Οι αόρατες επιπτώσεις των πλημμυρών στην ποιότητα και παραγωγικότητα των εδαφών

 



Όλο το προηγούμενο διάστημα, τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για τις πλημμύρες του φετινού Σεπτέμβρη αφορούσαν κυρίως τις ορατές επιπτώσεις στην κοινωνία, όπως στις ανθρώπινες ζωές, στους διάφορους τομείς της οικονομίας, δηλαδή δημόσιες υποδομές (γέφυρες, δρόμοι κ.α), ιδιωτικές αγροτικές υποδομές - εξοπλισμό (γεωργικά μηχανήματα, αρδευτικά, κ.α), στην διάβρωση των εδαφών καθώς και στις καλλιέργειες (παραγωγή προϊόντων).

Αυτή την φορά διαβάσαμε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας ένα άρθρο του Δρ Χρίστου Τσαντήλα, Γεωπόνου – Εδαφολόγου (πρώην τακτικού ερευνητή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και Διευθυντή του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών), για κάποιες άλλες επιπτώσεις που είναι μεν αόρατες, αλλά είναι μακροχρόνιες και εξίσου σοβαρές με τις πρώτες. Πρόκειται για τις επιπτώσεις στα εδάφη (των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες) και αφορούν στα αβιοτικά και βιοτικά συστατικά τους, στην ποιότητα και παραγωγικότητα τους και τελικά στην επίδραση που έχουν στην εδαφική βιοποικιλότητα και συνολικά στα χερσαία οικοσυστημάτα.

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δείτε επίσης εδώ σχετική παρουσίαση για την Διαχείριση Εδαφών στη Θεσσαλία του κ. Τσαντήλα, που έγινε σε επιστημονική εκδήλωση του 2018 "ΕΥΑΛΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ : ΠΑΡΟΝ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ" .


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις