Επίκαιρα σχόλια στα «ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ» της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

 


Δύο ενδιαφέροντα και επίκαιρα σχόλια του «Ζ» στα «ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ» της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (21 και 23/2/2024), που αναδεικνύουν την πρόσφατη πρωτοβουλία δεκάδων πολιτών για το Υδατικό της Θεσσαλίας :

21/2/2024

[Όλοι μαζί

* ΕΝΑ μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, 3 πρώην πρυτάνεις ΑΕΙ, 20 καθηγητές Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, 14 πρώην βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι 4 πρώην υπουργοί, 11 πρώην δήμαρχοι, 5 πρώην νομάρχες, 7 διανοούμενοι συγγραφείς ερευνητές, 5 πρώην πρόεδροι Επιμελητηρίων. Σε μια εντυπωσιακή συσπείρωση δεκάδων διακεκριμένων πολιτών από όλη τη χώρα, που καλύπτουν ταυτόχρονα όλα τα γνωστά πολιτικά ρεύματα της Ελληνικής κοινωνίας. Και όλοι αυτοί ζητούν το αυτονόητο, να συζητηθεί δηλαδή στη Βουλή και να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το τι θα γίνει τελικά με τα εγκαταλειμμένα έργα Αχελώου. (Ας αποφασίσουν επιτέλους οι πολιτικοί τι θέλουν να αποφασίσουν...).

* Η πρωτοβουλία φυσικά και θα ενέπνεε τον εκ των ‘’Υδρονομέων της Θεσσαλίας’’, τον Λαρισαίο Κ. Γκ. «Τι ζητούν ; Αυτό δηλαδή που επί χρόνια αποφεύγουν να κάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας να παραμυθιάζουν τους Θεσσαλούς με ιστορίες για δράκους, για Φαραώ, για τρομοκράτες κατά της φύσης και άλλα τέτοια. Μήπως ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν ; Να πουν επιτέλους τι θα κάνουν με τα έργα; Και εάν δεν τα θέλουν γιατί κρατάνε την υπόθεση «ανοικτή», ταΐζοντας τον κόσμο με ανοησίες και ακαταλαβίστικες δηλώσεις, λες και είναι βγαλμένες από το μαντείο των Δελφών;» (Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται μεταξύ όσων νιώθουν την ίδια αγανάκτηση απέναντι σε παιχνίδια ισορροπιών και εξυπηρέτησης συμφερόντων, που συντηρούν τη σιωπή και την στασιμότητα στα έργα.)

* ΚΑΙ συνεχίζει: Εδώ που τα λέμε, καιρός δεν είναι, εκτός από τους ‘’πρώην’’, να μπουν μπροστά και οι ‘’νυν’’ και να απαιτήσουν από τις ηγεσίες τους τελεσίδικες αποφάσεις; Ένα είναι βέβαιο: Η Θεσσαλία δικαιούται να γνωρίζει ποια θα είναι τα αποθέματα νερού που θα διαθέτει στο μέλλον ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δύσκολες μέρες της ξηρασίας που πάντα θα την απειλεί. Και τέτοια αποθέματα μόνο ο Αχελώος μπορεί να της εξασφαλίσει. Μπορούν άραγε αυτή την απλή αλήθεια να την αντιληφθούν τα κόμματα που μας κυβερνούν; (Αν πιεστούν, δεν αποκλείεται...) ]

23/2/2024

[«Εμπόλεμοι»


* ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ καμιά φορά το κλίμα που υπήρχε ανάμεσα στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες στα βόρεια σύνορά μας, μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο έως τη δεκαετία 1990, σημειώνει ο εκ των Υδρονομέων της Θεσσαλίας Κ. Γκ. : Συμμετοχή σε «αντίπαλα» πολεμικά μπλοκ, πολλά οχυρωματικά έργα και συρματοπλέγματα, σχεδόν κλειστά σύνορα, απουσία φυσιολογικών διπλωματικών σχέσεων, καχυποψία ανάμεσα σε κυβερνήσεις αλλά και στους πολίτες. Και όμως, σε ένα ζήτημα, τα πράγματα κινήθηκαν μάλλον φυσιολογικά, χωρίς διαμάχες και ιδιαίτερες εντάσεις. Στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων των ποταμών που διασχίζουν και τις γειτονικές χώρες, ο Αώος με Αλβανία, ο Αξιός με Γιουγκοσλαβία, ο Νέστος, ο Στρυμόνας και ο Έβρος με Βουλγαρία. Όπου ουδέποτε αναδείχθηκαν σοβαρά προβλήματα. Κάποιες επιτροπές συνομιλούσαν και συντόνιζαν σε σταθερή βάση την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Π.χ. τη διαχείριση πλημμυρών, ενώ τα έργα αξιοποίησης των υδάτων, υδροηλεκτρικά, ταμιευτήρες άρδευσης κλπ, εξελίχθηκαν «ειρηνικά» και στις δυο πλευρές των συνόρων. (Ήταν απλό να το σκεφτεί για να φτάσει στα καθ’ ημάς.)

* ΤΗΝ ίδια στιγμή, στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο, στην ίδια χώρα, επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες, είναι αδύνατο να υπάρξει συζήτηση για τη διαχείριση των υδάτων του Αχελώου και στοιχειώδης συνεννόηση ανάμεσα σε δυο περιοχές που συνορεύουν, τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία. Οι διαμάχες αυτές ξεπερνούν κάθε όριο, με πρώτους από όλους στα «κάγκελα» τους πολιτικούς και τους αυτοδιοικητικούς, που αντί να φροντίσουν να υπάρξει μια οργανωμένη και μακριά από εντάσεις συζήτηση, όπου βρεθούν και όπου σταθούν «λύνουν το ζωνάρι» τους για ανούσιους καβγάδες, αναβιώνοντας τον «ψυχρό πόλεμο» στο εσωτερικό της χώρας. Και φυσικά, όλη αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση συντηρούν συνειδητά ανεύθυνοι πρωθυπουργοί και υπουργοί, οι οποίοι μια χαρά βολεύονται από τον παράλογο αυτό διχασμό των δύο περιοχών.

Για να δούμε τώρα, εάν ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και οι δύο Περιφερειάρχες θα αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιπαλότητες και να επικρατήσει η λογική. (Αισιόδοξος δείχνει...)

Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις