Κάποιοι αποπροσανατολίζουν τον λαό, με ψευτουποσχέσεις και ... Αχλαδορέματα - Ε.Δ.Υ.ΘΕ*

 


Η σιωπή του Πρωθυπουργού, το «καμπανάκι» Ευθ. Λέκκα και οι ...ευχές του Περιφερειάρχη

«...Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα μείζονα θέματα της Θεσσαλίας και των υδάτων μέσα από τη δράση της Επιτροπής μας και με όσα μέσα διαθέτουμε θα στηλιτεύουμε την υποκρισία, την ανεπάρκεια, τις ψεύτικες υποσχέσεις, την υποταγή σε επιλογές και τακτικές που καθόλου δεν έχουν σχέση με το συμφέρον των Θεσσαλών και του τόπου μας.

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι οι κατέχοντες την εξουσία σε Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση έχουν τα μέσα και τη δυνατότητα να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και τον λαό με ψευτοϋποσχέσεις και ...Αχλαδορέματα!
Σε εμάς απομένει μόνο η ειλικρίνεια και ο ορθός λόγος». 

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Ε.Δ.Υ.ΘΕ., σχετικά με τη στασιμότητα που παρατηρείται όσον αφορά τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών - μέτρων για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα :

ΕΡΩΤΗΣΗ :

Με πολύ μεγάλη συχνότητα εμφανίζονται στον δημόσιο λόγο επιστημονικές αναφορές και πολιτικές τοποθετήσεις για τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας που συνδέονται με την έλλειψη υδατικών πόρων, την ανάγκη ενίσχυσης των  διαθέσιμων με μεταφορά υδάτων από τον Άνω Αχελώο κλπ.

Παρόλα αυτά δεν καταγράφονται ουσιαστικές εξελίξεις στα ζητήματα αυτά. Πως το σχολιάζετε ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

Στο βαθμό που μεγαλώνουν οι απειλές για την ασφάλεια της Θεσσαλίας από την ένταση των κλιματικών φαινομένων (ξηρασία, ερημοποίηση), η περιβαλλοντική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων διευρύνεται (αντί να περιορίζεται όπως ανεύθυνα υπόσχονται οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί μας εκπρόσωποι).

Οι πολίτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε, είναι λογικό να πληθαίνουν οι παρεμβάσεις εκείνων που πραγματικά και ειλικρινά ανησυχούν για την κακή πορεία των πραγμάτων (επιστήμονες, φορείς, οργανώσεις) και να επιζητούν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, με σχεδιασμό, οργάνωση, αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται (για παράδειγμα) οι έντονες ανησυχίες που διατύπωσε πρόσφατα στη Λάρισα ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, με  αφορμή την παρουσίαση σχετικής έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενδεικτικά ανέφερε :

«Η Θεσσαλία είναι ίσως η πιο ευαίσθητη περιοχή στον ελλαδικό χώρο στην κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά τα φαινόμενα ουσιαστικά καταλήγουν στη διαχείριση και την επάρκεια των υδάτινων πόρων, η έλλειψη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε μια προϊούσα ερημοποίηση, που σημαίνει το τέλος της Θεσσαλίας, καθώς περιοχές που υφίστανται ερημοποίηση δεν μπορούν να έχουν καμία κοινωνική, οικονομική η άλλη δραστηριότητα. Χρειάζεται να δούμε και το θέμα της μεταφοράς του νερού του Αχελώου κάτω από νέες βάσεις, καθώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη».

Και παρακάτω: «…(με) τις προοπτικές που διαγράφονται μέσα από την κλιματική κρίση …να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αειφόρο ανάπτυξη στον Θεσσαλικό χώρο».

Τα ίδια ακριβώς θέματα θίγει και η ΕΔΥΘΕ με την αναφορά που υπέβαλε – εδώ και πολλούς μήνες - στη Βουλή, στην κυβέρνηση  και στα κόμματα αλλά και στις επανειλημμένες παρεμβάσεις της στα ΜΜΕ και σε διάφορες εκδηλώσεις.

Είναι προφανές ότι ήδη – εδώ και πολύ καιρό - έχει έρθει η ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναπτύξει πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων και την απόκρουση των απειλών προαναφέραμε.

Εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Δυστυχώς όμως, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης περιόρισε στο ελάχιστο την προώθηση σημαντικών υδατικών έργων στη Θεσσαλία (σημ. : δοθήκαν  υποσχέσεις για ένταξη δυο μόνο αξιόλογων έργων, δηλαδή το φράγμα στον Ενιπέα και το αρδευτικό στον Ταυρωπό), ενώ έχει «εκδώσει» απαγορευτικό ακόμη και  για συζητήσεις σχετικά με την επανέναρξη των έργων Αχελώου (σημ. : η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αρνήθηκε να συναντήσει την ΕΔΥΘΕ, τυχαίο άραγε ;).

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθυστέρησε ένα ολόκληρο χρόνο την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) Θεσσαλίας (σημ. : αποτελεί μια από τις  αναγκαίες προϋποθέσεις επανέναρξης των έργων Αχελώου) και, όπως φαίνεται, υποχρεώνονται και οι κάτω από αυτόν, αφενός να μην τηρούν τις υποσχέσεις που έδιναν προεκλογικά στο Θεσσαλικό λαό, αφετέρου να συγκαλύπτουν τον αναξιόπιστο ηγέτη τους, έστω και εάν όλα αυτά κινούνται σε ευθεία αντίθεση με το συμφέρον των Θεσσαλών !

Υπό τις συνθήκες αυτές, πριν λίγες ημέρες ο Κ. Αγοραστός είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ως ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ (και όχι ως κομματικό στέλεχος).

Εκπροσωπώντας λοιπόν όλους εμάς θα πίστευε κανείς ότι θα απαιτούσε από τον πρωθυπουργό την υλοποίηση των υποσχέσεων του για τα έργα Αχελώου, θα ασκούσε (με σεβασμό βεβαίως στο αξίωμα του) την δέουσα πίεση και θα μετέφερε χωρίς «διπλωματικές» αβρότητες την αγωνία των πολιτών για το μέλλον της Θεσσαλίας καθώς και τις τεκμηριωμένες διεκδικήσεις των φορέων τους.

Να όμως που συνέβη ακριβώς το αντίθετο !

Ο Κ. Αγοραστός «γέμισε» τον πρωθυπουργό με «ευχαριστίες» για «πολιτικές», για «μέτρα», για «έργα» (κάτι για Αχλαδόρεμα, για Λουτζιακόρεμα, για Κακλιτζόρεμα και άλλα, χρήσιμα οπωσδήποτε, έργα, αλλά «ανάξια» μιας επίσκεψης σε ένα πρωθυπουργό !), ενώ για τα πιο σημαντικά ζητήματα απλώς «ενημέρωσε» (!!!) το κ. Μητσοτάκη σχετικά με την αναγκαιότητα τους (Μουζάκι, Πύλη και φυσικά το «κερασάκι», δηλαδή τα έργα Αχελώου), χωρίς όμως να κάνει τον κόπο να ενημερώσει και όλους εμάς τι απαντήσεις εισέπραξε !

Και αντί να υπενθυμίσει στο πρωθυπουργό πόσο ανεύθυνη είναι η εγκατάλειψη από την κυβέρνηση του των ημιτελών έργων Αχελώου,  περιορίστηκε να του «εκφράσει τον φόβο του» για την επικινδυνότητα κατάρρευσης της σήραγγας στη Δρακότρυπα…..

Και βεβαίως καμμιά αντιπολιτευόμενη παράταξη στο Περιφερειακό συμβούλιο δεν διατύπωσε κάποια αντίδραση για την παθητική στάση του περιφερειάρχη απέναντι στον πρωθυπουργό, ούτε, από όσο γνωρίζουμε, ζήτησε να πληροφορηθεί τις απαντήσεις που υπήρξαν.

Ίσως κρατάνε τα «βέλη» της αντιπολιτευτικής τους διάθεσης για πιο σοβαρά προβλήματα......

Ανάλογη είναι η στάση και των περισσότερων βουλευτών της ΝΔ καθώς και άλλων αυτοδιοικητικών οργάνων  (που πρόσκεινται στην ΝΔ).

Για παράδειγμα η ΠΕΔ Θεσσαλίας, η οποία ενώ πραγματοποίησε ημερίδα με σαφή συμπεράσματα για τους κινδύνους από την απραξία και τη στασιμότητα, ενώ οργάνωσε συνάντηση με βουλευτές και φορείς για προετοιμασία μιας ουσιαστικής επαφής και άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση για τα ίδια ζητήματα, φαίνεται ότι ανέκρουσε πρύμνα και, όπως βάσιμα εικάζουμε, αυτό δεν είναι άσχετο με  την διάθεση να προστατέψουν τον κ. Μητσοτάκη από το πολιτικό κόστος που αναλαμβάνει με τις παλινωδίες και τους χειρισμούς του στο κρίσιμο, για τη Θεσσαλία, υδατικό πρόβλημα.

Κι ας σημειωθεί ότι ούτε η αντιπολίτευση εντός της ΠΕΔ προέβη σε κάποια, στοιχειώδη έστω, κριτική για την απαράδεκτη στασιμότητα και το ανελέητο παραμύθιασμα των Θεσσαλών όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι γνωστό ότι όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους αλλά και τις πολιτικές τους επιλογές.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα μείζονα θέματα της Θεσσαλίας και των υδάτων μέσα από τη δράση της επιτροπής μας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ) και με όσα μέσα διαθέτουμε θα στηλιτεύουμε την υποκρισία, την ανεπάρκεια, τις ψεύτικες υποσχέσεις, την υποταγή σε επιλογές και τακτικές που καθόλου δεν έχουν σχέση με το συμφέρον των Θεσσαλών και του τόπου μας.

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι οι κατέχοντες την εξουσία σε κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση έχουν τα μέσα και την δυνατότητα να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και τον λαό με ψευτοϋποσχέσεις και …..Αχλαδορέματα !

Σε εμάς απομένει μόνο η ειλικρίνεια και ο ορθός λόγος.

Και ο καθένας ας μας κρίνει.

*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ

*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ

*Γιαννακός Κώστας, γεωπόνος, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

Όλες τις ερωτήσεις της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ της Δευτέρας («Ε.τ.Δ.»), από 20/9/2021 μέχρι σήμερα, με τις σχετικές απαντήσεις της Επιτροπής για την Διεκδίκηση επίλυσης  Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.) μπορείτε να βρείτε εδώ

Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις