Η λήξη της αρδευτικής περιόδου στην Καρδίτσα και οι αβεβαιότητες για το μέλλον των αρδεύσεων στη Θεσσαλία

 


Με την λήξη της αρδευτικής περιόδου στην Καρδίτσα (σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Νούσιου), επιβεβαιώνεται για μια ακόμη χρονιά πως για τις αρδεύσεις στη Θεσσαλία (οι οποίες στηρίζονται κατά 70% περίπου στα υπόγεια νερά γεωτρήσεων, με σταθερή την διαχρονική πορεία περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστροφής των υπόγειων υδροφορέων),  σημαντική και αναντικατάστατη είναι η ενίσχυση της λεκάνης απορροής του Πηνειού με νερά από την λεκάνη απορροής του Αχελώου, που για την ώρα περιορίζονται στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα νερού του ταμιευτήρα Ν. Πλαστήρα (φράγμα Ταυρωπού) στην Καρδίτσα (εκκρεμεί η μεταφορά υδάτων από το ημιτελές φράγμα της Συκιάς).

Να σημειώσουμε όμως πως αυτά τα 100 εκατ. κυβικά μέτρα νερού  περίπου, που διατίθενται κάθε χρόνο για τις αρδεύσεις από τον ταμιευτήρα Ν. Πλαστήρα, αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό (10-12%) των συνολικών ετήσιων καταναλώσεων νερού στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας και φυσικά είναι απολύτως ανεπαρκή για να λειτουργήσουν σαν αποθέματα ΞΗΡΑΣΙΑΣ στις δύσκολες συνθήκες που προδιαγράφονται για την Θεσσαλία στο άμεσο μέλλον (όπως δείχνει και η πρόσφατη ξηρασία σε πολλές χώρες της Ευρώπης).

Είναι επίσης  αδύνατο τα νερά αυτά να «θυσιαστούν» ως «ενεργητικά» αποθέματα νερού για την αποκατάσταση των ελλειμματικών υπόγειων υδροφορέων (συσσωρευμένο επί δεκαετίες έλλειμμα ύψους 3 δις εκατ. κ. μ. νερού).

Η πρόβλεψη του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων (2017) να εξασφαλιστούν πρόσθετα νερά με οικονομία στις αρδεύσεις και με νέα έργα ταμίευσης, για την αποφυγή μιας ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής (και αποκατάστασης του ελλείμματος σε .. 60 χρόνια) ώστε να επανέλθουν σταδιακά στη φυσική τους κατάσταση, αποδεικνύεται  ανεδαφική και ανεφάρμοστη (πρόκειται για «άσκηση επί χάρτου»).

Με όλο το σεβασμό λοιπόν στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τις καθησυχαστικές του δηλώσεις, ο «πόλεμος» και για τις αρδεύσεις και για την οικολογική αποκατάσταση συνεχίζεται αμείωτος, τα «όπλα» (εν προκειμένω νέα έργα και πολιτικές εξοικονόμησης υδάτων) που θα φέρουν την «νίκη» είναι γνωστά και σκόπιμο είναι να ενημερώνουν τον κόσμο για την αδιαφορία και τις τεράστιες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων (μετά το 2010) και, όπως οφείλουν, να ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ως αυτοδιοικητικοί μας εκπρόσωποι το αυτονόητο σχετικά με τις μεγάλες απειλές που υπάρχουν για τη Θεσσαλία (πχ. ξηρασία).

Μάλλον είναι η ώρα να υπερβούν τα στενά κομματικά τους όρια  και να μιλήσουν με παρρησία στον θεσσαλικό λαό.

Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις