Το οξύ υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας - Του Άγγελου Ζαχαρόπουλου*

 


Η συμπυκνωμένη εμπειρία, η βαθιά γνώση της ιστορίας του θέματος και ο τεκμηριωμένος λόγος χαρακτηρίζουν την πρόσφατη τοποθέτηση του βετεράνου τεχνοκράτη Άγγελου Ζαχαρόπουλου σχετικά με την, αυτονόητη, για κάθε λογικό και σκεπτόμενο πολίτη, ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου.
Η επικέντρωση του αρθρογράφου στις προοπτικές τις οποίες αποστερεί από τον πρωτογενή τομέα η στασιμότητα στα έργα αυτά, καθόλου δεν αναιρεί και άλλες βασικές πλευρές της ταμίευσης και της μεταφοράς υδάτων από τον ταμιευτήρα Συκιάς, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός αποθέματος ασφάλειας για περιόδους ξηρασίας, η χρησιμοποίηση μέρους των υδάτων αυτών για τεχνητό εμπλουτισμό και κάλυψη του ελλείμματος που επί δεκαετίες έχει δημιουργηθεί στους υπόγειους υδροφορείς της Θεσσαλίας κ.ο.κ.
Θα ήταν τέλος παράλειψη εάν δεν επισημάνουμε την απαράδεκτη μικροπολιτική τακτική σταδιακής εγκατάλειψης του αρχικού σχεδιασμού της βιώσιμης αξιοποίησης των υπόγειων υδάτων στη Θεσσαλία που περιγράφει ο αρθρογράφος.
Σήμερα βιώνουμε με τον πιο δραματικό τρόπο τις συνέπειες αυτής της, «θεσμικά» κατοχυρωμένης (!), αναρχίας στην υπερεκμετάλλευση  των μόνιμων αποθεμάτων νερού από τους υπόγειους υδροφορείς (έλλειμμα μεγαλύτερο από τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού !!). 

Και η ειρωνεία στην ιστορία αυτή είναι ότι η μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο πλέον καθίσταται, για έναν ακόμη λόγο, εκ των ουκ άνευ παράμετρος αποκατάστασης μιας οικολογικής καταστροφής, η οποία τείνει να γίνει ανεπίστρεπτη «χάρις» στην ανεπάρκεια και την αβελτηρία των πολιτικών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.


Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

*Ο Άγγελος Ζαχαρόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρ. γενικός διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ.


Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις