού σε μία άλλη «η Ευρωπαϊκή Ένωση …είναι αρνητική για συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς λόγους».

Πρόκειται για λάθος !

Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, ρητά αποφαίνεται ότι: «...Η οδηγία 2000/60 …δεν απαγορεύει, καταρχήν, εθνική ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται …η μεταφορά ύδατος από μια λεκάνη απορροής ποταμού σε άλλη…» με την προϋπόθεση ότι «…η μεταφορά αυτή δεν πρέπει να είναι ικανή να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη των σκοπών που επιδιώκει η οδηγία...».
Επειδή όμως το ζήτημα των έργων Αχελώου είναι κρίσιμο γενικότερα, ας μας επιτραπεί να παρατηρήσουμε (τα συμπεράσματα δεν το αναφέρουν) ότι ο αρμόδιος υπουργός που χαιρέτισε την ημερίδα δεν ανέφερε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ για το θέμα αυτό, παρότι ο ίδιος προσωπικά, το κόμμα του και ο σημερινός πρωθυπουργός είχαν επανειλημμένα υποσχεθεί ότι τα έργα μεταφοράς (εκτροπής) θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν.
Αντίθετα (και σε αυτό επίσης δεν αναφέρονται τα συμπεράσματα) ΟΛΟΙ οι βουλευτές που παρευρέθηκαν, αναφέρθηκαν στο θέμα, επέμειναν στην ανάγκη ενίσχυσης των υδάτων της θεσσαλικής λεκάνης και στην ολοκλήρωση των έργων, δηλαδή του φράγματος (ταμιευτήρα) Συκιάς και της σήραγγας μεταφοράς (~18 χλμ.) προς το Μουζάκι.

Επιπλέον, σχεδόν όλοι, ζήτησαν να πραγματοποιηθεί άμεσα συζήτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό.

Αυτή είναι και η δική μας θέση. Εκεί που έφτασαν τα πράγματα και εφόσον ο ποταμός Αχελώος παραμένει επί πολλά χρόνια μπαζωμένος (ενώ τα εργοτάξια είναι κλειστά), αφενός δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι υλικών ζημιών (και όχι μόνο) από πιθανά ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα, αφετέρου δημιουργείται σοβαρό οικολογικό πρόβλημα (παρεμπόδιση ροής Αχελώου, βλάβη στο υδάτινο οικοσύστημα), αλλά και προφανές ηθικό και πολιτικό θέμα.

Είναι πλέον υπερώριμο το αίτημα για λήψη μιας οριστικής πολιτικής απόφασης σχετικά με την ολοκλήρωση ή την κατεδάφιση των έργων και κάθε αναβολή ή πολιτικάντικη «παράκαμψη» αυτής της υποχρέωσης, είτε από την Κυβέρνηση είτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνιστά ένα έγκλημα για τη Θεσσαλία.

Τέλος, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένες ανάλογες πρωτοβουλίες από την ΠΕΔ/Θεσσαλίας, σαν συνέχεια της ημερίδας που διοργάνωσε, ώστε το πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα των Θεσσαλών για οριστικές πολιτικές αποφάσεις σχετικά με τα έργα Αχελώου.
 

*Για την Ε.Δ.Υ.ΘΕ. :

Κώστας Γιαννακός, 

Κώστας Γκούμας

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις