Υδρογόνο από Υδροηλεκτρικά έργα - Green hydrogen to be produced at Swiss hydropower plant


Ενώ η Ελλάς πελαγοδρομεί μεταξύ διαδοχικών τροποποιήσεων (2018 & 2019) του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ), χωρίς να μειώνει το υψηλό ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης της  (74%, έναντι 55% μέσου όρου των της ΕΕ), διαβάζουμε ότι ["Ξαναγράφεται" το ΕΣΕΚ μετά την Ευρωπαϊκή απόφαση για τους στόχους CO2 - Απαιτούνται πάνω από 10 GW νέες ΑΠΕ ως το 2030].

Και αναρωτιέται κανείς γιατί θα πρέπει να στηριχθεί ακόμη περισσότερο στο εισαγόμενο φυσικό αέριο και σε αιολικά ή/και  φωτοβολταϊκά και δεν επενδύει στην υδροηλεκτρική ενέργεια ;

Το ερώτημα μάλιστα γίνεται ακόμη πιο πιεστικό για την χώρα μας, όταν ουσιαστικά στις ΑΠΕ κατατάσσουν οτιδήποτε άλλο (ΦΒ, Βιομάζα, Αιολικά, Γεωθερμία, κ.ο.κ.) ΕΚΤΟΣ από τα υδροηλεκτρικά έργα !

Ειδικά στη Θεσσαλία, τα ημιτελή έργα (Συκιά – σήραγγα) και η ολοκληρωμένη (από το 2001) Μεσοχώρα, θα μπορούσαν να προσθέσουν στην ΔΕΗ εγκατεστημένη ισχύ εκατοντάδων MW, αλλά και την δυνατότητα σημαντικής αποθήκευσης ενέργειας με το σύστημα της αντλησοταμίευσης.

Και όταν εμείς εδώ αδυνατούμε να αξιοποιήσουμε, για ολόκληρες δεκαετίες, έτοιμα υδροηλεκτρικά έργα,  δείτε παρακάτω πως η Ελβετία αξιοποιεί την  υδροηλεκτρική ενέργεια : 

[ Η ελβετική εταιρεία ενεργειακού εφοδιασμού και εμπορίου Axpo σχεδιάζει να παράγει πράσινο υδρογόνο για μεταφορά, κατασκευάζοντας μια μονάδα παραγωγής στο εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας Eglisau-Glattfelden 43 MW στον ποταμό Ρήνο στην Ελβετία.

Προγραμματισμένη να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022, η εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου 2,5 MW προορίζεται να παράγει περίπου 350 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως, η οποία θα παραδοθεί σε ένα δίκτυο σταθμών πλήρωσης.

Αυτό, λέει η Axpo, θα εξοικονομήσει στον τομέα των οδικών μεταφορών περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια λίτρα ντίζελ ετησίως.
Εάν η ζήτηση για υδρογόνο αυξάνεται όπως αναμενόταν, η χωρητικότητα της μονάδας μπορεί να διπλασιαστεί στα 5 MW, δήλωσε η Axpo, η οποία πρόσθεσε ότι η άμεση σύνδεση της μονάδας παραγωγής με τον σταθμό παραγωγής ενέργειας θα εξασφαλίσει ουδέτερη από το κλίμα παραγωγή υδρογόνου. Η Axpo είπε ότι οι προετοιμασίες για την επίσημη διαδικασία έγκρισης θα ξεκινήσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Η Axpo άρχισε να σχεδιάζει μια εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου σε αυτό το εργοστάσιο το 2015. Ωστόσο, το έργο δεν συνεχίστηκε περαιτέρω επειδή οι όγκοι πωλήσεων υδρογόνου παρέμειναν κάτω από τις προσδοκίες. 
«Από τότε, ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή έχει γίνει πολύ πιο σημαντικός, ενώ το υδρογόνο έχει αποδειχθεί ότι είναι η κατάλληλη πηγή ενέργειας για την απο-ανθρακοποίηση στους τομείς της κινητικότητας και της βιομηχανίας», δήλωσε ο Guy Bühler, επικεφαλής του υδρογόνου στην Axpo.

Καθώς το οικοσύστημα υδρογόνου του τομέα της κινητικότητας συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελβετία, η Axpo συνεργάζεται με τον προμηθευτή υδρογόνου Hydrospider για την εμπορία του φυσικού αερίου που παράγεται στο εργοστάσιο Eglisau-Glattfelden, παραδίδοντάς το απευθείας σε ένα δίκτυο πρατηρίων καυσίμων.
Υπάρχουν περισσότερα από 50 φορτηγά που κινούνται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου στο δρόμο στην Ελβετία. Σύμφωνα με την Hydrospider, θα υπάρξουν περισσότερα από 1600 έως το 2026. Το δίκτυο των σταθμών πλήρωσης υδρογόνου θα αναπτυχθεί επίσης σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, από 6 έως 50 περίπου. ].

Πηγή : 

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :
- Από την σελίδα μας στο fb
- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις