Τα προβλήματα άρδευσης και οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο Ερμήτσι Καρδίτσας

 


«Αγανάκτηση» και απόγνωση για τους καλλιεργητές στο Ερμήτσι Καρδίτσας (δες σχετικό ρεπορτάζ από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, 4/8/2022) που δεν κατάφεραν να ποτίσουν τα χωράφια τους και κινδυνεύουν με απώλεια της σοδειάς τους. 

Τις επόμενες ημέρες που «Δεν είδαν νερό στα χωράφια τους οι αγρότες της περιοχής Ερμητσίου…», η «αγανάκτηση» τους επικεντρώθηκε στην μη τήρηση μιας προσωρινής συμφωνίας με άλλους καλλιεργητές η/και ΤΟΕΒ που «προλαβαίνουν» και χρησιμοποιούν το νερό για τις δικές τους ανάγκες πριν φθάσει στο Ερμήτσι !

Και η δική μας σκέψη οδηγείται στο ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ τελικά οι αγρότες στο χωριό αυτό, οι συνδικαλιστές - εκπρόσωποι τους και γενικότερα το αγροτικό κίνημα στον ταλανισμένο από προβλήματα θεσσαλικό κάμπο.

Για μας το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των «έκτακτων» συνθηκών (που η συχνότατη εμφάνιση τους κάθε χρόνο τις έχει μετατρέψει σε ....φυσιολογικές), ούτε στην τήρηση των «συμφωνιών», ούτε στις συνηθισμένες υποσχέσεις των πολιτικών της περιοχής.

Εξάλλου, όποια εξέλιξη και να έχει η εφετινή υπόθεση στο Ερμήτσι, είναι απολύτως βέβαιο ότι παρόμοια προβλήματα θα υπάρχουν σε όλο τον κάμπο  και διαρκώς θα οξύνονται.

Είναι λοιπόν υπερώριμο το αγροτικό κίνημα να διατυπώσει συγκεκριμένες και χειροπιαστές ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ για το ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ, για ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ  υδάτων στα δυο υδατικά διαμερίσματα της περιφέρειας μας (λεκάνη Πηνειού και λεκάνη Αχελώου), μακριά από γενικότητες και διατύπωση σχετικών αιτημάτων, συνήθως  στις τελευταίες θέσεις ενός μακροσκελούς καταλόγου, που πρακτικά υποβαθμίζουν το μέιζον πρόβλημα του νερού.

Είναι η ώρα, αυτές τις τεκμηριωμένες διεκδικήσεις, να τις «προσθέσει» σε εκείνες που προβάλλει για τα επαγγελματικά του ζητήματα (πετρέλαιο, κόστος προμήθειας αγροτικών εφοδίων - λιπασμάτων, τιμές προϊόντων, οικονομική στήριξη κλπ.) και τα οποία (αυτό είναι απολύτως βέβαιο) συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το υδατικό ζήτημα.

Οι διεκδικήσεις που εδώ και καιρό (με τις περιορισμένες δυνάμεις που διαθέτει) προβάλλει η ΕΔΥΘΕ και οι φορείς που την στηρίζουν, με την συνδρομή του αγροτικού κινήματος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό και πολύ πιο αποτελεσματικό όπλο για τον λαό της Θεσσαλίας.

Μήπως οι οργανώσεις των αγροτών είναι ώρα να σκεφθούν μια τέτοια προοπτική ;

 Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις