Όχι άλλη παράταση στην λύση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας κύριε πρωθυπουργέ - (Κ. Γιαννακός - Κ. Γκούμας - Τ. Μπαρμπούτης)*

 


Τις  ημέρες αυτές ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης  θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ και θα δώσει την εφ’ όλης της ύλης καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Εκτός από τις ανακοινώσεις για τα μεγάλα θέματα της τρέχουσας συγκυρίας, στην περιοχή μας υπάρχει όπως φαίνεται  μια προσδοκία για κάποια δήλωση σχετικά με το υδατικό πρόβλημα και ιδίως τα εγκαταλειμμένα, από το 2010. έργα μεταφοράς νερού («εκτροπής») επί του Άνω Αχελώου.

Κάποιοι  μάλιστα προδικάζουν  πως ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να «διορθώσει» την περυσινή  αστοχία ανασκευάζοντας την θέση του περί «νομικών προβλημάτων» και άλλων αιτιάσεων, στην ανεπιτυχή  προσπάθεια  να δικαιολογήσει την στροφή  της κυβέρνησης (και του ιδίου προσωπικά) να μιμηθεί  την παρελκυστική τακτική των προηγουμένων (ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛΛ) και να «παγώσει» αναιτιολόγητα τις διαδικασίες και τις εργασίες ολοκλήρωσης των έργων.

Δεν γνωρίζουμε εάν θα υποβληθεί σχετική ερώτηση στον κ. πρωθυπουργό.

Και παρότι ο τόπος μας «διψάει» για νερό άλλα και για ουσιαστικές επενδύσεις ( πρωτογενής τομέας, ενέργεια, ξηρασία, πλημμύρες κλπ.), είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο  μιας ακόμη «θετικής» κυβερνητικής αντίδρασης για τα ημιτελή έργα Αχελώου.

Οι λόγοι είναι απλοί :

Με την παρατεταμένη απραξία στο θέμα αυτό (και όχι μόνο….), η αξιοπιστία των δηλώσεων και των υποσχέσεων από τους πολιτικούς, τα κόμματα  και ειδικά τους πρωθυπουργούς  δεν έχει απλώς τρωθεί, έχει σχεδόν εκλείψει.

Να θυμηθούμε ότι  η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης είχαν υποσχεθεί την συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων ;

Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι θα «εξετάσει» την υδροηλεκτρική (ΥΗ)  αξιοποίηση των ημιτελών έργων και λίγους μήνες αργότερα οι υπουργοί του (Σταθάκης / Φάμελλος) τον «άδειασαν» επιλέγοντας (εν αγνοία του άραγε ;) τον εξοβελισμό του ΥΗΕ Συκιάς από τον ενεργειακό σχεδιασμό ;

Πότε κάποιος από αυτούς είχε το πολιτικό θάρρος να δώσει μια σαφή εξήγηση στους θεσσαλούς ;

Συνεπώς, εφόσον διανύουμε μια καθαρά προεκλογική περίοδο, ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι πολίτες  δύσκολα θα δώσουν βάση στην ξαναζεσταμένη συνταγή καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων σχετικά  με τα έργα  Αχελώου.

Από την άλλη πλευρά ούτε  ο κ. Μητσοτάκης  θα ήταν διατεθειμένος να επιτρέψει αμφισβητήσεις για το οικολογικό προφίλ που τόσο συστηματικά προσπάθησε να  «χτίσει» όλα αυτά τα χρόνια.

Ούτε  επίσης  θα ήταν πρόθυμος, με τέτοιες δηλώσεις, να διαταράξει τις ισορροπίες σε άλλες περιοχές με αντίθετες προσδοκίες (πχ. Αιτωλοακαρνανία), όπου υπουργοί, βουλευτές και στελέχη (πολιτικά και αυτοδιοικητικά) της ΝΔ στην περιοχή  «αγωνίζονται» για την μη ολοκλήρωση των έργων, έχοντας αέρα στα πανιά τους από ψευδό - οικολογικές οργανώσεις, από  αντιεξουσιαστικές ομάδες  και φυσικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς να δηλώνει τι προτείνει σχετικά με τα έργα αυτά (κατεδάφιση ; άλλο ;), συμπλέει με την ΝΔ στο ζήτημα αυτό !

Άραγε είχε ποτέ φανταστεί ο κ. Τσίπρας πως η στασιμότητα στα έργα Αχελώου, που συνειδητά κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση, θα έβρισκε έναν τόσο «πρόθυμο» συνεχιστή της εγκληματικής   εγκατάλειψης έργων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ;

Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες, μια μόνο δήλωση θα είχε αξία από τον κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ :  να δεσμευτεί ότι με πρωτοβουλία του και στα χρονικά όρια της παρούσας κυβέρνησης θα φέρει το θέμα  ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ για την λήψη μιας ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ σχετικά με την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ή την ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ των ημιτελών έργων (φράγμα Συκιάς και σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι).

Σε μια τέτοια εξέλιξη, όλα τα κόμματα και ειδικά όσοι διεκδικούν την διακυβέρνηση, θα είναι υποχρεωμένοι να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικά με τις προθέσεις τους και να κριθούν αναλόγως από το λαό.

Εκεί θα αποκαλυφθεί εάν και ποιοι, πράγματι ενδιαφέρονται να παραχθεί υδροηλεκτρική ενέργεια στη Συκιά και το Μουζάκι (και όχι  να παραπλανούν το λαό όπως έπραξε ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας), εάν επιλέγουν η όχι την ενίσχυση του υδατικού δυναμικού της κέντρο / ανατολικής Θεσσαλίας με μεταφορά υδάτων από την δυτική της πλευρά (όπως υποτίθεται ότι συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης), εάν και κατά πόσον είναι ειλικρινείς όταν αμφότεροι «στηρίζουν» την επιλογή για άρδευση 2,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων (κάτι που χωρίς ενίσχυση είναι ανέφικτο και οδηγεί συνειδητά σε  οικολογικές καταστροφές).

Στη Βουλή  θα κριθεί ακόμη και η (υποτιθέμενη) οικολογική ευαισθησία των  δυο ηγετών  ώστε να εφαρμόσουν εκείνα που προβλέπονται στις  υπουργικές τους αποφάσεις για αποκατάσταση  των τεράστιων  συσσωρευμένων  ελλειμμάτων (ύψους 3 δις εκατ. κυβικών μέτρων νερού) στους υπόγειους υδροφορείς  χρησιμοποιώντας  αποθέματα  από υφιστάμενους (;) ταμιευτήρες, καθώς επίσης κατά πόσον αντιλαμβάνονται ότι η δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας για την αντιμετώπιση μιας (πολύ πιθανής) παρατεταμένης ξηρασίας, δεν επιτυγχάνεται χωρίς την αποθήκευση και μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο (σε συνδυασμό με σύγχρονα μικρότερα έργα μεταφοράς, εξοικονόμησης και ταμίευσης νερού στα ημιορεινά).

Αντί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ να «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα», υποσχόμενοι την μελλοντική «επανένταξη» των έργων Αχελώου στο υπό αναθεώρηση Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (το οποίο σημειωτέο ανατέθηκε μόλις πριν λίγους μήνες με μεγάλη καθυστέρηση (!), τυχαίο άραγε ;), θα είναι έντιμο και ηθικό μέσα στη Βουλή, μπροστά στο λαό, να τοποθετηθούν δεσμευτικά για το σύνολο των θέσεων τους σχετικά με το μείζον υδατικό - οικολογικό ζήτημα της Θεσσαλίας.

Έτσι, μεταξύ άλλων, θα περιορίσουν και την δυνατότητα τοποθετήσεων «διπλής ανάγνωσης» σαν αυτών του κ. Τσίπρα, που όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και όταν διέθετε πλειοψηφία στη Βουλή, απέφυγε  την σχετική συζήτηση  και, σε ένα τόσο μεγάλο θέμα, επέλεξε να αλλάξει την επί τριάντα χρόνια ακολουθούμενη πολιτική της χώρας με μια απλή υπουργική απόφαση (Φάμελλος, 2017), επιδεικνύοντας περιορισμένο σεβασμό στις δημοκρατικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εξυπηρετώντας προφανώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Και να θυμίσουμε πως ενώ για το ΥΗ έργο Συκιάς (μετά το σχετικό παραμύθιασμα στη Λάρισα / προσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ 2017) αποφάσισαν να το καταργήσουν, αντιθέτως  τάχθηκαν θετικά (άλλοτε ευθέως, άλλοτε δια της σιωπής) σε ανάλογες ιδιωτικές επενδύσεις  ΥΗΕ επί του Αχελώου (Αμφιλοχία, Αυλάκι, Δαφνοζωνάρα, όλα έργα της ΤΕΡΝΑ).

Εκεί προφανώς η  ΥΗ ενέργεια  ήταν…..πράσινη και περιβαλλοντικά αβλαβής !

Τέλος αξίζει να  σημειώσουμε  πως η ΝΔ, το 2010 στην αντιπολίτευση, διαμαρτυρήθηκε γιατί από την τότε κυβέρνηση δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημα της ΠΑΣΕ Αχελώου για συνάντηση με τον  πρωθυπουργό (δες πρακτικά Βουλής, επερώτηση βουλευτών της ΝΔ, 3/5/2010) !

Και ο επικεφαλής των βουλευτών της ισχυρίσθηκε πως το δημόσιο συμφέρον «επιβάλλει την ολοκλήρωση της επένδυσης της σήραγγας για να μην καταρρεύσει» (σημ. : το απαίτησε κάποιος βουλευτής της ΝΔ από την σημερινή κυβέρνηση ή μήπως από τότε οι κίνδυνοι κατάρρευσης έχουν…. εκλείψει ;) και κατακεραύνωνε την τότε κυβέρνηση απαιτώντας να «εκδηλώσει καθαρά την πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του έργου» καθώς και «ξεκάθαρη δέσμευση κι όχι αμφίσημες δηλώσεις και χρησμούς….για να αποτραπούν οι δυσμενείς εξελίξεις που …..απειλούν το έργο…». Τα σχόλια περιττεύουν….

Συμπερασματικά, μετά από τόσες άκαρπες κυβερνητικές περιόδους, θα ήταν, έστω και την τελευταία ώρα, μέγιστη η συνεισφορά του κ. Μητσοτάκη να φέρει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής για δεσμευτικές αποφάσεις.

Όλα τα άλλα είναι περιττά, ανώφελα, χιλιοειπωμένα και άκρως αναξιόπιστα.

*Γιαννακός Κώστας, γεωπόνος, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ,

*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ,

*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ

 Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις