Να εξαντληθούν όλες αδιακρίτως οι δυνατότητες ταμίευσης και μεταφοράς επιφανειακών νερών - Ε.Δ.Υ.ΘΕ*

 



«...Μόνο εξαντλώντας ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ τις δυνατότητες ταμιεύσεων και μεταφοράς επιφανειακών νερών θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε έναν σημαντικό αριθμό γεωτρήσεων, να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε συνθήκες για μια βιώσιμη και αποδοτική Γεωργία...».

Αυτό, αναφέρει η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «ΕτΔ»,  και τονίζεται σε σχετική επιστολή της που έδωσαν στελέχη της στον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γ. Κρεμλή, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι θέσεις της για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. 

Όλες τις ερωτήσεις της «Ε.τ.Δ.» (από 20/9/2021) με τις σχετικές απαντήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ

Πιο συγκεκριμένα :

Ερώτηση «ΕτΔ»: Πληροφορηθήκαμε ότι κατά την διάρκεια της πρόσφατης ημερίδας της ΠΕΔ Θεσσαλίας για το υδατικό, η ΕΔΥΘΕ παρέδωσε στον κ. Κρεμλή, σύμβουλο του κ. Πρωθυπουργού σε θέματα περιβάλλοντος, επιστολή σχετική με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Ποιο είναι το περιεχόμενο της επιστολής αυτής και τι ζητήθηκε από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη ;

Απάντηση της Ε.Δ.Υ.ΘΕ.:

Πράγματι αντιπροσωπεία της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. παρέδωσε στον κ. Κρεμλή σχετική επιστολή με θέμα: «Άμεση επίλυση επειγόντων και κρίσιμων υδατικών θεμάτων στη Θεσσαλία».

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της επιστολής μας στον κ. Πρωθυπουργό :
Αρχικά επισημάναμε: «...Ότι κυρίαρχο θέμα για τη Θεσσαλία είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των κατοίκων από τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη ζωή τους, στο εισόδημά τους και τελικά στην ίδια την επιβίωσή τους στην περιοχή, τα φαινόμενα της έντονης λειψυδρίας και πιθανής παρατεταμένης ΞΗΡΑΣΙΑΣ (κλιματική κρίση), λόγω κυρίως του έντονα ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου.

Για την αντιμετώπιση παρατεταμένης ξηρασίας απαιτείται η διασφάλιση και υδατικών αποθεμάτων για συντήρηση του πληθυσμού, που σήμερα δεν υφίστανται.

Γι’ αυτό επιμένουμε στην ολοκλήρωση του ημιτελούς ταμιευτήρα Συκιάς (θα δημιουργήσει απόθεμα 500 εκατομμυρίων κ.μ. νερού) και την αντίστοιχη σήραγγα μεταφοράς από τη λεκάνη απορροής του Αχελώου, πάντοτε σε συνδυασμό με τη σταδιακή υλοποίηση και άλλων (μικρότερου όγκου) ταμιευτήρων στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (Σκοπιά Φαρσάλων, Μουζάκι, Πύλη, Νεοχώρι, Ελασσόνα, κ.λπ.), τα ύδατα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για πολλαπλές χρήσεις (άρδευση, υδρεύσεις, για αποκατάσταση οικολογικής προστασίας κ.ά.).
Παράλληλα με την ενίσχυση της «προσφοράς» νερού, επιβάλλεται και η αντίστοιχη μείωση της «ζήτησης» (εξοικονόμησης) νερού με νέα σύγχρονα και «έξυπνα» συστήματα διανομής».

Αναδείξαμε τους κινδύνους πλημμυρών και το οικολογικό πρόβλημα: «...Ανάλογης σημασίας θέμα ασφάλειας τίθεται για τη Θεσσαλία έναντι των συχνών φαινομένων ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ. Γνωρίζουμε ότι στο θέμα αυτό έχετε ιδία πείρα από τις επισκέψεις σας στη Θεσσαλία κατά τις πλημμύρες του 2020. Σημειώνουμε ότι οι καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις θα ήταν οπωσδήποτε πολύ περιορισμένες στην περιοχή των πλημμυρών, εάν στα ορεινά υπήρχαν ταμιευτήρες που θα συγκρατούσαν και θα ρύθμιζαν τις ροές του νερού στα ημιορεινά.

Μετά τα προβλήματα της ασφάλειας, σειρά έχει ένα άλλο θέμα, το οποίο αποτελεί το μείζον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ πρόβλημα της Θεσσαλίας. Πρόκειται για τις υπεραντλήσεις μέσω των 33.000 (περίπου) κατασκευασμένων γεωτρήσεων, μη ανανεούμενων υδατικών αποθεμάτων, τα οποία, όπως είναι φυσικό, μειώνονται διαρκώς. Η ταπείνωση της στάθμης των υπόγειων υδροφορέων δημιουργεί συνθήκες άμεσης εισόδου θαλασσινού νερού με προφανείς κινδύνους. Το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) Θεσσαλίας τεκμηριώνει επιστημονικά και αναμφισβήτητα ότι το συσσωρευμένο επί δεκαετίες υδατικό έλλειμμα υπόγειων υδάτων ανέρχεται στην εκπληκτική ποσότητα των 3.000 εκατ. κ.μ. νερού, κάτι που απειλεί -κυριολεκτικά- με οικολογική κατάρρευση τα υπόγεια υδατικά οικοσυστήματα. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις «επιβάλλουν» τη σταδιακή αποκατάσταση της ισορροπίας στα οικοσυστήματα έως την πλήρη αποκατάστασή τους.

Περιττό να σας ενημερώσουμε κύριε Πρωθυπουργέ ότι τίποτε απολύτως δεν κινείται στην κατεύθυνση αυτήν !

Ανάλογα οικολογικά προβλήματα παρουσιάζονται και στα επιφανειακά υδατικά οικοσυστήματα (ποτάμια, λίμνες), τα οποία κάθε χρόνο κατά την αρδευτική περίοδο «στεγνώνουν», δηλαδή καταστρέφεται το οικοσύστημα και επανέρχεται μερικώς την περίοδο των βροχών.
Με άλλα λόγια όλα υποτάσσονται στις ανάγκες της γεωργίας και οι καταστροφές που προκαλούνται καθιστούν τους αγρότες μας «θύτες» και «θύματα» ταυτόχρονα.

Συνοπτικά, μόνο εξαντλώντας ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ τις δυνατότητες ταμιεύσεων και μεταφοράς επιφανειακών νερών θα μπορέσουμε να υπακαταστήσουμε έναν σημαντικό αριθμό γεωτρήσεων, να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε συνθήκες για μια βιώσιμη και αποδοτική Γεωργία...».
Τέλος, ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό με προσωπική του πρωτοβουλία: «...να υπάρξει η ταχεία απεμπλοκή των έργων μεταφοράς (εκτροπής) Αχελώου. Πέραν των προφανών κίνδυνων από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή, ας μην ξεχνούμε ότι ο ποταμός Αχελώος είναι εδώ και 35 χρόνια κυριολεκτικά «μπαζωμένος» λόγω της κατασκευής του προ φράγματος στη θέση Συκιά και η ροή των υδάτων «εξυπηρετείται» με πολλές δυσκολίες μέσω παράπλευρων αγωγών (bypass), με σημαντικές οικολογικές επιπτώσεις, δηλαδή μια κατάσταση από την οποία οφείλουμε επειγόντως να εξέλθουμε.
Για το θέμα αυτό προτείνουμε ειδική συζήτηση στη Βουλή, όπου θα πρέπει να παρατεθούν όλα τα στοιχεία (οικονομικά, τεχνικά, περιβαλλοντικά, διοικητικά, νομικά κ.ά.) αυτού του ζητήματος, με στόχο να ληφθεί μια σαφής και οριστική απόφαση, η οποία θα αποτελεί γνώμονα των ενεργειών της σημερινής, αλλά και των επόμενων κυβερνήσεων, αφήνοντας πίσω τα «διλήμματα» (υπέρ/κατά της εκτροπής), τις άσκοπες αντιπαραθέσεις, τις συγχίσεις και την απογοήτευση στον λαό και βεβαίως την απραξία και συνολικά την νοσηρή πραγματικότητα που έως και σήμερα βιώνουμε...».

*Για την Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γιαννακός Κώστας, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.

Κοτσιμπογεώργος Ηλίας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας.

Ντογκούλης Δημήτρης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ.

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις