Με την «κατάρα» των συναρμοδιοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου, πληγή του σύγχρονου (;) Ελληνικού κράτους, έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς αξιόλογοι αρθρογράφοι και αναλυτές.
Στα εξειδικευμένα θέματα των συναρμοδιοτήτων στην διαχείριση υδατικών πόρων και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν μέσα από τις φιλόξενες στήλες των τοπικών ΜΜΕ και του ypethe.gr.
Παρότι εδώ και πολλά χρόνια επιχειρήθηκε ο εκσυγχρονισμός στην διαχείριση υδάτων και η προσαρμογή στα Ευρωπαϊκά δεδομένα, τόσο με το θεσμικό πλαίσιο του Ν. 1739/87 (επί υπουργίας Αν. Πεπονή) και αργότερα με την Οδηγία 2000/60 (και τα ΣΔΛΑΠ), δυστυχώς, στον συγκεκριμένο τομέα, δεν κατορθώσαμε επί της ουσίας να καταπολεμήσουμε ξεπερασμένες νοοτροπίες και αγκυλώσεις ετών. Οι κατακερματισμένες αρμοδιότητες για την διαχείριση των υδάτων σε πολλούς συναρμόδιους φορείς, δεν μας επιτρέπουν ακόμη να πετύχουμε αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του νερού.
Εδώ και χρόνια (από το 2014) είχα παραμείνει με την εντύπωση ότι η απογραφή όλων των σημείων υδροληψίας (και συνεπώς και των υδρογεωτρήσεων) υλοποιείται με το Εθνικό (ηλεκτρονικό) Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ) που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (όπως προβλέπει η ΚΥΑ 145026/14-1-2014)
Ο τίτλος όμως του ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ «Απογραφή υδρογεωτρήσεων ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΙΛΕΛΕΡ» μου προξένησε στην αρχή το ενδιαφέρον, το οποίο σύντομα μετατράπηκε σε απορία και στην συνέχεια σε θυμό !
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «..Σκοπός του έργου είναι η επιτόπια καταγραφή,
με συμπλήρωση απογραφικών δελτίου για κάθε υδρογεώτρηση με στοιχεία τεχνικά,
πληροφοριακά, μετρήσεων και χρήσης, η καταχώρηση των δεδομένων σε ψηφιακή βάση
δεδομένων και η εκτίμηση των απολήψιμων ποσοτήτων νερού ανά χρήση στο υπόγειο
υδατικό σύστημα της περιοχής του Δήμου Λάρισας…» και παρακάτω συνεχίζει
να μας πληροφορεί ότι «..το σημαντικό πρόγραμμα που εκπονεί η
Ε.Α.Γ.Μ.Ε. .... θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τετράμηνο…» !!
Σημειώνουμε ότι στο Ε.Μ.Σ.Υ υπάρχουν :
« ...το Γενικό Ευρετήριο σημείων υδροληψίας στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα ή οι επωνυμίες των χρηστών των νερών και τα στοιχεία που ορίζουν τα σημεία υδροληψίας. ο Ηλεκτρονικός Φάκελο, στον οποίο καταχωρίζονται και αρχειοθετούνται οι άδειες χρήσης νερού, οι αιτήσεις χορήγησης αδειών χρήσης καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής στο ΕΜΣΥ και ο Ψηφιακό Χάρτης, στον οποίο αποτυπώνονται οι συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας ανά λεκάνη απορροής....»
Περιμέναμε λίγες ημέρες μήπως και υπάρξει κάποιας μορφής αντίδραση από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Δ/νση Υδάτων) ή της Περιφέρειας Θεσσαλίας (μερική αρμοδιότητα), αλλά εις μάτην.
Δεν βρέθηκε ούτε ένας Δ/ντής (ή έστω αρμόδιος υπάλληλος) να πει : «Βρε παιδιά, το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ και αντιμετωπίζεται στα πλαίσια της Οδηγίας 2000/60 για τα νερά του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών απορροής (ΣΔΛΑΠ), εσείς τι επιπλέον στοιχεία θέλετε ;»
Αλλά και οι Δήμαρχοι, που αναφέρονται στο ρεπορτάζ και συνομίλησαν (φωτογραφιζόμενοι) με τους υπαλλήλους της Ε.Α.Γ.Μ.Ε (πρώην Ι.Γ.Μ.Ε), δεν θα έπρεπε να ζητήσουν την άποψη των υπαλλήλους τους για το θέμα (Δ/νση περιβάλλοντος των Δήμων ή όποιο άλλο τμήμα συνεπικουρεί και παραλαμβάνει τις αιτήσεις άδειας χρήσης και εκτέλεσης γεωτρήσεων, με πολλές από τις ζητούμενες πληροφορίες) ; Αν το είχαν κάνει, ίσως τότε να είχαν αναρωτηθεί και οι Δήμαρχοι για την σκοπιμότητα του νέου αυτού εγχειρήματος της Ε.Α.Γ.Μ.Ε !
Αναρωτιέμαι, γιατί στη χώρα μας είναι τόσο δύσκολο να συνεργαστούμε και να μην σπαταλάμε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για ίδια ή παρόμοια αντικείμενα ;
Αλλά και ένας καλόπιστος πολίτης, εύλογα θα αναρωτιέται :
- Αφού σύμφωνα με την προαναφερθείσα ΚΥΑ, εφαρμόζεται (και είναι σε εξέλιξη) από το 2014 το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ), γιατί ασχολείται και η Ε.Α.Γ.Μ.Ε (πρώην Ι.Γ.Μ.Ε) με το ίδιο θέμα ;
- Μήπως καθυστερεί η απογραφή (κάτι που δεν θα με εξέπληττε) από τις αρμόδιες Δ/νσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ;
- Μήπως τα στοιχεία που χρειάζεται η Ε.Α.Γ.Μ.Ε υπάρχουν στο Ε.Μ.Σ.Υ (όπως εκτιμώ προσωπικά) και δεν τους δίνουν πρόσβαση ;
- Και εάν δεν υπάρχουν, γιατί άραγε δεν φρόντισαν εγκαίρως να απευθυνθούν στην αρμόδια Δ/νση του ΥΠΕΝ να συμπεριλάβουν, τις επιπλέον πληροφορίες που θέλουν, στα προβλεπόμενα απογραφικά δελτία του Ε.Μ.Σ.Υ ;
Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν νομίζω ότι πρόκειται να δοθούν από κανένα αρμόδιο ή συναρμόδιο, γιατί εκτός από το «τέρας» της γραφειοκρατίας, υπάρχει και η «Λερναία Ύδρα» με τα πολλά κεφάλια των συναρμοδιοτήτων. Ένα κόβεις, δέκα φυτρώνουν ! !
Και σκέπτομαι ότι η μόνη μας ελπίδα και για το θέμα αυτό (ασήμαντο για τους πολλούς), ίσως να είναι άλλη μια κοινή ψηφιακή πλατφόρμα (αν το λέω σωστά) που θα επιβάλλει σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, ο εκσυγχρονιστής Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης !!
* Ο Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕ/ΚΕ
Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :
- Από την σελίδα μας στο fb
- Από την ομάδα μας στο fb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :