Μία εξαιρετική ανάλυση της κατάστασης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και της τραγωδίας των καταναλωτών

 


Καταιγισμός παρεμβάσεων και προτάσεων το τελευταίο διάστημα για αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα μας.

Από αυτές, αντιμετωπίζουμε με σεβασμό όσες είναι τεκμηριωμένες και ειλικρινείς, απορρίπτουμε με αγανάκτηση όσες είναι υποκριτικές  και πολιτικάντικες, δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση και οι παράλογες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν … γεννήθηκαν μόλις πριν λίγες εβδομάδες !

Το αντίθετο, όσα συμβαίνουν, οφείλονται στις ράγες που στρώθηκαν εδώ και πολλά χρόνια (εισαγωγή φυσικού αερίου, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, «απελευθέρωση» αγοράς ενέργειας – δηλαδή πλήρης παράδοση του τομέα για εκμετάλλευση από λίγους ισχυρούς και επιτήδειους – κ.α.) και κανείς δεν δικαιούται να ξεμπλέκει έτσι απλά με το παρελθόν του, ιδιαίτερα όσοι έως σήμερα μας κυβέρνησαν….

Από τις παρεμβάσεις αυτές επιλέξαμε να αναδείξουμε την θαυμάσια δουλειά του καθηγητή ΕΜΠ κ. Νίκου Μαμάση, όπου σε ένα video με τον τίτλο «Electric Mix Tragedy (Η τραγωδία του ηλεκτρικού μίγματος)», προσφέρονται με απλό και εύληπτο τρόπο, αφενός μία απόλυτα τεκμηριωμένη και επεξηγηματική ανάλυση (που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, διαγράμματα και διαφάνειες) για την κατάσταση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου οι προτάσεις του για το μέλλον.
Στην σύντομη αυτή παρουσίαση ο καθηγητής δίνει την δυνατότητα να κατανοήσει ο καθένας πως διαμορφώθηκε το ενεργειακό μείγμα της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια, τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά ενέργειας σήμερα και τι κόλπα μεταχειρίζονται οι επιτήδειοι για να κατακλέψουν το περιορισμένο εισόδημα των εργαζομένων, συνταξιούχων αλλά και των μικρών επιχειρήσεων.
Καταλήγει επίσης σε απόλυτα λογικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων ο εξ ορθολογισμός του χρηματιστηρίου ενέργειας, ο εξοβελισμός των παρόχων (να μείνουν σε αυτή την διαδικασία μόνο οι παραγωγοί) ενέργειας, η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στους ντόπιους ενεργειακούς πόρους, η επιβεβλημένη επαναφορά των λιγνιτικών μονάδων και η συντεταγμένη ανάπτυξη των εγχώριων ΑΠΕ, η ένταξη νέων υδροηλεκτρικών (ΥΗ) έργων στο ενεργειακό μείγμα (αναφέρεται και στα έργα θεσσαλικού ενδιαφέροντος), η άμεση μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και βεβαίως η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας (που συνδέεται κυρίως με ΥΗ έργα και ανεμογεννήτριες), για τα οποία όλοι συζητούν, πλην όμως πολύ περιορισμένες είναι οι ενέργειες που γίνονται για την υλοποίησή τους.
Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για αυτήν την ωραία και εκλαϊκευμένη επιστημονική δουλειά που θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://www.youtube.com/watch?v=u8xXq8J6SEE
 
Τάσος Μπαρμπούτης
Κώστας Γκούμας


Eνημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις