Εισαγγελική αβελτηρία (*) - Κώστας Μεζάρης(**)



Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 η Θεσσαλία δοκιμάστηκε σκληρά από την κακοκαιρία Daniel. Μεταξύ των καταστροφών ήταν και η πλημμύρα περιοχών του Δήμου Λαρισαίων (Γιάννουλη), οφειλόμενη στην υπερχείλιση του αριστερά αναχώματος από τα νερά του Πηνειού.

Ένα μήνα μετά, σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην “Ελευθερία” (2-10-2023) με τίτλο “Το πάθος του Πηνειού και τα παθήματα των ανθρώπων”, επεσήμανα ότι η κοίτη του Πηνειού στην γέφυρα Γιάννουλης δεν είναι λειτουργική σε ολόκληρο το πλάτος της, λόγω των επιχώσεων που έχουν αχρηστεύσει την δεξιά κατά την ροή ψηλή κοίτη του ποταμού, σημειώνοντας ότι “...Στην επιχωμένη λωρίδα της ψηλής κοίτης υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, κέντρων διασκέδασης, βιοτεχνιών, συνεργείων και εκθέσεων αυτοκινήτων κ.ά. από την ανάντη πλευρά και γήπεδα ποδοσφαίρου από την κατάντη πλευρά” (της γέφυρας). 
Στη συνέχεια του άρθρου πρόβαλα το συμπέρασμα ότι “Είναι προφανές ότι η αδυναμία λειτουργίας της προαναφερθείσας βοηθητικής γέφυρας (στη δεξιά κατά την ροή ψηλής κοίτης) λόγω των επιχώσεων, συνέβαλε στην ανύψωση της στάθμης της πλημμυρικής ροής στον Πηνειό και ενδεχόμενα στην κατάκλυση της περιοχής των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, επειδή στην περιοχή αυτή των επιχώσεων είναι μειωμένη η διατομή του Πηνειού κατά το ένα τρίτο του πλάτους και κατά το κοινώς λεγόμενο συνέβη “μποτιλιάρισμα” των νερών στα υπόλοιπα δύο τρίτα της κοίτης.”. Η κατάσταση της επίχωσης υπάρχει εδώ και δεκαετίες, χωρίς να προκαλέσει την αντίδραση κάποιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής, εκτός της περίπτωσης μιας μελέτης. Παρέμενε ανεκτή επειδή δεν δημιουργούσε προβλήματα πλημμύρας με τις συνήθεις παροχές του Πηνειού, μέχρι που προέκυψε η πλημμύρα Daniel.
Την καταγγελία μου αυτή μετέφερε γραφικά στο διαδίκτυο ο συμπολίτης και δεινός γνώστης των υδραυλικών θεμάτων της Θεσσαλίας Κ. Γκούμας, ώστε έγινε αντιληπτό και με φωτογραφίες και κατόψεις της περιοχής ο εξαιρετικά αρνητικός ρόλος των επιχώσεων στα τότε πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα του Πηνειού στην Λάρισα. Οι επιχώσεις εκτιμάται ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην πλημμύρα της περιοχής των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης με την θραύση του αριστερά αναχώματος του Πηνειού ανάντη των επιχώσεων, αφού η ροή των νερών εμποδίστηκε από αυτές με τον περιορισμό της διαθέσιμης κοίτης στα 2/3 του πλάτους της.
Μεταγενέστερα, στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας HVA που ορίστηκε από την κυβέρνηση να εξετάσει τους λόγους της πλημμύρας Daniel και να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επανάληψής της στο μέλλον, σημειώθηκε στο ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ μετά την κακοκαιρία Daniel- ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024 : “... επισημαίνονται τα κρίσιμα σημεία που εμποδίζουν την πλημμυρική παροχή και μειώνουν σημαντικά την ικανότητα εκροής του Πηνειού ποταμού. Η αναφορά των ευρημάτων διερεύνησης προσδιορίζει συγκεκριμένα την δομημένη περιοχή κατά μήκος του δρόμου από την Λάρισα προς την Γιάννουλη ως σημαντικό εμπόδιο στην εκφόρτιση του ποταμού. Η περιοχή αυτή στενεύει το πλάτος της πλημμυρικής κοίτης από περίπου 550 μέτρα σε 340 μέτρα, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της ικανότητας εκροής του ποταμού κατά περίπου 38%. Η δομημένη περιοχή λειτουργεί ως σημείο συμφόρησης προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρες στην περιοχή δυτικά της Λάρισας κατά την διάρκεια της καταιγίδας Daniel. Η αντιμετώπιση αυτής της συμφόρησης είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της συνολικής διαχείρισης των πλημμυρών και της ανθεκτικότητας της περιοχής”.
Πρόσφατα σε άρθρο του Τ. Μπαρμπούτη που δημοσιεύτηκε με τίτλο “Σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών : Ευθύνες και προοπτικές” στην “Ε” στις 5-8-24, αναγράφεται : “…Τότε έγινε ευρέως γνωστό πως ένα σημαντικό τμήμα της ζώνης πλημμυρών (π.χ. στην περιοχή “Ρίο”) παραμένει εδώ και πολλά χρόνια καταπατημένο, παρεμποδίζοντας την απρόσκοπτη ροή των πλημμυρικών ροών και δημιουργώντας προφανείς κινδύνους για την πόλη. Έντεκα μήνες μετά τίθεται το ερώτημα εάν το αρμόδιο Υπουργείο, ο Δήμος Λαρισαίων και βεβαίως οι δικαστικές αρχές συντόνισαν ή όχι τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της εξόφθαλμης αυτής αυθαιρεσίας..."
Στο πραναφερθέν άρθρο μου δεν χρειάστηκε να αναφέρω ότι όλες οι κατασκευές των επιχώσεων στη δεξιά ψηλή κοίτη στην περιοχή της γέφυρας Γιάννουλης είναι παράνομες, επειδή θεώρησα ότι είναι ευνόητο, όπως αποδεικνύεται και από τις προεκτεθείσες σχετικές αναφορές αξιόλογων συμπολιτών αλλά και ξένων ειδικών. Ευνόητες ήταν και οι παροτρύνσεις γνωστών μου αναγνωστών του άρθρου “…να πας στον εισαγγελέα ! ”, οι οποίες αποδείκνυαν ότι κατά την κοινή αντίληψη οι επιχώσεις αποτελούν παρανομία που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την αρμόδια εισαγγελική αρχή. Στις παροτρύνσεις αυτές αντέτεινα ότι δεν χρειάζεται να καταφύγω προσωπικά σε εισαγγελέα, θεωρώντας εύλογη την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δικαιοσύνης σε μία τόσο κραυγαλέα παρανομία. 
Το πόσο αφελείς ήταν τόσο οι γνωστοί μου όσο και εγώ όσον αφορά την απαιτούμενη και αναμενόμενη παρέμβαση κάποιας εισαγγελικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η δικαιοσύνη αδρανεί προκλητικά, χωρίς να έχει γίνει γνωστή οποιαδήποτε σχετική εισαγγελική έρευνα, πολλώ δε μάλλον να έχει μεταβληθεί στο ελάχιστο η κατάσταση των επιχώσεων. 
Παρά τον πανελλήνιο θόρυβο στα ΜΜΕ για τις καταστροφές από πλημμύρα της περιοχής της Γιάννουλης, με χαρακτηριστικές εικόνες της μετακίνησης στην γέφυρα Γιάννουλης πολιτών σε κάδο φορτωτή και παρά την προαναφερθείσα επισήμανση της εταιρείας HVA, που συνέταξε την έκθεσή της κατόπιν κυβερνητικής εντολής.
Είναι γεγονός ότι για ήσσονος σημασίας θέματα παρανομιών συγκριτικά με το θέμα της μερικής έμφραξης της κοίτης του Πηνειού στην γέφυρα Γιάννουλης, που τόσες ζημιές προκάλεσε και μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον, η παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής είναι ακαριαία. Όπως π.χ. σε ένα θέμα παράνομης δημιουργίας σκουπιδότοπου (Βλέπε πρόσφατα δημοσιεύματα στην “Ε” “Απέραντος σκουπιδότοπος ο Ενιπέας” στις 7-8-24 και άμεση αντίδραση με “Εισαγγελική έρευνα για την χωματερή στον Ενιπέα” στις 8-8-24 !). 
Αποδεικνύεται ότι οι εισαγγελείς διαβάζουν την “Ελευθερία”, αφού η έρευνα για τον σκουπιδότοπο διατάχτηκε “…έπειτα από δημοσίευμα της “Ε”“, αλλά φαίνεται ότι στις όποιες καταγγελίες και αναφορές στον τύπο για παράνομες δραστηριότητες δρουν επιλεκτικά. 
Άμεσα για τις “εύκολες” υποθέσεις, όπως για ένα παράνομο σκουπιδότοπο, που η έρευνα λόγω άγνωστων δραστών θα οδηγηθεί στο αρχείο, αντιθέτως επιδεικνύοντας ασύγγνωστη αβελτηρία που δεν συνάδει με τον ρόλο τους ως “λειτουργών” της δικαιοσύνης για τις “δύσκολες”, όπως η επίχωση της κοίτης του Πηνειού στην γέφυρα Γιάννουλης.

(*) Αβελτηρία : από το στερητικό “α” + “βέλτερος-βελτίων”, αυτός που δεν μπορεί να βελτιωθεί, η αδυναμία επίτευξης βέλτιστου αποτελέσματος, κατ επέκταση νωθρότητα στην σκέψη, μωρία, απερισκεψία, απρονοησία, ανεπάρκεια, αδιαφορία.

(**) Ο Κώστας Μεζάρης είναι πολιτικός Μηχανικός

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

Eνημερωθείτε για τα νέα του blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις