Νέοι στόχοι από την ΕΕ, για την «πράσινη μετάβαση» στην γεωργία αυτή τη φορά (δες εδώ το σχετικό δημοσίευμα στο ypaithros.gr, 10/1/2021).
Νέα σχέδια θα εκπονηθούν σε κάθε χώρα - μέλος για να εξυπηρετηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, σε σχέση με την γεωργία.
Και όλα αυτά θα έρθουν να προστεθούν σε άλλα «σχέδια» όπως για την ενέργεια, τα νερά, την βιοποικιλότητα, τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κλπ.
Συστάσεις, αυστηρές και δεσμευτικές, «εκτόξευσε» ήδη η ΕΕ για τα νέα σχέδια αλλά και «κρίσεις» για την εφαρμογή των προηγούμενων.
Δεν χρειάζεται, νομίζουμε, να πούμε ότι, για μια ακόμη φορά, η χώρα μας υστερεί στον χρόνο εκπόνησης των σχεδίων, στην εφαρμογή τους, στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων κλπ.
Ειδικά για τα νερά (όπως εξάλλου διαπιστώνει κανείς και με μια απλή ανάγνωση του δημοσιεύματος και ειδικά της παραγράφου που αφορά την κατάσταση των υδάτων στη χώρα μας) οι εκτιμήσεις της ΕΕ είναι ότι αποτελούν «μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες» της Ελλάδας και ότι η χώρα μας «συγκαταλέγεται στα κράτη - μέλη που η άντληση νερού αποτελεί πρόβλημα...».
Συνεπώς, συμπληρώνουμε και εμείς, όταν σχεδόν σε όλα τα σχέδια που αναφέρονται στον πρωτογενή τομέα αποτύχαμε να τα «συνθέσουμε», να τα εφαρμόσουμε, και ειδικά για τα νερά ακόμη και τώρα, απουσιάζουν κρίσιμης σημασίας έργα, τι προοπτικές υπάρχουν άραγε για να πετύχουμε τους νέους φιλόδοξους στόχους που τίθενται από την ΕΕ ;
Ας πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε με τα «σχέδια», τα οποία, με τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε, καταλήγουν συχνά να είναι «σχέδια επί χάρτου», με μόνο αποτέλεσμα την ανταπόκριση της χώρας μας (συχνά με καθυστερήσεις) κυρίως στις τυπικές υποχρεώσεις μας προς τα όργανα της ΕΕ.
Βεβαίως ορισμένα από αυτά τα σχέδια εξασφαλίζουν την δυνατότητα σε κάποιους να «αναλάβουν» την ευθύνη υλοποίησης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που όμως και αυτά, όταν
ολοκληρωθούν, συνήθως αφήνουν όφελος μόνο σε εκείνους που τα εκπονήσαν και λιγότερο έως καθόλου στους αγρότες, στην γεωργία συνολικά, στην βελτίωση της κατάστασης στα ύδατα κλπ.
Είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε τακτική και
νοοτροπία ;
Φαίνεται πως όχι. Κάτι τέτοιο απαιτεί
οργάνωση, επαγγελματισμό, συγκρούσεις με όσους «ξεβολεύονται», πολιτικό
κόστος από όσους «ενοχλούνται» και φυσικά επιμονή διαχρονικά και όχι
στα όρια της θητείας ενός ...Υπουργού !
Και, όπως προκύπτει, η γεωργία δεν
υπάγεται σε εκείνους τους τομείς, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, οι
ανεμογεννήτριες, το φυσικό αέριο κ.α που φέρνουν
χρήμα, «επενδύσεις», κέρδη κλπ. και που συνήθως προσελκύουν το
ενδιαφέρον των εκάστοτε κυβερνώντων.
Πηγή : ypaithros.gr
Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :
- Από την σελίδα μας στο fb
- Από την ομάδα μας στο fb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :