Βλαπτική η διασπορά φωτοβολταϊκών σε παραγωγική γη

 


Εξαιρετική και απόλυτα εύστοχη η παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε υψηλής αξίας και σημασίας γεωργικές γαίες.

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος Δρ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, που υπογράφει το κείμενοεπισημαίνει τις σημαντικές παραμέτρους που καθορίζουν τις όποιες εμφανείς αλλά και "αφανείς" επιπτώσεις από την μάστιγα αυτή.

Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, παρά την καλοκεντημένη ρητορική τους για το περιβάλλον αλλά και την σημασία που (υποτίθεται ότι) δώσανε στον διατροφικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή, λειτούργησαν σαν επαγγελματίες της προώθησης ενεργειακών συστημάτων (συμφωνημένες τιμές, κίνητρα κλπ.), χωρίς περίσκεψη, χωρίς μέτρο, χωρίς εξαντλητικό διάλογο με τον επιστημονικό χώρο αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Τώρα, όλοι μαζί, βιώνουμε τις συνέπειες από την στήριξη αυτή των κυβερνήσεων στο αλόγιστο κυνήγι του κέρδους.

Κατά την άποψή μας, οι θέσεις του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει (και ελπίζουμε να συμβεί) να αποτελέσουν την απαρχή για ένα κίνημα αντίδρασης στα ενεργειακά δρώμενα (φυσικό αέριο, Φ/Β, αιολικά) και σε συνδυασμό με την προσπάθεια που καταβάλλεται από μέρος του επιστημονικού χώρου και παραγωγών στη Θεσσαλία για το υδατικό, να απαιτήσουμε την αναθεώρηση των όποιων επιβλαβών ενεργειακών επιλογών, την επανεξέταση της επέκτασης της Υδροηλεκτρικής (ΥΗ) ενέργειας, που θα πρέπει να βρει την θέση που της ταιριάζει στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και τέλος την προστασία, με κάθε τρόπο, του "μη ανανεώσιμου" φυσικού πόρου, δηλαδή της γεωργικής γης, που εκτός από την επίθεση κάποιων ενεργειακών συστημάτων, απειλείται και από τις δραματικές εξελίξεις στο υδατικό.

Πηγή : Agronews

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις