ΣΥΡΙΖΑ : Από την «εγκατάλειψη» των έργων Αχελώου στην «κατεδάφιση» - Μια ιστορία ανευθυνότητας και αναλγησίας - (Κώστας Γκούμας - Τάσος Μπαρμπούτης)*

 


Η πρόσφατη κοινή δήλωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που προτείνει ξεκάθαρα την  κατεδάφιση των εγκαταλειμμένων έργων Αχελώου, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη για τις πραγματικές προθέσεις του κόμματος σχετικά με την τύχη των έργων αυτών. 

Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια είναι η ανταπόκριση   των φίλων, μελών και στελεχών του κόμματος αυτού, ειδικά στη Θεσσαλία, απέναντι σε μια τέτοια προκλητική, επιπόλαιη και πρόχειρη πολιτική τοποθέτηση (αυτό μένει να φανεί).

Ούτε φυσικά γνωρίζουμε την  σκοπιμότητα που, για ένα τόσο σοβαρό θέμα και στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, προκάλεσε την «δήλωση» των τεσσάρων στελεχών, και μάλιστα χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς δεν προέκυψε (τουλάχιστον δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό)  μέσα από τις συνήθεις   διαδικασίες που διέπουν την λειτουργία των κομμάτων (κάποια συζήτηση ή/και απόφαση στις τοπικές οργανώσεις, στην κοινοβουλευτική ομάδα, στην Κ.Ε. κοκ)

Κατά την δική μας εκτίμηση, μια ισχυρή τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κατασκευής των έργων Αχελώου, επιδίωκε την δημιουργία ενός εχθρικού κλίματος  στην κοινή γνώμη  με σκοπό  την διακοπή και στη συνέχεια καθαίρεση των έργων, ειδικά τότε που η πρόοδος τους ήταν ακόμη περιορισμένη. Όμως, με την πάροδο του χρόνου και όταν η πρόοδος στα τρία έργα (φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς, σήραγγα εκτροπής) καθώς και οι απορροφημένοι οικονομικοί πόροι είχαν  υπερβεί  ένα αξιόλογο μέγεθος, ήταν πλέον δύσκολο και επικοινωνιακά παράτολμο να θέτουν ευθέως ζήτημα κατεδάφισης των έργων.

Έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμως καθιερώθηκε η ρητορική ότι «είμαστε ΚΑΤΑ της εκτροπής Αχελώου» και ο ανομολόγητος πόθος της κατεδάφισης «αντικαταστάθηκε» από πολιτικά και επικοινωνιακά τεχνάσματα, από προσχηματικές τοποθετήσεις και οβιδιακές μεταμορφώσεις στελεχών του χώρου, χωρίς βεβαίως τον παραμικρό σεβασμό στους πολίτες, που αναγκαστικά τους παραμύθιαζαν με άφθονα ψέματα, τοποθετήσεις διπλής ανάγνωσης  κλπ.

Ας μας επιτραπεί   στα επόμενα να τεκμηριώσουμε αυτές τις πραγματικά «σκληρές»  κρίσεις μας.

Για λόγους οικονομίας του χώρου θα περιοριστούμε μόνο  στα χρόνια από την  διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015) έως σήμερα.

1. Δεκέμβριος 2015 στη Βουλή, η απάντηση του υπουργού  Χρ. Σπίρτζη σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Κ. Τσιάρα: «…η ήπια εκτροπή των 250 εκατ. κ.μ. νερού ετησίως από τον Αχελώο (σημ. : επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά) σε σύνολο των 2 δις κ. μ. νερού, αποτελεί ένα μικρό μόνο ποσοστό (των υδάτων)…οι εναπομένουσες, μετά την εκτροπή, ποσότητες νερού στον ήδη ρυθμισμένο υδραυλικά Αχελώο, ακόμα και στο δυσμενέστερο υδρολογικά σενάριο, θα υπερεπαρκούν…. (σημ. : για την Αιτωλοακαρνανία)». Επίσης αναφέρει ότι «Για υπέρτατους λόγους προστασίας της ανθρώπινης ζωής, του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του επενδεδυμένου κεφαλαίου, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΚΙΑΣ (η υποσημείωση στο σχετικό έγγραφο είναι του υπουργού !).

[Υπάρχει άραγε περίπτωση ο πρώην υπουργός, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προβεί σήμερα σε ένα σχόλιο για την «πρόταση» περί κατεδάφισης ;

Σίγουρα θα ήταν πράξη εντιμότητας με ιδιαίτερη πολιτική σημασία].

2.Στη συνέχεια, χωρίς και πάλι να υπάρξει κάποια συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ή στη Βουλή για αλλαγή πορείας σχετικά με τα έργα Αχελώου, χωρίς να μεσολαβήσουν κάποιες ενέργειες  (διοικητικές αποφάσεις, μελέτες κλπ.), είτε για «ξεμπλοκάρισμα» των έργων είτε για νέο σχεδιασμό προσαρμοσμένο στην λεγομένη «μικρή εκτροπή» των 250 εκατ. κ.μ. νερού, η κυβέρνηση Τσίπρα και το κόμμα ακολουθήσε μια γραμμή καθησυχασμού για όσους ανησυχούσαν και καλλιέργειας ελπίδων για τους αφελείς.

Ενδεικτικά :

-Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΘΕΜ με αντιπροσωπεία της Κ.Ε. στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (19/9/2017), με επικεφαλής την κα Καλαμαρά και παρουσία του στελέχους (μηχανικού, συμβούλου του υπουργού Π. Σκουρλέτη) κας Μπαρκούτα. Η θέση τους ήταν πως «Τα έργα Εκτροπής Αχελώου δεν είναι επιλογή μας, τα βρήκαμε», ενώ σχετικά με το φράγμα Συκιάς η επικεφαλής εκπρόσωπος δεσμεύτηκε ότι «Θα το μελετήσουμε με το τμήμα Ενέργειας ώστε  το φράγμα να κατασκευασθεί ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΥΨΟΣ» (η επισήμανση δική μας).

Σχετικά με την τύχη της σήραγγας μεταφοράς δήλωσαν πως  «Θα το δούμε μελλοντικά και θα σας ενημερώσουμε» ! ! (σημ. : ουδέποτε υπήρξε σχετική ενημέρωση). Φυσικά ουδεμία αναφορά έγινε για  προοπτική κατεδάφισης των έργων.

- Την ίδια χρονιά (2017), αυτήν ακριβώς τη γραμμή ακολουθήσε και  ο κ. Τσίπρας στην  κορυφαία εκδήλωση  (Αναπτυξιακό Συνέδριο) του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, όπου δεσμεύτηκε να «εξετάσει» την μετατροπή της Συκιάς σε αμιγώς ΥΗ έργο, κάτι που δεν  έπραξε και βεβαίως ουδέποτε έδωσε έστω μια εξήγηση για το φιάσκο των υποσχέσεων του.

- Λίγες εβδομάδες αργότερα, η βουλευτίνα Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κα Παναγιώτα Βράντζα, πάντα καλοπροαίρετη και σταθερά τοποθετημένη στην άποψη της για ολοκλήρωση της Συκιάς, με αναβαθμισμένες τις ελπίδες της από τις δηλώσεις Τσίπρα, έγραφε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας (11/10/2017): «Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και για τα δυο φράγματα (Μεσοχώρας, Συκιάς).Το φράγμα Μεσοχώρας θα λειτουργήσει άμεσα και αυτό της Συκιάς θα ολοκληρωθεί, ώστε να παράξουν πολύτιμη για τη χώρα καθαρή ηλεκτρική ενέργεια».

Δυστυχώς και αυτή όπως και όλοι οι καλοπροαίρετοι πολίτες διαψεύστηκε….

- Την ίδια ακριβώς περίοδο, ο ένας από τα τέσσερα στελέχη που προαναφέραμε, ο τότε υπουργός κ. Φάμελλος, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Λάρισας (11/10/2017) «τι θα απογίνουν τα ημιτελή έργα ; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη...ολοκλήρωσης των υδροηλεκτρικών (σημ. : του Αχελώου) ;».

Και η απάντηση του «υπεύθυνου» υπουργού : «Βασική μας επιλογή (σημ. : με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων) είναι να μην μειωθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις στην περιοχή…Στη συνέχεια ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» (η επισήμανση δική μας).

Προφανώς ο κ. Φάμελλος την περίοδο εκείνη, με την  έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων, περιορίστηκε στην επίτευξη του στόχου του ΣΥΡΙΖΑ να εξαιρέσει την μεταφορά (εκτροπή) των υδάτων από τον Αχελώο στον κάμπο.

Όμως, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε όσους έθεταν ερωτήματα για την τύχη των ημιτελών έργων, με αμφίσημες δηλώσεις όπως αυτή που προαναφέραμε, άφηνε «ανοικτό» το θέμα της υδροηλεκτρικής αξιοποίησης !

Λίγους μήνες αργότερα, το 2018, με την έγκριση του ενεργειακού σχεδιασμού (ΕΣΕΚ), από κοινού με τον κ. Σταθάκη, εξαίρεσαν το φράγμα Συκιάς ΚΑΙ από την παραγωγή ΥΗ ενέργειας, αφήνοντας το έργο αυτό κυριολεκτικά στον αέρα ! Και όλα αυτά χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς συζήτηση στη Βουλή.

Φυσικά ουδέποτε αισθάνθηκε την ανάγκη, ούτε ο ίδιος ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, να απολογηθούν για την καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων και την εξαπάτηση των πολιτών.

Να σημειωθεί ακόμη πως, λίγες μόνο ημέρες μετά την παράλογη δήλωση των τεσσάρων στελεχών περί κατεδάφισης των έργων, επανέρχεται  ο κ. Φάμελλος, με ψέματα και λαθροχειρίες, με σκοπό να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αχαρακτήριστη νέα θέση του κόμματος του, προσπαθώντας να χειραγωγήσει ξανά τους συμπολίτες μας.

Όπως αναφέρει σε νεότερη (18/9/2022) δήλωση του στη Θεσσαλία - Τηλεόραση, με τον όρο «αποκατάσταση» δεν εννοούσαν την κατεδάφιση αλλά  «να απελευθερωθεί η ροή από το μπάζωμα της κοίτης του Κουμπουριανίτη» !

Όμως παρέλειψε να ενημερώσει ότι στην επίμαχη  δήλωση τους (σημείο υπ. αριθμ. 4) προτείνεται επιπρόσθετα και χωρίς περιστροφές η «ακύρωση του φράγματος Συκιάς» και όχι μόνο η (αυτονόητη μετά την κατεδάφιση) «αποκατάσταση», πίσω από την οποία  «κρύβεται» ο κ. Φάμελλος για να παραπλανήσει  τον κόσμο.

Και η έννοια της λέξης  «ακύρωση» είναι απόλυτα σαφής  και, δυστυχώς για τον κ. Φάμελλο, δεν επιδέχεται κάποιας διαφορετικής ερμηνείας.

Εκτός πια και εάν η Ελληνική γλώσσα  σταδιακά «προσαρμόζεται» αναλόγως, έτσι ώστε να υπηρετήσει τις κυνικές επικοινωνιακές στοχεύσεις του ανεύθυνου πρώην υπουργού.

3. Κατά την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρέθηκε στην αντιπολίτευση (μετά το καλοκαίρι 2019), το παραμύθιασμα συνεχίστηκε  με περίσσεια υποκρισία  και με βαθιά περιφρόνηση στο δικαίωμα του θεσσαλικού λαού να γνωρίζει  την σαφή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη των έργων Αχελώου.

Ενδεικτικά :

- Το Τμήμα Ανάπτυξης της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 5/1/2021) διατύπωνε την άποψη πως «Πρέπει να ολοκληρωθεί η Μεσοχώρα ως αυτόνομο υδροηλεκτρικό έργο…..με νέα ΜΠΕ….από τη ΔΕΗ ….(και) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ……ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ (οι  υπογραμμίσεις δικές μας)  η επόμενη ημέρα για τα ημιτελή έργα της Συκιάς και για την αποκατάσταση της σήραγγας εκτροπής…».

Άντε να δούμε τώρα το Τμήμα Ανάπτυξης της ΝΕ Λάρισας πως θα υποδεχθεί την «κοινή δήλωση» των τεσσάρων και πως θα εξηγήσουν  τι τέλος πάντων, επί μια πενταετία, «εξέταζαν» ώστε να καταλήξουν στην κατεδάφιση !

Και εάν τελικά αποδεχθούν ως θετική την θέση αυτή, ας μας εξηγήσουν τι άλλαξε από το 2017 που τότε έπρεπε να  «προστατεύουμε» τα ημιτελή έργα, ενώ τώρα πρέπει να τα κατεδαφίσουμε.

- Γιατί ως κυβέρνηση έλαβαν αποφάσεις (άραγε για «ξεκάρφωμα» ;) δέσμευσης χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΣΑΕ/Σπίρτζης) με σκοπό την  «συντήρηση» των έργων, για τα οποία  την σχετική σύμβαση και την εκταμίευση χρημάτων ΗΔΗ ΥΛΟΠΟΙΕΙ η σημερινή κυβέρνηση, ενώ μάλιστα δέχεται και κριτική  από τον ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις  συντήρησης των έργων αυτών,  που εκείνοι σήμερα θέλουν να κατεδαφίσουν ! (Άννα Βαγενά, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21/2/2022) : «έχουν περάσει δυο χρόνια και η σήραγγα δεν έχει καθαριστεί» !!!).



Συμπερασματικά, όλα αυτά τα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν ως προτεραιότητα να μπλοκάρουν την ολοκλήρωση των έργων Αχελώου με προοπτική, όπως αποδείχθηκε, την οριστική εγκατάλειψη και εν τέλει την κατεδάφιση τους.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού δυο πράγματα ήταν απολύτως αναγκαία :  να αποφύγουν πάση θυσία μια ολοκληρωμένη συζήτηση και (κυρίως αυτό) απόφαση στη Βουλή και παράλληλα  να παραμυθιάζουν τον κόσμο με ψεύτικες υποσχέσεις για την ΥΗ αξιοποίηση.

Προφανώς τα περιθώρια αυτής της επικοινωνιακής τακτικής και της εξαπάτησης έχουν εξαντληθεί και, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση για «κατεδάφιση» βρέθηκε στο προσκήνιο χωρίς άλλα προσχήματα.

Ας γνωρίζουν όμως πως ούτε οι Θεσσαλοί ούτε οι νοήμονες πολίτες στη χώρα αυτή, που πονάνε την «δική» τους πολύτιμη επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα έργα αυτά, θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν τα καταστροφικά τους «οράματα».

Σύντομα θα το διαπιστώσουν και οι ίδιοι και ο «συνοδοιπόρος» τους πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, που με την σιωπή και την απραξία του στρώνει τον δρόμο σε αυτή την αδιανόητη και καταστροφική για τη Θεσσαλία προοπτική.

Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ,

Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ

Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις