Κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις για την πορεία της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

 


Κρίσιμες και καθοριστικές για την πορεία της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και ειδικά για το μέλλον του πρωτογενή τομέα, οι αποφάσεις που καλείται να πάρει ο Πρωθυπουργός (ΠΘ) στη σημερινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στου Μαξίμου, όπως μας προϊδεάζει ο Θεσσαλός υπουργός  κ. Τσιάρας (δες σχετικές δηλώσεις του για το φράγμα Μουζακίου : https://neosagon.gr/diasosi-tis-limnis-plastira-apo-yperantlisi-ydatinon-apothematon-gia-ardeftiki-chrisi/ )

Στη Θεσσαλία όμως αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η «μάχη για το νερό», με μια σοβαρή και φιλότιμη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους (υπηρεσίες και φορείς), με σκοπό να φθάσει νερό μέσω του Πηνειού (δες στον σύνδεσμο* την μεγάλη διαδρομή με  τα πολλά   - φυσικά και τεχνητά – εμπόδια) σε όσο το δυνατόν περισσότερα χωράφια που αρδεύονται από την μοναδική αξιόλογη «αποθήκη» νερού (Λίμνη Ν. Πλαστήρα).

Παράλληλα, ξεκινάει και ένας σιωπηλός και ακήρυκτος «πόλεμος» (δες τον σύνδεσμο** με τις σχετικές δηλώσεις), που έχει την αφετηρία στην 10ετία του ΄70 και αφορά τις διάφορες ανταγωνιστικές χρήσεις (ύδρευση, άρδευση, τουρισμός) και το περιβάλλον.



Οι χθεσινές φωτογραφίες όμως, μία από ένα σημείο του «ποταμού» Πηνειού, στην περιοχή της Γυρτώνης (κατάντη του θυροφράγματος) και μία από την «λαβωμένη» παρακάρλια περιοχή, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που βιώνει η Θεσσαλία και των εν δυνάμει κινδύνων για το περιβάλλον.

Ευελπιστώ ότι  ο ΠΘ θα αντιληφθεί το διακύβευμα, θα ξεπεράσει τα διλήμματα, θα πάρει τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται και θα εκφράσει έμπρακτα την πολιτική βούληση για την ανασυγκρότηση και θωράκιση της Θεσσαλίας έναντι των απειλών από πλημμύρες, ξηρασία και λειψυδρία !!

Κώστας Γκούμας

*

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2024_07_22_diadromi_toy_neroy_apo_limni_tayropoy_gia_eniishysi_toy_pineioy_-_proheira_fragmata.pdf

**

https://neosagon.gr/diasosi-tis-limnis-plastira-apo-yperantlisi-ydatinon-apothematon-gia-ardeftiki-chrisi/

 Eνημερωθείτε για τα νέα του blog


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις