Ν. Δαναλάτος : Να μεταφερθεί το υπουργείο Γεωργίας στη Λάρισα ! - Ο κάμπος της Θεσσαλίας ήδη ερημοποιείται

 


Τα παραπάνω υποστήριξαν στη χθεσινή εκπομπή «Θεσσαλών Γη» ο καθηγητής της Γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος, ο επίτιμος καθηγητής της Γεωπονικής Φάνης Γέμτος και ο γεωπόνος και διευθυντής της εταιρείας «Αγροτική Ανάπτυξη Α.Ε.» Ντίνος Μπλιάτσος. 

Δείτε το σχετικό video εδώ

«Πρέπει το υπουργείο Γεωργίας να μεταφερθεί στη Λάρισα. Είναι η μόνη λύση για να δοθεί η σωστή στόχευση στην αναδιοργάνωση και το σχεδιασμό της ελληνικής γεωργίας υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων, από την κλιματική κρίση. Η Θεσσαλία δεν κινδυνεύει απλά με ερημοποίηση, ήδη το φαινόμενο συντελείται και απαιτείται να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να συνεχίσει να παράγει αυτός ο ευλογημένος τόπος τρόφιμα και να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της χώρας, ενώ και ίδιος ο πλανήτης πλέον απειλείται από επισιτιστική κρίση»

Οι καλεσμένοι της εκπομπής ανέφεραν πως μόνο με τα μεγάλα και μεσαία φράγματα ο θεσσαλικός κάμπος θα θωρακιστεί από μελλοντικές λειψυδρίες και πλημμύρες και για τούτο απαιτείται να γίνει ιεράρχηση των έργων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το θεσσαλικό κάμπο, είναι ότι αδειάζουν τα σπλάχνα του από νερό, καθώς το έλλειμμα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα είναι 3 δις κυβ. μέτρα και υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον αυτός ο εύφορος κάμπος να καταρρεύσει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Μάλιστα ο καθηγητής Νίκος Δαναλάτος ανέφερε πως λόγω της σταδιακής ανόδου της μέσης θερμοκρασίας και της εξατμισοδιαπνοής είναι ορατός ο κίνδυνος στο κοντινό μέλλον στο θεσσαλικό κάμπο, να μην μπορούν να καλλιεργηθούν σιτηρά, αφού όλα πλέον εξαρτώνται από το μήνα Μάϊο, όπου παρατηρείται σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και άνοδος της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία

Τέλος επισήμαναν πως οι αυξήσεις τιμών σε ιστορικά ρεκόρ για σημαντικά αγροτικά προϊόντα, όπως το σιτάρι και το βαμβάκι, είναι μια ευκαιρία να οργανωθεί ο αγροτικός κόσμος και να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση τις μελλοντικές προκλήσεις.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο Νίκος Δαναλάτος συμμετέχει από την πλευρά της Θεσσαλίας στην επιτροπή που συστήθηκε από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, με πρόταση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας.

Πηγή : thessaliatv.gr

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις