ΤΟ «ΛΑΧΑΝΙΚΟ» ΓΛΥΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ…!!!! – Του Σταμάτη Σεκλιζιώτη*

 



ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα καλλιέργεια στην κατηγορία των «φρέσκων και μεταποιημένων λαχανικών» αλλά και με διαδεδομένη παρουσία στους εδώδιμους κήπους και στους λαχανόκηπους...Πλούσιο σε βιταμίνες Β1-Β9, άμυλο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φωσφόρο κάλιο και μαγνήσιο, σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αντιμετωπίζει αναιμία και χοληστερίνη. Μπορεί να απολαμβάνεται με πολλούς τρόπους, είτε φρέσκο, μαγειρεμένο, είτε διατηρημένο στην ψύξη ή κονσερβοποιημένο, ή ακόμα και αλεσμένο (γλυκό καλαμποκάλευρο..). Ένα πράγμα είναι σίγουρο - αν δεν έχετε γευτεί ποτέ μια ρόκα καλαμποκιού γλυκιά και ζουμερή (καλύτερα με βούτυρο...), τότε χάνετε..!!

Το γλυκό καλαμπόκι δεν είναι παρά ένα κοινό καλαμπόκι όπως τα υπόλοιπα με την μόνη διαφορά ότι «εξελικτικά» το έχει «τροποποιήσει» η ίδια η φύση και πρόκειται για καλαμπόκι με περισσότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και πρωτεΐνες. Πριν αυτή την εξέλιξη το καλαμπόκι αυτό ήταν πολύ πιο πλούσιο σε άμυλο και λιγότερο «γλυκό»…!! 

Πρωτοκαλλιεργήθηκε συστηματικά σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά κυρίως στην Αμερικανική Ήπειρο όπου και η πατρίδα του καλαμποκιού (περίπου το έτος 1700 στην Pennsylvania). Η πρώτη εμπορική ποικιλία καλλιεργήθηκε το 1779.

Περισσότερα εδώ

 

* Από πρόσφατη ανάρτηση του κ. Σταμάτη Σεκλιζιώτη στο facebook

Ο Σταμάτης Σεκλιζιώτης είναι Γεωπόνος (ΑΠΘ), Αρχιτέκτονας Τοπίου και πρώην Β’ Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Έχει τιμηθεί δυο φορές (2002, 2009) με τα Βραβεία Αριστείας για το Αγροτικό Ρεπορτάζ (Honorary Awards «Excellence in Reporting») του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, με πλούσια αρθρογραφία στα ΜΜΕ και συχνή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για θέματα αγροτικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά κ.α


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις